luni, 26 februarie 2018

Honoré Daumier (26 februarie 1808 - 10 februarie 1879), pictor, sculptor, caricaturist și litograf francez

Honoré Daumier - On a Bridge at Night - Google Art Project
Honoré Daumier - Laundress on the Quai d'Anjou
Honoré Daumier - Mother and Children
Honoré Daumier - Burden
Honoré Daumier - Mother and Child
Honoré Daumier - A Young Mother
Honoré Daumier - First Bath
Honoré Daumier - To the Street - Google Art Project
Honoré Daumier - Child with Doll
Honoré Daumier - Outside the Print–Seller's Shop
Honoré Daumier - Connoisseurs
Honoré Daumier - The Night Walkers, 1842-47
Honoré Daumier - Leaving School
Honoré Daumier - The Third-Class Carriage - Google Art Project
Honoré Daumier - The First Class Carriage
Honoré Daumier - Intermission at the Comédie Française
Honoré Daumier - Orchestra Seat

Honoré Daumier - Orchestra Stalls - Google Art Project
Honoré Daumier - The Amateurs
Honoré Daumier - The Painter
Honoré Daumier - The Print Lover
Honoré Daumier - The Loge (In the Theatre Boxes)
Honoré Daumier - Two Sculptors
Honoré Daumier - The Print Collectors
Honoré Daumier - Art Lovers
Honoré Daumier - Les Joueurs d'échecs (The chess players), 1863
Honoré Daumier - At the Theater
Honoré Daumier - Advice to a Young Artist
Honoré Daumier - Supposed Invalid
Honoré Daumier - The Imaginary Invalid
Honoré Daumier - The Strong Man - Google Art Project
Honoré Daumier - The Uprising
Honoré Daumier - Avant l'audience - Google Art Project
Honoré Daumier - Lawyers
Honoré Daumier - Two Lawyers Conversing - Google Art Project
Honoré Daumier - A Famous Cause

Honoré Daumier - Two Lawyers Conversing - Google Art Project
Honoré Daumier - The Lawyer
Honoré Daumier - Three Lawyers - Google Art Project
Honoré Daumier - The miller, his son and the donkey, 1849
Honoré Daumier - Don Quichotte et Sancho Pansa - Google Art Project

Honoré Daumier - Don Quixote and Sancho Pansa Having a Rest under a Tree

Honoré Daumier - Don Quixote and Sancho Panza (1868)

Honoré Daumier - Don Quixote in the Mountains - Google Art Project

Honoré Daumier - Don Quixote Reading
Honoré Daumier - République
Honoré Daumier - On The Barricades (Family On The Barricades) - Google Art Project
Honoré Daumier - The Rescue
Honoré Daumier - At the Gare Saint-Lazare
Honoré Daumier - The Family - Google Art Project
Honoré Daumier - Defense Plea
Honoré Daumier - Le Ventre Législatif (The Legislative Belly) - Google Art Project
Honoré Daumier - Career woman
Honoré Daumier - Man in Bed with Pets
Honoré Daumier - Rue Transnonain, April 15, 1834
Honoré Daumier - Gargantua (1831)
Honoré Daumier - Music Lover
Honoré Daumier - Ratapoil
Honoré Daumier - The Emigrants 

