vineri, 22 decembrie 2017

François Clouet (c. 1510 – 22 decembrie 1572), pictor francez

François Clouet - Elisabeth of Austria Queen of France
François Clouet - Portrait of Catherine de Medici
François Clouet - Miniature of Catherine de' Medici
François Clouet - Mary, Queen of Scots in 'white mourning'
François Clouet - Mary Stuart, Queen of Scots
François Clouet - Portrait of Françoise de Brézé, Duchesse de Bouillon
François Clouet - Portrait of King Charles IX of France
François Clouet - Portrait of Francis I, King of France
François Clouet - Diane de Poitiers

François Clouet - Diane de Poitiers
François Clouet - Henri II of Valois and Caterina de' Medici, Surrounded by Members of Their Family

François Clouet (c. 1510 – 22 decembrie 1572), fiul lui Jean Clouet, a fost un miniaturist si pictor francez din perioada Renasterii, cunoscut in special pentru portretele detaliate ale familiei regale suverana.
Clouet s-a nascut in Tours.Prima referinta despre el e un document datat decembrie 1541 in care se spune ca tanarul Clouet si-a urmat foarte indeaporoape tatal in arta lui. Ca si tatal lui, el el detinea functia de ingrijitor a cabinetului si pictor in serviciu permanent la rege, si fiindca primea salariu, a inceput de unde s-a oprit tatal lui.
Deoarece laudele pentru François Clouet erau cantate de scriitorii zilei, numele lui a fost pastrat cu grija de la domnie la domnie, existand o traditie neintrerupta in atribuirea multora dintre picturile lui. Oricum, nu exista nici o atestare originala a lucrarilor lui, nici vreun alt document care ar putea garanta atribuirile acceptate de obicei. Lui ii sunt atribuite portretele lui Francis I de la Uffizi si Luvru, precum si diferite desene legate de ele. Probail ca el a pictat si portretul Catherinei de' Medici de la Versailles si alte lucrari. Unul dintre cele mai remarcabile portrete este cel al lui Mary, Queen of Scots, un desen in creta din Bibliothèque Nationale, si doua portrete ale lui Charles IX  si unul la Chantilly al reginei Marguerite of France. Probabil ca portretul reginei Elizabeth of Austria de la Luvru e capodopera sa.
A murit pe 22 decembrie 1572, la scurt timp dupa masacrul de St Bartholomew, iar testamentul lui in care era mentionata sora si doua fiice nelegitime ale lui, inca este existent. Dupa moartea lui, fiicele sale au devenit calugarite.
François Clouet (c. 1510 – 22 decembrie 1572), pictor francez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...