joi, 14 iunie 2018

Caterina van Hemessen (1528 – dupa 1587), pictorita renascentista flamanda

Catharina van Hemessen - Self-Portrait
Catharina van Hemessen - Portrait of a Lady
Caterina van Hemessen - Portrait of a Woman with a Dog
Caterina van Hemessen - Portrait of a Woman
Caterina van Hemessen - Portrait of a Young Lady 1560
Caterina van Hemessen - Portrait of a Woman probably Self-portrait
Caterina van Hemessen - Jeune fille jouant du virginal (1548)

Caterina van Hemessen (1528 – dupa 1587) a fost o pictorita renascentista flamanda. Ea a fost cea dintai pictorita flamanda de la care exista lucrari verificabile si care e cunoscuta pentru seriile de portrete de femei lucrate la scara mica intre anii 1540 si 1550.
Desi nu era o artsita foarte inzestrata artist, Van Hemessen este considerata ca primul artist care a executat un autoportet in care e pictata asezata in fata sevaletului. Acest portret creat in 1548 o prezinta pe artista in primele etape ale pictarii unui portret, tabloul se afla acum la Öffentliche Kunstsammlung in Basel. Alte picturi ale artistei se afla la Rijksmuseum in Amsterdam si la National Gallery, Londra.
Au existat numeroase obstacole in calea femeilor din acea perioada care doreau sa devina pictorite. Pregatirea lor implica atat disecarea cadavrelor cat si studiul nudului masculin, sistemul uceniciei insemnand ca artistul aspirant trebuia sa stea langa un artist mai batran timp de 4-5 ani, deseori incepand de la varsta de 9-15 ani. Din aceste motive, artistii femei erau extrem de rari, iar acestea erau pregatite de rude apropiate, in cazul artistei van Hemessen, de tatal ei.
Ca multe pictorite din perioada Renasterii, ea a fost fiica unui pictor, Jan Sanders van Hemessen (c. 1500-dupa 1563), care i-a fost si profesor. A inceput sa picteze portrete pentru femei si barbati instariti, deseori pe un fundal intunecat. Ea a mai cunoscuta pentru autoportretul pictat in Basel, anul 1548, cand avea 20 de ani.Succesul ei este marcat prin pozitia ei buna in breasla St. Luke si eventuala pozitie ca profesoara la trei elevi baieti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...