miercuri, 13 ianuarie 2016

Jan van Goyen (13 ianuarie 1596 – 27 aprilie 1656), pictor peisagist olandez

Jan van Goyen - Winter Landscape
Jan van Goyen - A Scene on the Ice - Google Art Project
Jan van Goyen - A Calm - Google Art Project
Jan van Goyen - Gezicht op een dorp aan een rivier
Jan van Goyen - River Landscape
Jan van Goyen - Dune Landscape (1631)
Jan van Goyen - The Thunderstorm
Jan van Goyen - Landscape with Two Oaks
Jan van Goyen - An Estuary Scene
Jan van Goyen - Landscape with Huys Roucoop
Jan van Goyen - View of the Valkhof in Nijmegen
Jan van Goyen - Farmyard with Haystack
Jan van Goyen - Farmhouses with peasants
Jan van Goyen - A Windmill by a River

Jan van Goyen - View of the City of Arnhem - Google Art Project
Jan van Goyen - Mouth of the Meuse (Dordrecht) - Google Art Project
Jan van Goyen - River Landscape with a Church in the Distance - Google Art Project
Jan van Goyen - Panorama Landscape with a View of Arnheim - Google Art Project
Jan van Goyen - View of Dordrecht with the Grote Kirk Across the Maas - Google Art Project
Jan van Goyen - View of Dordrecht from the Oude Maas
Jan van Goyen - At the rink
Jan van Goyen - Summer
Jan van Goyen - Winter.
Jan van Goyen - Winter Scene on the Ice - Google Art Project


Jan_van_Goyen (13 ianuarie 1596, Leiden – 27 aprilie 1656,  Haga), pictor peisagist olandez . Van Goyen a fost un artist foarte prolific ; a pictat aproximativ 1200 de tablouri si o mie de desene.
Jan van Goyen a fost fiul unui pantofar si si-a inceput ucenicia in Leiden. Ca majoritatea pictorilor olandezi din acea perioada, Jan van Goyen a studiat arta in orasul  Haarlem with Esaias van de Velde.La varsta de 35 de ani si-a deschis un studio de pictura  in orasul  Haga.

Picturile lui Van Goyen se vindeau rareori la prețuri mari, dar el picta mult, subțire și rapid, cu o paletă limitată de pigmenți ieftini, compensând astfel prețurile mici pe care le cerea. El a căutat, însă, mereu să obțină venituri mai mari, comercializând și lucrările de artă ale altora și făcând afaceri cu lalele și terenuri. Deși afacerile imobiliare erau de regulă sigure, investițiile lui Van Goyen l-au scufundat în datorii. În 1652 și 1654 a trebuit să-și vândă colecția de picturi și artă grafică și s-a mutat într-o casă mai mică. A murit în 1656 în Haga, lăsând văduvei sale moștenire o datorie de 18.000 de guldeni, obligând-o astfel să vândă restul de mobilă și de picturi. Problemele lui Van Goyen au afectat și afacerile studentului și ginerelui său Jan Steen, care a plecat din Haga în 1654. Jan van Goyen începea o pictură pe un suport de lemn subțire de stejar. Pe acest panou, el punea câteva straturi de clei de origine animală. Cu un cuțit, întindea pe toată suprafața un strat subțire de vopsea albă de plumb ca fond. Fondul era vopsit în cafeniu deschis, uneori spre roșu sau ocru. Apoi, Van Goyen schița rapid scena în cerneală fără a intra în detaliile subiectului. Acest desen în cerneală de nuc este vizibil pe zonele pictate subțire. Ca model, el folosea un desen mai detaliat, desenat în aer liber și ținut în studio ca material de referință. Desenele artiștilor de atunci erau rareori considerate lucrări de artă de sine stătătoare. Pe paleta sa, el pisa o colecție de culori de la griuri neutre, ocru și verde pământiu care păreau a fi desprinse chiar din solul pe care-l picta. Zonele întunecate ale picturii erau păstrate foarte subțiri și transparente cu cantități generoase de ulei. Lumina ce lovește pictura în aceste zone se pierde și se absoarbe de către fond. Zonele mai deschise la culoare erau tratate cu plumb alb amestecat în vopsea. Lumina ce cade pe o secțiune deschisă la culoare se reflectă spre privitor.
Jan van Goyen (13 ianuarie 1596 – 27 aprilie 1656), pictor peisagist olandez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...