luni, 5 august 2019

Ilia Repin(5 august 1844 - 29 septembrie 1930), pictor realist rus(III)

Ilia Repin - Barge Haulers on the Volga
Ilia Repin - Barge Haulers by Campfire
Ilia Repin - Haulers cross wade
Ilia Repin - Landscape of the Volga with boats
Ilia Repin - River Bank. 1876
Ilia Repin - View of the village of Varvara
Ilia Repin - Summer landscape in the Kursk province. 1876-1915
Ilia Repin - Summer day in Abramtsevo
Ilia Repin - Birch. Sunny Day
Ilia Repin - On the boundary. VA Repin with children is on the boundary line. 1879
Ilia Repin - Young ladys walk among herd of cow

Ilia Repin - Young ladys walk among herd of cow, detail
Ilia Repin - At the Academic cottage. 1898
Ilia Repin - On the terrace. 1908
Ilia Repin - On a Bridge in Abramtsevo

Ilia Repin - On a Turf Bench
Ilia Repin - Alley in the park Kachanovka
Ilia Repin - Street in Tbilisi. 1881
Ilia Repin - Ukrainian peasant house
Ilia Repin - Road to Montmartre in Paris. 1875-1876
Ilia Repin - A Newspaper Seller in Paris. 1873
Ilia Repin - Don Juan and Donna Anna. 1887-1896
Ilia Repin - What freedom!
Ilia Repin - In the hut

Ilia Repin - Do not wait. 1883-1898
Ilia Repin - In the hut

Ilia Repin - Interior
Ilia Repin - Party 1883
Ilia Repin - Yard. 1879
Ilia Repin - Man's best friend
Ilia Repin - Moonlight
Ilia Repin - On the waterfront
Ilia Repin - Sadko in the Underwater Kingdom.
Ilia Repin - Malva
Ilia Repin - Sketch with an icon of Christ
Ilia Repin - Nativity. 1890
Ilia Repin - Virgin and Child. 1896
Ilia Repin - Last Supper. 1903

Ilia Efimovici Repin (Илья Ефимович Репин) (5 august 1844 la Ciuguev, lângă Harkov, Imperiul Rus, în prezent în Ucraina - 29 septembrie 1930, Kuokkala, pe atunci în Finlanda, astăzi Repino, Rusia) a fost un pictor realist rus, aparţinând şcolii artistice Peredvijniki (Передвижники).
Lucrările sale conţin adesea înţelesuri adânci, psihologice şi exprimă tensiunile din interiorul ordinii sociale existente în vremea sa. Spre sfârşitul anilor 1920, în Uniunea Sovietică au început să fie publicate numeroase lucrări despre el ca, un deceniu mai târziu, să apară chiar un cult al lui Repin, el fiind considerat un model „progresiv” şi „realist” ce trebuia imitat de artiştii sovietici „social realişti”.
Repin s-a născut în oraşul Ciuguev, gubernia Harkov, în inima regiunii istorice denumită Sloboda Ucraina. Părinţii săi au fost colonişti militari ruşi. A luat primele lecţii de desen când a început să lucreze ca ucenic pentru I. M. Bunakov, un talentat pictor de icoane din oraşul natal. Datorită comenzilor pentru portrete şi tablouri religioase, Repin a putut strânge suficienţi bani pentru a pleca la Sankt Petersburg, unde dorea să se înscrie la Academia Imperială de Arte.
Ajunge în oraş în 1863 şi se înscrie la Şcoala de Desen organizată de Societatea pentru Susţinerea Artelor. Lucrând cu Ivan Kramskoi, tânărul artist face progrese rapide şi, peste doar un an, reuşeşte să se înscrie la Academie. La absolvire obţine cu lucrarea de diplomă Medalia de Aur şi o bursă de şase ani, dintre care trei în străinătate.
Călătoreşte prin Europa şi se stabileşte la Paris unde întâlneşte pictura impresionistă franceză. Aceasta îi influenţează mult opera, mai ales în privinţa culorilor şi a luminii. Cu toate acestea, stilul lui a rămas mai apropiat de acela al vechilor artişti europeni, în special Rembrandt.
Faima sa a venit odată cu pictura Edecarii de pe Volga, o lucrare care portretiza munca îngrozitor de grea a acestor oameni săraci, dar, în acelaşi timp, nu lipsită de speranţă pentru tinerii din Rusia.  În 1900, în timpul unei călătorii la Paris, o cunoaşte pe Natalia Nordman, care va fi noua sa iubită (Repin se despărţise de prima sa soţie). Spre uimirea tuturor, artistul îşi urmează marea dragoste şi se stabileşte în locuinţa acesteia din Finlanda.
În 1930 Repin moare în Kuokkala, Finlanda. Dupa conflictele armate dintre Uniunea Sovietică şi Finlanda din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kuokkala a fost cedată Uniunii Sovietice şi redenumită Repino (Regiunea Leningrad) în cinstea marelui pictor.
Chiar dacă nu a fost un inovator din punct de vedere al tehnicii sau creator al unei noi şcoli de pictură, Repin este astăzi considerat cel mai important pictor rus, mulţi critici din Rusia neezitând să vorbească despre el ca despre „artistul naţional”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...