joi, 12 iulie 2018

Amedeo Modigliani (12 iulie 1884 – 24 ianuarie 1920), pictor şi sculptor italian

Amedeo Modigliani - Jeanne Hebuterne with Hat and Necklace
Amedeo Modigliani - Jeanne Hebuterne in a Hat
Amedeo Modigliani - Jeanne Hébuterne in a Yellow Sweater
Amedeo Modigliani - Seated Jeanne Hebuterne, 1918
Amedeo Modigliani - Portrait of Jeanne Hebuterne Seated in an Armchair
Amedeo Modigliani - Portrait of Jeanne Hebuterne
Amedeo Modigliani - Portrait of Jeanne Hébuterne, 1918

Amedeo Modigliani - Jeanne Hebuterne in a Large Hat
Amedeo Modigliani - Beatrice Hastings

Amedeo Modigliani - Beatrice Hastings, Seated
Amedeo Modigliani - Bride and Groom (aka The Newlyweds)
Amedeo Modigliani - Madam Pompadour (Portrait of Beatrice Hastings)

Amedeo Modigliani - Madame Georges van Muyden
Amedeo Modigliani - Girl with Braids

Amedeo Modigliani - Gypsy Woman with Baby
Amedeo Modigliani - Portrait of Diego Rivera
Amedeo Modigliani - Portrait of Juan Gris
Amedeo Modigliani - Portrait of Leon Bakst
Amedeo Modigliani - Portrait of Moise Kisling 
Amedeo Modigliani - Chaim Soutine
Amedeo Modigliani - Portrait of Picasso
Amedeo Modigliani - Portrait of Henri Laurens
Modigliani - Portrait of Frank Burty Haviland
Amedeo Modigliani - Portrait of George Ortiz
Amedeo Modigliani - Portrait of Jean Cocteau
Amedeo Modigliani - Portrait of Oscar Meistchaninoff.
Amedeo Modigliani - Leopold Zborowski
Amedeo Modigliani - Boy in a Blue Shirt
Amedeo Modigliani - Jacques and Berthe Lipchitz, 1916
Amedeo Modigliani - Paul Guillaume
Amedeo Modigliani - Pierrot (aka Self Portrait as Pierrot)
Amedeo Modigliani - Self-portrait, 1919
Amedeo Modigliani - The Cellist 
Amedeo Modigliani - Marie Daughter of the People.
Amedeo Modigliani - Portrait of Madame Kisling
Amedeo Modigliani - The Singer from Nice
Amedeo Modigliani - Thora Klinckowstrom
Amedeo Modigliani - Woman in a Red Necklace
Amedeo Modigliani - Young Readhead Wearing a Pendant
Amedeo Modigliani - Young Redhead in an Evening Dress
Amedeo Modigliani - Female act
Amedeo Modigliani - Nude with Hat
Amedeo Modigliani - Caryatid

Amedeo Modigliani - Caryatid

Amedeo Modigliani - Caryatid
Amedeo Modigliani - Caryatid
Amedeo Modigliani - Standing Nude with Garden Background
Amedeo Modigliani - Cypress Trees and Houses, Midday Landscape

