duminică, 19 noiembrie 2017

Bertel Thorvaldsen (19 noiembrie 1770 – 24 martie 1844), sculptor danez

Jason with the Golden Fleece. Thorvaldsen's first masterpiece.
Bertel Thorvaldsen- Graces and Amor
Bertel Thorvaldsen- Venus with the apple

Bertel Thorvaldsen- Venus with the apple
Bertel Thorvaldsen - Apollo
Bertel Thorvaldsen- Psyche (Berlin)
Bertel Thorvaldsen- Thorvaldsen and the goddess of hope
Bertel Thorvaldsen- Ganymede offering ambrosia

Bertel Thorvaldsen - Ganymede and the eagle
Bertel Thorvaldsen- Christian charity
Bertel Thorvaldsen- Christian IV., Konge af Danmark og Norge
Bertel Thorvaldsen- Christian VIII, King of Denmark
Bertel Thorvaldsen- Prince Józef Poniatowski Monument
Bertel Thorvaldsen- Dances of the Muses on Mount Helicon (Berlin)
Bertel Thorvaldsen- Christus, Church of Our Lady, Copenhagen
Bertel Thorvaldsen- Monument of Nicolaus Copernicus, Warsaw
Bertel Thorvaldsen by Karl Begas
Selfportrait by Thorvaldsen while he wa a student at the Royal Academy of Arts

(Karl Albert) Bertel Thorvaldsen (19 noiembrie 1770 – 24 martie 1844) a fost un sculptor danez de faima internationala, care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Italia (din 1789 pana in 1838). S-a nascut in Copenhaga intro familie modesta danezo/islandeza si a fost acceptat la Academia Regala de Arte pe cand avea 11 ani. A lucrat mult alaturi de tatal sau care era cioplitor in lemn si a castigat numeroase premii si medalii la academie, ceea ce i-a permis sa calatoreasca la Roma si sa-si continue educatia. In Roma a avut un atelier de sculptura si si-a facut imediat un nume ca sculptor.
La reintoarcerea sa in Danemarca in 1838 a fost primit ca erou national si s-a construit un muzeu care sa-i gazduiasca lucrarile, Thorvaldsens Museum, la Palatul Christiansborg. Thorvaldsen a fost inmormantat in curtea muzeului.
In acea perioada a fost privit ca succesor al maestrului in sculptura, Antonio Canova.
In primavara anului 1818, Thorvaldsen s-a imbolnavit, iar in perioada convalescentei a fost ingrijit de o domnisoara scotiana,  Frances Mackenzie. Thorvaldsen i-a propus sa se casatoreasca, insa totul a fost anulat dupa o luna, deoarece s-a indragostit de alta femeie: Fanny Caspers' insa n-a reusit sa se casatoreasca cu ea.

Spre sfarsitul anului 1843 i s-a interzis sa mai lucreze din motive medicale, insa a reinceput sa sculpteze  in ianuarie 1844. Ultima sa compozitie a fost o schita pentru statuia  genie facuta cu creta pe o tabla neagra. In acea seara a luat cina cu prietenii sai Adam Oehlenschläger si H. C. Andersen si se spune ca ar fi rostit despre muzeul construit : "Acum pot muri oricand, deoarece  Bindesbøll a terminat mormantul meu."
Dupa cina a mers la Teatrul Regal din Copenhaga unde a murit subit din cauza unui anevrism. Thorvaldsen a fost ingropat in curtea muzeului sub un strat de trandafiri asa cum si-a dorit.
Thorvaldsen reprezentant de seama a perioadei neoclasice din sculptura, de fapt a devenit cel mai important artist din domeniu de dupa moartea lui  Antonio Canova in 1822, iar opera sa a fost deseori comparata cu cea a lui  Antonio Canova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...