joi, 4 iunie 2020

Évariste Carpentier(1845 - 1922), pictor belgian

Evariste Carpentier - The Small Pond
Evariste Carpentier - Les petites chèvres
Evariste Carpentier - Breiende herderin met geitje
Evariste Carpentier - L'ami farouche
Evariste Carpentier - Playing Child
Evariste Carpentier - Young Girl In The Fields
Evariste Carpentier - Jeune fille à l'arrosoir
Evariste Carpentier - Jeune fille sous la pluie
Evariste Carpentier - Jeune fille dans le jardin
Evariste Carpentier - The Picnic
Evariste Carpentier - The little goatherd
Evariste Carpentier - Conversation intime .
Evariste Carpentier - La sieste
Evariste Carpentier - Premiers beaux jours
Evariste Carpentier - La jeune fille et le lévrier dans le jardin
Evariste Carpentier - Le goûter des dames
Evariste Carpentier - Summer Holiday
Evariste Carpentier - The miser (apple thief)
Evariste Carpentier - Les enfants endormis
Evariste Carpentier - The noon hour
Evariste Carpentier - Le jeune pêcheur
Evariste Carpentier - A Cap Full Of Cherries
Evariste Carpentier - Le séchage du linge
Evariste Carpentier - Le nourrissage des poules.
Evariste Carpentier - Après le travail 

Evariste Carpentier - Après le travail 
Evariste Carpentier - Sous les rochers de Logne
Evariste Carpentier - Washing Turnips
Evariste Carpentier - Jeune fille près du ruisseau
Evariste Carpentier - Retour à la ferme
Evariste Carpentier - Mois d'août en Campine
Evariste Carpentier - Mare en Campine
Evariste Carpentier - Près de la rivière
Evariste Carpentier - Promenade en bord de mer (Menton, 1888).
Evariste Carpentier - Tréport
Evariste Carpentier - Coucher de soleil
Evariste Carpentier - St-Jacques, c. 1900
Evariste Carpentier - Les pigeons
Evariste Carpentier - La réprimande
Evariste Carpentier - The Lady-strangers (1887)
Evariste Carpentier - La poupée cassée
Evariste Carpentier - Visite à la convalescente
Evariste Carpentier - L'alerte, Paris 1884
Evariste Carpentier - Guerre de Vendée
Evariste Carpentier - Chouans en déroute
Evariste Carpentier - Chouans in ambush
Evariste Carpentier - La fuite des royalistes

Évariste Carpentier, (1845 in Kuurne - 1922 in Liège)a fost un pictor belgian de compozitie si peisaje animate. Cu anii, pictura lui a evoluat de la stilul academic la impresionism. El este, alaturi de Emile Claus, unul dintre primii reprezentanti ai luminismului din Belgia.
Evariste Carpentier a fost elev la  Academia din Antwerp. A locuit in Paris din 1879 pana in 1886. Talentul si personalitatea artistului n-au incetat niciodata sa se dezvolte. Dupa ce pictase subiecte religioase si numeroase scene din Vendée, el a vazut in viata rustica si aerul liber acele subiecte alese ce pot fi abordate doar de artistii care au talentul de a aborda dificultatea pictarii figurilor umane in stralucirea soarelui, in verdele de la tara, si peste toate acestea, frumosul, armoniosul cer albastru flamad. Carpentier a predat la Academia din Liège si a fost director acolo pana la sfarsitul vietii. Évariste Carpentier s-a nascut intro modesta familie de fermieri din Kuurne. A devenit elev al Academiei de Arte Frumoase din Courtrai in 1861, sub conducerea lui Henri De Pratere. Acolo a obtinut multe distinctii.
In 1864 a fost admis la Academia Regala de Arte Frumoase din Antwerp unde a  luat lectii de la Nicaise de Keyser. S-a dovedit foarte talentat in pictarea scenelor de viata si a primit premiul de excelenta in 1865, ceea ce i-a permis ca dupa un an sa obtina un studio privat in Academie. In 1872, Carpentier s-a stabilit in Antwerp si si-a achizitionat propriul studio. Acolo a picat numeroase comenzi, care inca nu-i reflectau personalitatea artistica. Si-a inceput cariera cu subiecte religiose, teme din antichitate si scene inspirate de scoala olandeza din secolul al XVII-lea, insa este cunoscut mai ales pentru picturile cu scene istorice.
Ca răspuns la gusturile academice din acele vremuri, i-a placut sa picteze animale de la ferme si, mai general, farmecul vietii rurale.
In jurul acestei perioade, Évariste Carpentier s-a imprietenit cu cativa dintre colegii lui de la Academie, printre care Emile Claus, Théodore Verstraete, Frans Hens si Jan Van Beers. Ei se intalneau deseori la expozitiile organizate de Cercul Artistic din Antwerp. Din 1874 pana in 1877, Émile Claus a ocupat un colt in studioul lui Évariste Carpenter.
In 1876, o mai veche accidentare din tinerete la genunchi, i-a cauzat complicatii serioase care amenintau ca era necesara amputarea. Durerea il impiedica sa lucreze. A plecat din Antwerp in orasul lui natal, unde sora lui la ingrijit si tratat in urmatorii trei ani. La sfatul doctorului sau, Carpentier a plecat din Kuurne in 1879 in sudul Frantei, in scopul de a grabi recuperarea sa. In anul urmator, la reintoarcera sa, el a facut o oprire in Paris, unde s-a intalnit cu prietenul sau Jan Van Beers. A fost convins sa se mute in capitala franceza, unde Van Beers urma sa-si imparta studioul cu el. Carpentier a inceput sa produca picturi realistice cu burghezia pariziana.
In 1881, el a scapt definitiv de carje si s-a stabilit la numarul 71 de pe Boulevard de Clichy. Atunci si-a urmat pasiunea, adica pictarea scenelor istorice. Scene ale Revolutiei franceze, precum si episoade din razboiul de la Vendée, au devenit principalele sale surse de inspiratie avand un mare succes. Acest succes a constituit, insa, un obstacol in  descoperirea picturii ‘’plein air’'. În acest sens, anul 1884 a marcat un punct de cotitură in cariera lui. In cele din urma, Carpentier a lasat deoparte conventiile academismului si si-a descoperit adevarata vocatie artistica. Dupa descoperirea lucrarilor lui Jules Bastien-Lepage, el a inceput sa se dedice picturii ‘’plein air’’, trecand la natura prin miscarea artistica Realism. Timp de doua anotimpuri a stat mai mult la Saint-Pierre-lès-Nemours, langa padurea Fontainebleau, insa si la Le Tréport and at Saint-Malo. Évariste Carpentier s-a reintors in Belgia in 1886. Acolo, el a fost martorul cresterii popularitatii impresionismului printre artistii din Bruxelles. In perioada lungii sale sederi in Franta, fusese deja expus la impresionisti, insa era deja influentat intro masura mai mare de naturalismul lui Jules Bastien-Lepage si Jules Breton.
Évariste Carpentier (1845 in Kuurne - 1922 in Liège), pictor belgian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...