duminică, 11 august 2019

Hans Memling(*cca. 1435 – 11 august 1494), pictor flamand născut în Germania

Hans Memling - Annunciation.
Hans Memling - Annunciation.
Hans Memling - Madonna Enthroned with Child and Two Angels
Hans Memling - Adoration of the Magi
Hans Memling - The Presentation in the Temple
Hans Memling - Triptych of the Rest on the Flight into Egypt
Hans Memling - Virgin and Child Enthroned with two Musical Angels

Hans Memling - Virgin and Child Enthroned


Hans Memling - Virgin and Child in a Landscape
Hans Memling - Virgin and Child in a Rose-Garden with Two Angels

Hans Memling - Virgin and Child with Musician Angels

Hans Memling - Virgin and Child with St Anthony the Abbot and a Donor

Hans Memling - Virgin Enthroned with Child and Angel
Hans Memling - Wings of a Triptych
Hans Memling - Madonna and Child
Hans Memling - Madonna and Child

Hans Memling - Madonna and Child
Hans Memling - Diptych of Maarten Nieuwenhove
Hans Memling - St John Altarpiece (closed)

Hans Memling - St John Altarpiece
Hans Memling - The Donne Triptych
Hans Memling - Triptych of Adriaan Reins(closed)

Hans Memling - Triptych of Adriaan Reins
Hans Memling - Christ Giving His Blessing .
Hans Memling - Christ Surrounded by Musician Angels
Hans Memling - Christ at the Column
Hans Memling - Passion (Greverade) Altarpiece (central panel)

Hans Memling - Passion (Greverade) Altarpiece (closed)

Hans Memling - Passion (Greverade) Altarpiece (first closed position)
Hans Memling - Last Judgment Triptych (open)
Hans Memling - Last Judgment Triptych (closed)
Hans Memling - Diptych with the Deposition
Hans Memling - Man of Sorrows
Hans Memling - Mater Dolorosa
Hans Memling - Scenes from the Passion of Christ
Hans Memling - The Resurrection, with the Martyrdom of Saint Sebastian and the Ascension
Hans Memling - Advent and Triumph of Christ
Hans Memling - St Jerome and the Lion

Hans Memling - St Jerome 
Hans Memling - Young Man at Prayer
Hans Memling - Portrait of a Man at Prayer before a Landscape
Hans Memling - Portrait of a Young Woman
Hans Memling - Portrait of a Man at a Loggia
Hans Memling - Portrait of a Man with a Roman Coin
Hans Memling - Portrait of a Man with an Arrow
Hans Memling - Portrait of a Young Man .
Hans Memling - Portrait of an Old Man
Hans Memling - Portrait of an Old Woman
Hans Memling - Portraits of Willem Moreel and His Wife
Hans Memling - Tommaso Portinari and his Wife
Hans Memling - Triptych of Earthly Vanity and Divine Salvation (front)
Hans Memling - Triptych of Earthly Vanity and Divine Salvation (rear)
Hans Memling - Allegory of Chastity
Hans Memling - Vanity

