luni, 5 august 2019

Ilia Repin(5 august 1844 - 29 septembrie 1930), pictor realist rus(IV)

Ilia Repin - Grand Duke Choosing His Bride, 1885
Ilia Repin - Wedding of Nicholas II and Grand Princess Alexandra Fyodorovna. 1894

Ilia Repin - Easter Procession in the Region of Kursk
Ilia Repin - Admission township heads Emperor Alexander III in the courtyard of Petrovsky Palace in Moscow. 1885

Ilia Repin - Admission township heads Emperor Alexander III in the courtyard of Petrovsky Palace in Moscow. 1885

Ilia Repin - Speech of His Imperial Majesty May 18, 1896. 1897.

Ilia Repin - Arrival of tsars Piotr and Ioann
Ilia Repin - Reply of the Zaporozhian Cossacks to Sultan Mehmed IV of the Ottoman Empire, 1880–91
Ilia Repin - Ivan the Terrible and his son Ivan on Friday, November 16, 1581

Ilia Repin - Boris Godunov with Ivan the Terrible
Ilia Repin - Hopak
Ilia Repin - A scene from the ballet. 1875
Ilia Repin - Revolution(In light of the lamp). 1883
Ilia Repin - The arrest of the propagandist
Ilia Repin - Waiver of confession (confession before)
Ilia Repin - Demonstration on October 17, 1905 (Sketch)
Ilia Repin - Manifesto of October 17th, 1905, 1911
Ilia Repin - The Annual Memorial Meeting Near the Wall of the Communards in the Cemetery of Père-Lachaise in Paris
Ilia Repin - Formal Session of the State Council on May 7, 1901, in honour of the 100th Anniversary of its founding
Ilia Repin - In the hall of the Council of StateIlia Efimovici Repin (Илья Ефимович Репин) (5 august 1844 la Ciuguev, lângă Harkov, Imperiul Rus, în prezent în Ucraina - 29 septembrie 1930, Kuokkala, pe atunci în Finlanda, astăzi Repino, Rusia) a fost un pictor realist rus, aparţinând şcolii artistice Peredvijniki (Передвижники).
Lucrările sale conţin adesea înţelesuri adânci, psihologice şi exprimă tensiunile din interiorul ordinii sociale existente în vremea sa. Spre sfârşitul anilor 1920, în Uniunea Sovietică au început să fie publicate numeroase lucrări despre el ca, un deceniu mai târziu, să apară chiar un cult al lui Repin, el fiind considerat un model „progresiv” şi „realist” ce trebuia imitat de artiştii sovietici „social realişti”.
Repin s-a născut în oraşul Ciuguev, gubernia Harkov, în inima regiunii istorice denumită Sloboda Ucraina. Părinţii săi au fost colonişti militari ruşi. A luat primele lecţii de desen când a început să lucreze ca ucenic pentru I. M. Bunakov, un talentat pictor de icoane din oraşul natal. Datorită comenzilor pentru portrete şi tablouri religioase, Repin a putut strânge suficienţi bani pentru a pleca la Sankt Petersburg, unde dorea să se înscrie la Academia Imperială de Arte.
Ajunge în oraş în 1863 şi se înscrie la Şcoala de Desen organizată de Societatea pentru Susţinerea Artelor. Lucrând cu Ivan Kramskoi, tânărul artist face progrese rapide şi, peste doar un an, reuşeşte să se înscrie la Academie. La absolvire obţine cu lucrarea de diplomă Medalia de Aur şi o bursă de şase ani, dintre care trei în străinătate.
Călătoreşte prin Europa şi se stabileşte la Paris unde întâlneşte pictura impresionistă franceză. Aceasta îi influenţează mult opera, mai ales în privinţa culorilor şi a luminii. Cu toate acestea, stilul lui a rămas mai apropiat de acela al vechilor artişti europeni, în special Rembrandt.
Faima sa a venit odată cu pictura Edecarii de pe Volga, o lucrare care portretiza munca îngrozitor de grea a acestor oameni săraci, dar, în acelaşi timp, nu lipsită de speranţă pentru tinerii din Rusia.  În 1900, în timpul unei călătorii la Paris, o cunoaşte pe Natalia Nordman, care va fi noua sa iubită (Repin se despărţise de prima sa soţie). Spre uimirea tuturor, artistul îşi urmează marea dragoste şi se stabileşte în locuinţa acesteia din Finlanda.
În 1930 Repin moare în Kuokkala, Finlanda. Dupa conflictele armate dintre Uniunea Sovietică şi Finlanda din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kuokkala a fost cedată Uniunii Sovietice şi redenumită Repino (Regiunea Leningrad) în cinstea marelui pictor.
Chiar dacă nu a fost un inovator din punct de vedere al tehnicii sau creator al unei noi şcoli de pictură, Repin este astăzi considerat cel mai important pictor rus, mulţi critici din Rusia neezitând să vorbească despre el ca despre „artistul naţional”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...