Amedeo Modigliani - Landscape, Southern France

Amedeo Modigliani - Landscape

Amedeo Modigliani - Tree and Houses
Amedeo Modigliani - 

Amedeo Modigliani - 

Amedeo Modigliani - 

Amedeo Modigliani - 

Amedeo Modigliani (12 iulie 1884, Livorno -  24 ianuarie 1920, Paris) a fost un pictor şi sculptor italian stabilit în Franţa, reprezentant al "Şcolii Pariziene" ("École de Paris"), evidenţiat în scurta sa viaţă printr-o creaţie plină de eleganţă şi rafinament, care depăşeşte graniţele manierismului. Toată viaţa sa Modigliani este în căutarea frumuseţii perfecte, uşor abstracte, care să reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferată a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor şi ale unor necunoscuţi.
Amedeo Modigliani se naşte la 12 iulie 1884 în Livorno, într-o familie italiană de origine evreiască sefardă. Tatăl, Flaminio Modigliani, era un negustor originar din Roma. Primii săi ani, Amedeo i-a trăit într-o atmosferă grea, cu privaţiuni, firma tatălui dăduse faliment. Totuşi, cea mai importantă problemă, este sănătatea sa şubredă. La vârsta de unsprezece ani contractează o afecţiune pulmonară gravă, trei ani mai târziu, în anul 1898, cade greu bolnav de tifos. Descoperă în acest timp pictura şi o roagă pe mama lui să îi permită să ia lecţii de desen. Din august 1898, tânărul Modigliani frecventează atelierul pictorului Guglielmo Micheli din Livorno, unde execută naturi moarte şi portrete. După o nouă agravare a sănătăţii, îşi petrece iarna în clima blândă a oraşelor Napoli şi Amalfi. Însănătoşit, Amedeo se înscrie în 1902 la "Şcoala de Nuduri" din Florenţa ("Scuola libera di Nudo"), condusă de maestrul Giovanni Fattori iar, un an mai târziu, frecventează cursurile "Institutului de Arte Frumoase" din Veneţia.La începutul anului 1906, Modigliani se hotărăşte să se stabilească la Paris, unde se înscrie la "Académie Colarossi" şi îşi găseşte o locuinţă în cartierul Montmartre.
Modigliani, personaj pitoresc, într-o haină reiată, cu un fular roşu în jurul gâtului şi pălărie cu boruri largi, este un obişnuit al bistro-urilor şi barurilor din împrejurimi. Aici cunoaşte avangarda artistică, printre care Pablo Picasso, Juan Gris sau Diego Rivera, precum şi scriitorii André Salmon, Guillaume Apollinaire şi Max Jacob. În perioada de început, stilul său nu este încă definit iar uşurinţa execuţiei îi lipseşte, lucrările sale oscilează între expresionism, fauvism şi pastişarea lui Toulouse-Lautrec. Un admirator al său, doctorul Paul Alexandre, îl susţine şi îl convinge să-şi expedieze lucrările la "Salonul Artiştilor Independenţi", unde, în martie 1908, Modigliani va expune şase tablouri.În septembrie 1909, Modigliani se mută din Montmartre în Cité Falguière, un cartier al Parisului din secolul al XIV-lea, unde Constantin Brâncuşi, cu care între timp se împrietenise, îi găsise un atelier. Nu încetează să picteze, dar majoritatea timpului o va consacra noii sale pasiuni, sculptura. Expune un număr de şapte sculpturi şi guaşe la o expoziţie deschisă în martie 1911 în atelierul artistului portughez Amadeo de Souza Cardoso iar în anul următor, 1912, Modigliani dobândeşte recunoaşterea ca sculptor la al "X-lea Salon de Toamnă", unde se prezintă cu alte şapte lucrări.
O legătură furtunoasă a lui Amedeo cu ziarista şi poeta engleză Beatrice Hastings durează doi ani. Se despart în anul 1916, când sănătatea artistului începe din nou să se deterioreze. În această perioadă, Modigliani îl cunoaşte pe poetul polonez Leopold Zborowski, care devine prietenul său fidel, îngrijitorul şi negustorul lui exclusiv şi îi pune la dispoziţie cea mai mare încăpere din locuinţa sa.
În aprilie 1917, la o petrecere de carnaval, Amedeo o cunoaşte pe Jeanne Hébuterne, o studentă la "Académie Colarossi" în vârstă de nouăsprezece ani, şi se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Zborowski îi ajută să se mute împreună şi îi organizează lui Modigliani prima expoziţie individuală: 32 de pânze expuse la galeria "Berthe Weill". În ziua vernisajului, pe 3 decembrie 1917, poliţia reţine câteva nuduri ca fiind "imorale". Nu reuşeşte însă să vândă nici măcar un singur tablou.
Starea de sănătate a lui Amadeo se înrăutăţeşte, graţie ajutorului lui Zborowski, pleacă în toamna lui 1918 la Nisa, în sudul Franţei, unde Jeanne dă naştere unei fetiţe. Îşi prelungesc şederea în sud până la sfârşitul lunii mai 1919. Întors la Paris, în atelierul său din "Rue de la Grande Chaumière", Modigliani pictează acum portrete ale prietenilor săi. Se simte tot mai rău. Este diagnosticată o inflamaţie tuberculoasă a meningelor şi este internat în spitalul "Charité", dar nu mai există nicio speranţă. Amedeo Modigliani moare la 24 ianuarie 1920. Avea doar treizeci şi şase de ani.
Amedeo Modigliani nu a avut predecesori direcţi şi nici urmaşi, arta sa îi aparţine în exclusivitate. Această particularitate vorbeşte despre valorile şi frumuseţea operei sale. După anul 1910, Pablo Picasso va împrumuta ceva din tehnica artistului italian. Patruzeci de ani mai târziu, Bernard Buffet realizează opere ale căror linii ferme, gamă cromatică restrânsă şi simţ al spaţiului ne poartă cu gândul la creaţia lui Modigliani.
Amedeo Modigliani (12 iulie 1884 – 24 ianuarie 1920), pictor şi sculptor italian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...