marți, 17 iulie 2018

Rembrandt van Rijn(15 iulie 1606 – 4 octombrie 1669), pictor olandez(I)

Rembrandt - The Prodigal Son in the Tavern (Rembrandt and Saskia)

Rembrandt - Self Portrait at an Early Age

Rembrandt - Self Portrait at an Early Age
Rembrandt - Self-Portrait as a Young Man
Rembrandt - Self-portrait In A Plumed Hat -1629
Rembrandt - Self-Portrait with Velvet Beret
Rembrandt - Self-portrait at 34, 1640
Rembrandt - Self Portrait, 1655

Rembrandt - Self-Portrait with Poodle
Rembrandt. Self-Portrait with a Gold Chain
Rembrandt - Self-portrait wearing a Hat and two Chains
Rembrandt - Self Portrait with Beret and Turned-Up Collar, 1659
Rembrandt - Self Portrait, 1660
Rembrandt - Self Portrait at the Age of 63
Rembrandt - Portrait of the Artist at His Easel
Rembrandt - Self-Portrait, 1661
Rembrandt - Self Portrait As Apostle Paul
Rembrandt - Self Portrait as Zeuxis, c. 1662
Rembrandt - Artist in his studio, 1629
Rembrandt - Saskia Laughing
Rembrandt - Saskia Wearing A Veil
Rembrandt - Portrait of Saskia van Uylenburgh (1612-1642)
Rembrandt - Saskia as Flora

Rembrandt - Saskia as Flora
 Rembrandt - Saskia, the Artist's Wife - 1643
Rembrandt - Hendrickje Stoffels
Rembrandt - Young Woman in Bed(Hendrickje in Bed)

Rembrandt - Hendrickje Stoffels
Rembrandt - Hendrickje Bathing in a River
Rembrandt - Titus van Rijn, the Artist’s Son, Reading
Rembrandt - Portrait of Titus as a Monk

Rembrandt - The Artist's Son Titus

Rembrandt - Portrait of Titus
Rembrandt - Portrait of Rembrandt`s Mother

Rembrandt - The Prophetess Anna (known as 'Rembrandt's Mother')
Rembrandt - Rembrandt's father
Rembrandt - Young Girl at the Window

Rembrandt - The Girl in a Picture Frame
Rembrandt - Portrait of a Lady with a Lap Dog
Rembrandt - A Young Woman in Profile with a Fan
Rembrandt - A Young Girl Leaning on a Window-Sill
Rembrandt - Family Group
Rembrandt - The Jewish Bride
Rembrandt - Jan Rijcksen and his Wife, Griet Jans
Rembrandt - Portrait of Maria Trip
Rembrandt - Portrait of a Young Woman with a Fan
Rembrandt - Old Woman reading
Rembrandt - A Polish Nobleman
Rembrandt - A Young Scholar and his Tutor
Rembrandt - Alexander the Great
Rembrandt - Artemis, 1634
Rembrandt - Portrait of Jan Six
Rembrandt - Man in Oriental Costume
Rembrandt - Two Scholars Disputing

Rembrandt - The Company of Frans Banning Cocq and Willem van Ruytenburch, known as the 'Night Watch'
Rembrandt - The Syndics of the Clothmaker's Guild
Rembrandt - The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp
Rembrandt - Musical Allegory
Rembrandt - The spectacle-pedlar
Rembrandt - The Money Changer
Rembrandt - The Philosopher in Meditation, 1632
Rembrandt - Landscape with a Stone Bridge