Honoré Daumier (n. 26 februarie 1808, Marseille - d. 10 februarie 1879, Valmondois) a fost un pictor, sculptor, caricaturist și litograf francez. Daumier a lăsat în urma sa lucrări plastice din mai multe categorii de opere. În timpul vieții, cariera de grafician și caricaturist va umbri creația sa în domeniul picturii și al sculpturii. După moartea sa, va fi recunoscut ca unul dintre marii pictori ai secolului al XIX-lea.
Honoré Victorin Daumier s-a născut la Marseille, în ziua de 26 februarie 1808, fiu al lui Jean-Baptiste Daumier - de meserie geamgiu, mai târziu funcționar de bancă - și al lui Cécile Catherine Philip. Nașul său de botez era un pictor pe atunci cunoscut - Joseph Lagrange. În anul 1820, familia Daumier se mută la Paris. Tânărul Honoré întrerupe școala și devine curier la un notar, anul următor vânzător într-o librărie. În clipele libere învață să deseneze. Primele lecții le ia de la pictorul Alexandre Lenoir, fost elev al lui Jean Louis David. La atelierul lui Lenoir rămâne doar pentru puțin timp, preferă să studieze copiind la Louvre operele marilor maeștri, în special Rembrandt, Rubens, Tiziano, pictorii spanioli și sculptură greacă. În anul 1822, Daumier execută primele sale litografii, tehnică abia introdusă în Franța, și se bucură de succes. Daumier se angajează la o editură specializată în arta grafică. Dobândește îndemânare în acest domeniu și, între anii 1829-1830, colaborează la revista "La Silhouette", una dintre primele publicații săptămânale ilustrate din Franța. Geniul lui Daumier în domeniul litografiei se relevă cu adevărat abia după revoluția din iulie 1830 când, o dată cu abdicarea regelui Carol al X-lea, sub guvernarea lui Ludovic-Filip, înflorește activitatea caricaturiștilor. Epoca este caracterizată de mari frământări politice și sociale, situație care generează un câmp de creație deosebit de fertil pentru satirici. În anul 1831, Daumier este angajat de polemistul Charles Philipon, directorul și fondatorul săptămânalului "La Caricature", cel mai renumit jurnal satiric al vremii. La cererea lui Philipon, execută o serie de busturi caricaturale sculptate și colorate. Această serie, care îi înfățișează pe câțiva dintre cei mai cunoscuți reprezentanți politici de dreapta, va fi expusă în vitrina revistei începând din luna aprilie a anului 1832 și va avea un imens succes la public. Acest succes reaprinde scandalul iscat de litografia publicată de Daumier cu trei luni în urmă, intitulată Gargantua, în care este reprezentat regele Ludovic-Filip așezat pe "tron" (în franceză, în limbajul curent, "trône" înseamnă și "scaun de closet"). Criticul de artă George Besson descrie astfel această caricatură: „În fața tronului, miniștri și deputați aruncă în gura regelui conținutul unui coș plin de aur strâns de la popor. Aurul digerat de Gargantua este apoi excrementat mulțimii de lingușitori sub formă de acte de înnobilare, funcții și ordine de merit...” Daumier este condamnat la șase luni de închisoare și o amendă de 500 de franci. Artistul va fi inițial închis la Sainte-Pélage, iar apoi va fi transferat într-o instituție de bolnavi mintal. Eliberat în în anul 1833, își reia activitatea de caricaturist.
În această perioadă locuiește într-un cartier muncitoresc, pe strada Saint-Denis din Paris. Se întâlnește cu artiști fascinați de ideile revoluționare, cum ar fi pictorul Diaz de la Peña (1808-1878) și sculptorul Auguste Préault (1809-1879). Majoritatea timpului Daumier o consacră litografiei, dar - ori de câte ori poate - sculptează și pictează.
În anul 1835, au fost adoptate decizii referitoare la limitarea libertății presei. "La Caricature" încetează să mai apară. Deoarece caricatura politică devine imposibilă, noul subiect preferat al satirei își are izvorul în moravurile epocii. Această schimbare de registru reprezintă pentru Daumier o șansă, căci îi oferă ocazia de a-și înnoi stilul și de a dezvălui noi fațete ale talentului său. Din anul 1845, Daumier locuiește pe insula Saint-Louis, în centrul Parisului. Pe 16 aprilie 1848, se căsătorește cu Marie-Alexandrine Dassy, cu care are deja un fiu. Consacră din ce în ce mai mult timp picturii. Daumier se vizitează adesea cu poetul Charles Beaudelaire, cu pictorii Eugène Delacroix și Charles François Daubigny sau cu sculptorul Antoine Louis Barye. Împreună cu aceștia, ia inițiativa pentru crearea Salonului Artiștilor Independenți, în semn de protest împotriva tiraniei Salonului oficial și a autorității juriului acestuia asupra artei. Răsturnarea lui Ludovic-Filip în 1848 și instaurarea celei de-a doua Republici înlesnesc accesul la putere al unora dintre prietenii republicani ai lui Daumier. Pictorul renunță pentru un timp la litografie și se consacră în totalitate picturii. Daumier expune la Salon în anul 1849, unde va mai fi prezent și în anii 1851, 1861 și 1869. La începutul anilor 1850, își îndreaptă atenția spre sculptură. Începe să execute o sculptură care va deveni celebră - Ratapoil (1850). Ratapoil simbolizează un agent bonapartist, pe jumătate ofițer, pe jumătate polițist, care străbate Franța răspândind ambițiile imperiale ale viitorului Napoleon al III-lea. Dumier îl prezintă ca o creatură slăbită, cu o pălărie turtită pe cap, cu o față împodobită de mustăți încârligate și cu o barbă ascuțită.
Din 1853, Daumier va petrece lunile de vară, în tovărășia prietenului său Daubigny, în Valmondois, pe malul râului Oise. Adesea merge la Barbizon, pentru a se întâlni cu pictorii Théodore Rousseau, Jean-Baptiste Camille Corot, Jean-François Millet. Călătoriile la Valmondois devin din ce în ce mai dese și, în cele din urmă, artistul închiriază acolo o casă, în care se mută definitiv în anul 1865.
Pe 8 februarie 1870, împreună cu Corot, Édouard Manet și Gustave Courbet, Daumier semnează o petiție de protest împotriva asprimii juriului de la Salon.
Din anul anul 1867 vederea artistului începe să se înrăutățească. În anul 1872, aproape orb, realizează ultimele sale litografii și tablouri. În 1877, artistul se găsește într-o situație materială dificilă și i se acordă o rentă de stat modestă. Nu-i va fi dat să profite multă vreme de ea: pe 8 februarie 1879 face o hemoragie și moare trei zile mai târziu în casa de la Valmondois.
 
Honoré Daumier (26 februarie 1808 - 10 februarie 1879), pictor,sculptor,caricaturist și litograf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...