sâmbătă, 7 iulie 2018

Marc Chagall (7 iulie 1887 – 28 martie 1985), pictor rus modern(II)

Marc Chagall - Self Portrait with Brushes

Marc Chagall - Self portrait with palette

Marc Chagall - Self Portrait with Seven Fingers  1913

Marc Chagall - Self-Portrait with a Palette  1955

Marc Chagall - Self-Portrait with Easel

Marc Chagall - Selfportrait 1914
Marc Chagall - In front of the Picture
Marc Chagall - Chagall's Parents, 1912

Marc Chagall - Portrait of artist's sister (Aniuta), 1910

Marc Chagall - Portrait of Brother David with Mandolin  1914

Marc Chagall - Portrait of Sister Maryasinka, 1914
Marc Chagall - Mother by the oven, 1914
Marc Chagall - Barber's Shop (Uncle Zusman)  1914
Marc Chagall - The Poet, or Half Past Three
Marc Chagall - Clock with Blue Wing

Marc Chagall - Clock 
Marc Chagall - Old Woman with a Ball of Yarn

Marc Chagall - Bathing of a Baby
Marc Chagall - Young Girl on a Sofa (Mariaska)
Marc Chagall - Small Drawing Room

Marc Chagall - Bella and Ida at the Table
Marc Chagall - The Model, 1910

Marc Chagall - Bella and Ida by the Window

Marc Chagall - Bella with White Collar, 1917
Marc Chagall - Portrait of Vava
Marc Chagall - Circumcision
Marc Chagall - David in profile, 1914

Marc Chagall - David, 1914
Marc Chagall - Lisa with a Mandolin, 1914
Marc Chagall - Man at table, 1911
Marc Chagall - Mazin, the Poet
Marc Chagall - Newspaper Seller, 1914
Marc Chagall - Butcher, 1910
Marc Chagall - Jew at Prayer  1913

Marc Chagall - Jew in Green, 1914

Marc Chagall - Red Jew, 1915
Marc Chagall - The old Jew, 1912
Marc Chagall - Jew Praying, 1914
Marc Chagall - The Sabbath
Marc Chagall - Jewish Wedding
Marc Chagall - The Feast of the Tabernacles  1916
Marc Chagall - The Marketplace, Vitebsk, 1917
Marc Chagall - Russian Wedding,  1909
Marc Chagall - The Fiddler

Marc Chagall - The Fiddler
Marc Chagall - Green Violinist (Violiniste), 1923-1924
Marc Chagall - Russian Village Under the Moon, 1911
Marc Chagall - Marching, 1915
Marc Chagall - Soldiers, 1912
Marc Chagall - The drinking Soldier, 1911 -'12
Marc Chagall - Revolution 1968
Marc Chagall - The deceased (The Death)

Marc Chagall - The Big Wheel
Marc Chagall - Apothecary in Vitebsk
Marc Chagall - A House in Liozno
Marc Chagall - The Blue House
Marc Chagall - The Poet Reclining 1915
Marc Chagall - Window over a Garden  1917
Marc Chagall - Window Vitebsk
Marc Chagall - View from a Window. Vitebsk
Marc Chagall - Window in the Country
Marc Chagall - The Window
Marc Chagall - Summer House. Backyard  1918
Marc Chagall - View at Peira-Cava  1930
Marc Chagall - Cemetery Gates,  1917
Marc Chagall - Still Life with Lamp, 1910
Marc Chagall - Red House
Marc Chagall - The red gateway, 1917
Marc Chagall - Homage to Apollinaire

Marc Chagall - Homage to Gogol. Design for curtain for Gogol festival., 1917
Marc Chagall - A wheatfield on a summer's afternoon, 1942
Marc Chagall - Reclining Nude  1911
Marc Chagall - Nude Lying Down, 1914

Marc Chagall - The Couple (A Holy Family)
Marc Chagall - Red Nude Sitting Up
Marc Chagall - Nude with flowers, 1911