Rembrandt - Landscape with Buildings
Rembrandt - Winter landscape


Rembrandt van Rijn(15 iulie 1606 – 4 octombrie 1669), pictor olandez(II)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden - 4 octombrie 1669, Amsterdam), pictor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale. A trăit în epoca ce s-a numit vârsta de aur olandeză, timp în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri şi peste 2000 desene. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (Élie Faure).
Rembrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn şi al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toţi fraţii săi, el este singurul care învaţă să scrie şi să citească într-o şcoală latină; în 1620 se înscrie la universitatea din Leiden, dar rămâne acolo doar câteva luni, fiindcă vrea să devină pictor. Tânărul Rembrandt îşi începe studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh .Timp de trei ani învaţă aici tehnica picturii. Pânzele lui - uneori copii ale lucrărilor altor maeştri - îi atestă deosebitul talent, ceea ce determină pe părinţii săi să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde se perfecţionează în atelierul lui Pieterzoon Lastman, care călătorise în Italia şi era influenţat de Michelangelo Merisi zis Caravaggio. Deşi studiază la el numai şase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ şi modul de reprezentare a stărilor sufleteşti la figurile înfăţişate. Însă înainte de orice, descoperă tehnica clar-obscurului.
Rembrandt părăseşte Amsterdamul pentru a-şi deschide la Leiden un atelier propriu.I se alătură Jan Lievens, un talentat pictor, și el elev al lui Lastman.
Rembrandt se stabilește la Amsterdam în 1633. Grație renumelui său artistic, negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi propune să-și deschidă un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obține o primă comandă importantă, Lecția de anatomie a doctorului Tulp. Tabloul este o lucrare de maestru și Rembrandt pătrunde în cercul marilor pictori olandezi. Comenzile se succed continuu, în special din partea familiilor bogate din Amsterdam, care îi comandă portrete. În 1634, stathouder-ul Henric Frederic îi comandă, prin intermediul lui Huygens, tabloul intitulat Patimile Domnului.
În 1634 se căsătorește cu Saskia van Uylenburgh, verișoara negustorului de artă. Prin căsătorie, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam, Saskia, fiică a primarului, îi aduce și o zestre de 40.000 de florini. Tânăra pereche se stabilește în cartierul elegant, cumpără o casă mare pe Breestraat, Rembrandt își instalează atelierul la etajul al doilea al noii lor case. Clădirea se află în vecinătatea cartierului evreiesc, într-o zonă a orașului Amsterdam pulsând de viață, ceea ce a influențat paleta de culori a maestrului.

Soții Rembrandt sunt extrem de afectați de moartea primilor trei copii ai lor. În 1641 se naște Titus. Copilul se bucură de o bună sănătate, în schimb cea a Saskiei se deteriorează. Se îmbolnăvește de tuberculoză și moare la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt care tocmai termină tabloul intitulat Rondul de noapte, ajunge în culmea gloriei. Succesele sale în pictură sunt întunecate însă de moartea femeii iubite, pe care a eternizat-o de atâtea ori în tablourile sale.
Rămas văduv, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, Titus. În 1646, această sarcină va fi luată de Hendrickje Stoffels, care îndeplinește un rol dublu, acela de educatoare și de ibovnică. Pictorul este din nou foarte îndrăgostit, trăiesc ca soț și soție, dar nu se căsătoresc oficial. Justiția ecleziastică îi acuză de imoralitate, citându-i în proces. Încălcând normele legale în vigoare în Olanda secolului al XVII-lea, Hendrickje mai trăiește nouă ani alături de artistul tot mai bătrân și mai izolat de lume. Creditorii îl urmăresc tot mai insistent, relațiile artistului cu beneficiarii se deteriorează și ele. În 1656 Rembrandt este ruinat. Colecția sa de artă este scoasă la licitație și vândută, operele îi sunt împrăștiate. Cu toate acestea își continuă munca de creație. Din această ultimă perioadă datează Sindicii postăvarilor 1662, o serie de autoportrete, Logodnica evreică 1665. Hendickje moare în 1663. De acum încolo Titus se îngrijește de părintele său, dar și el moare în 1668, cu un an înainte de sfârșitul tatălui său.
Rembrandt se stinge din viață la 14 octombrie 1669 într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este înmormântat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.
Rembrandt van Rijn (15 iulie 1606 - 4 octombrie 1669), pictor olandez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...