Hans Memling (uneori Memlinc sau - la flamanzi - Jan van Mimmelynghe) (*cca. 1435, Momlingen - 11 august 1494, Bruges) a fost un pictor născut în Germania, stabilit încă de tânăr în Țările de Jos. Grație stilului său original și poetic, Memling este considerat un portretist de excepție și unul dintre cei mai mari pictori flamanzi ai epocii sale. Hans Memling s-a născut probabil în anul 1435 în Germania, în micul orășel Momling, în ținutul de la sud de Frankfurt străbătut de râul Main. Familia lui făcea parte din burghezia prosperă a orașului. Nu mult după nașterea sa, familia se mută în orașul Seligenstadt. În 1451, în ținut izbucnește o epidemie de ciumă, ambii părinți cad victimă și tânărul Hans este luat în custodia călugărilor benedictini de la o mănăstire din apropiere. Perioada din viața lui Memling până la mutarea sa la Bruges rămâne o necunoscută, primele informații veridice fiind legate de marele oraș flamand. Este probabil ca pe la 1460 să fi făcut o călătorie la Köln, altfel ar fi greu de explicat de unde a cunoscut lucrările celui mai remarcabil pictor din Köln, Stefan Lochner, fapt atestat de Memling câțiva ani mai târziu. Rămâne deschisă și întrebarea dacă a lucrat într-adevăr în atelierul lui Rogier van der Weyden din Bruxelles. Uriașa influență exercitată de acest pictor asupra artei lui Memling în tot cursul vieții sale îndreptățește această presupunere. La 30 ianuarie 1465, Memling se stabilește la Bruges, fiind primit imediat în rândurile cetățenilor de vază ai orașului. Renumele i-o ia înainte - fără îndoială pentru că ar fi fost elevul lui Rogier van der Weyden - astfel că din clipa sosirii în oraș, Memling a început să primească importante comenzi. După un an închiriază o casă pe Sintjanstraat din cartierul pictorilor și miniaturiștilor.
Călugării mănăstirei Les Dunes din Coxyde aparțin unuia din ordinele cele mai bogate din regiune. Începând din 1467, ordinul este condus de abatele Jan Crabbe, umanist protector al artelor, interesat și de cultura italiană. Jan Crabbe îi comandă tânărului pictor un mare tablou de altar. Curând, în 1474, și conducătorul spitalului "Sfântul Ioan" din Bruges, Jan Floreins, comandă lui Memling două tripticuri uriașe, în vederea decorării absidei noii aripi a clădirii, unul închinat Fecioarei Maria, celălalt spre cinstirea protectorilor spitalului, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Evanghelistul. Pentru prima oară Memling își semnează și datează lucrarea: 1479. De aceea știm că artistul a avut nevoie de peste patru ani pentru a-și termina opera, lucrare care s-a bucurat de un succes deosebit. Din acest moment comenzile oficiale și particulare urmează una după alta. În 1473, Memling devine membru al Societății Notre-Dame de la Neige din Bruges. Aici se regăsesc cele mai ilustre personalități ale epocii, între care Carol Temerarul, duce de Burgundia. Regiunea începe însă să fie bântuită de conflicte. În 1480, izbucnește un război între Bruges și Franța, apoi orașul se întoarce împotriva lui Maximilian I de Habsburg precum și împotriva fiicei lui Carol Temerarul. Memling rămâne în afara evenimentelor ce se desfășoară acolo. Tablourile sale, cele mai multe pe teme religioase, nu se leagă de loc de actualitate, dimpotrivă respiră o liniște aparte. Trebuie ținut cont de faptul că în această perioadă situația artistului este una de excepție, el face parte dintre cei mai bogați două sute de cetățeni ai orașului. Pentru atelierul său spațios angajează calfe și servitori, are elevi cărora li se asigură întreținere și cazare.
Între timp, Memling își continuă cariera artistică. Pleacă la Köln pentru a face schițe după cheiurile Rinului, de care va avea nevoie la lucrarea intitulată Relicvariul Sfintei Ursula. Depunerea solemnă a moaștelor ei are loc în 1489. Hans Memling moare cinci ani mai târziu; este înmormântat la 11 august 1494 în cimitirul bisericii Saint-Gilles din Bruges.
Desăvârșindu-și arta portretistică, Memling a studiat și operele picturale ale maeștrilor italieni. Primele portrete ale lui Memling au fost apropiate de cele ale lui Rogier van der Weyden și Jan van Eyck, dar Memling evoluează repede și este primul flamand care zugrăvește personajul pe fondul unui peisaj. Utilizând peisajul ca fundal pentru portret, peisajul duce la extinderea spațiului, ceea ce conferă profunzime compoziției. Se poate observa la Memling și tendința de a mări chipul, iar unghiul de vedere este ușor orientat de jos în sus, asigurând astfel modelelor sale o alură statuară. Aceste soluții originale în arta portretisticii fac operele lui Memling ușor de recunoscut, iar artistul este clasificat între cei mai mari portretiști ai secolului al XV-lea.
Hans Memling(*cca. 1435 - 11 august 1494), pictor flamand născut în Germania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...