Marc Chagall (7 iulie 1887 – 28 martie 1985), pictor rus modern(I)Marc Chagall ( 7 iulie 1887, Vitebsk/Belarus - 28 martie 1985, Saint-Paul-de-Vence/Franţa), pictor modern cu un stil personal, caracterizat de puternica sa individualitate. Universul viziunilor sale poetice, care stă sub semnul fanteziei şi al melancoliei, este strâns legat de cultura ebraică. Ea reprezintă o temă care revine permanent în creaţia sa, la fel ca şi oraşul provincial bielorus Vitebsk, în care artistul şi-a petrecut copilăria.
La 7 iulie 1887 vine pe lume la Vitebsk, în Rusia (azi Belarus), Moşe Segal, care se va face cunoscut mai târziu ca artist cu numele de Marc Chagall. Copilul este primul născut al familiei Zachar şi Faiga Segal, evrei hasidici de limbă idiş. Părinţii lui Chagall sunt oameni săraci şi foarte credincioşi. Viaţa de familie se desfăşoară în ritmul sărbătorilor religioase în cartierul destinat de autorităţile ţariste evreilor. Părinţii sunt analfabeţi, dar fiul învaţă să scrie, să citească şi să cânte la vioară. Primele cunoştinţe le primeşte la şcoala evreiască, apoi va urma o şcoală laică. Ar vrea să devină pictor, la început însă lucrează ca ucenic la un fotograf (1906), dar reuşeşte să meargă timp de două luni în atelierul lui Iehuda Pen, de la care primeşte primele lecţii de pictură. Înfruntând multe greutăţi, în anul următor pleacă la St. Petersburg, unde în 1907 devine elevul lui Nicolai Roerich, director al Academiei de Arte Frumoase. Chagall îşi va continua studiile mai târziu cu Lev Bakst, la Şcoala Svansev, care reunea pe reprezentanţii avangardei ruse.În anul 1910 ia parte la expoziţia colectivă organizată de Şcoală. Se hotărăşte să plece în Franţa. În acest timp se logodeşte cu Bella Rosenfeld, care îl va aştepta la Vitebsk vreme de patru ani. Se vor căsători în anul 1915.
Ajuns la Paris, artistul îşi adaptează numele limbii franceze. La început locuieşte în cartierul Montparnasse, apoi se mută în La Ruche, unde existau aproximativ o sută de ateliere de pictură. Chagall trăieşte în sărăcie. Noaptea pictează în atelierul tixit şi dezordonat, pe pânze improvizate din feţe de masă, cearşafuri sau cămăşi de noapte, ziua continuă să studieze. Îi cunoaşte pe poeţii Max Jacob şi Guillaume Apollinaire. Cu sprijinul pictorului Robert Delaunay, lucrările lui Chagall sunt primite la Salonul de Toamnă (1912).În anii 1913 şi 1914 îşi expune la Berlin tablourile pictate la Paris. În 1914 îşi vizitează fmilia în Vitebsk şi, surprins de izbucnirea războiului, va rămâne în Rusia timp de opt ani.În primul an de război, lucrează ca funcţionar de stat în St. Petersburg. În cercul cunoscuţilor din capitală se află poeţii Vladimir Maiakovski, Serghei Esenin şi Alexandr Blok. Se apropie anul 1917, care aduce cu sine revoluţia şi războiul civil. În Rusia sovietică, evreii vor deveni în sfârşit cetăţeni cu drepturi depline. Când în anul 1914 se întoarce în oraşul natal, Chagall îşi regăseşte cu emoţie rădăcinile în folclorul şi cultura evreiască, care cunoştea în acea vreme o adevărată renaştere. Etnografii evrei adună poveşti şi legende care fuseseră până atunci păstrate numai prin viu grai. Această tradiţie naţională neobişnuit de bogată reprezintă o completare a textelor cărţilor sfinte Tora şi Talmudul.În Poarta cimitirului motivul care dă titlul tabloului este o poartă monumentală încununată cu steaua lui David şi acoperită cu inscripţii în ebraică. Textul de la baza frontispiciului redă cuvintele lui Dumnezeu din cartea profetului Iezechiel: "Iată, Eu voi deschide mormintele voastre şi voi scoate pe voi, poporul Meu, din mormintele voastre şi vă voi duce în ţara lui Israel...".
În septembrie 1944, soţia sa Bella moare în urma unei infecţii. În America, pe lângă tablouri, artistul creează şi scenografii pentru spectacolele de balet "Aleko" de Ceaikovski şi "Pasărea de foc" de Stravinsky.În 1948 se stabileşte împreună cu pictoriţa canadiană Virginia Haggard la Orgeval, în apropierea Parisului. Legătura lor durează până în 1952, când Marc Chagall o cunoaşte pe Valentina Brodski, numită de el "Vava".
Se vor stabili la Paris în apatamentul Vavei, pe insula Saint Louis.Din anul 1966, locuiesc la Saint-Paul-de-Vence, lângă Nisa. Chagall merge de mai multe ori în Israel, unde realizează picturi murale în clădirea Knesseth-lui (Parlamentul) din Ierusalim. În ultimii ani ai vieţii, Chagall continuă să lucreze neobosit. Pictează, se ocupă de sculptură, ceramică şi litografie, proiectează vitralii.
Moare la 28 martie 1985 în Saint-Paul-de-Vence, la nouăzeci şi opt de ani. Marc Chagall a intrat în istoria picturii fără să-şi fi creat propria şcoală. Până în ziua de azi nu se cunoaşte un alt artist care să se fi raportat la creaţia lui. Poezia sentimentală a tablourilor sale, onirismul lor care îşi are rădăcinile în folclorul evreiesc şi în spiritul poporului rus, culorile strălucitoare care ar fi putut fascina pe mulţi artişti nu şi-au găsit adepţi. Chagall nu a încercat să schimbe cursul istoriei picturii. A dorit pur şi simplu ca, în felul său original, să ilustreze poveşti minunate, născute din propriile experienţe, să-şi exprime propriul misticism care poartă mai mult însemnele poeziei decât ale religiei.
Marc Chagall ( 7 iulie 1887- 28 martie 1985), pictor modern

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...