luni, 2 mai 2022

Charles Gleyre (2 mai 1806 – 5 mai 1874), pictor elvetian

Charles Gleyre - Daphnis et Chloe revenant de la montagne
Charles Gleyre - Romans Under the Yoke
Charles Gleyre - Le coucher de Sappho
Charles Gleyre - Diana
Charles Gleyre - The Bath
Charles Gleyre - The Queen Of Sheba
Charles Gleyre - Evening or Lost Illusions
Charles Gleyre - Egyptian Temple
Charles Gleyre - The Departure of the Apostles
Charles Gleyre - Execution of major Abraham Davel Abraham Davel
Charles Gleyre - Le Retour de l'Enfant prodigue
Charles Gleyre - Maiden and Cupid
Charles Gleyre - Oriental Lady - 1865
Charles Gleyre - Two Women with a Bouquet of Flowers
Charles Gleyre - Head of Omphale
Charles Gleyre - Self portrait

Charles Gleyre (Marc Gabriel Charles Gleyre) (Chevilly, Vaud canton, 2 mai 1806 - 5 mai 1874), a fost un pictor elvetian. A preluat studioul lui Paul Delaroche in 1843 si a predat unui numar mare de tineri artisti care au devenit foarte renumiti, inclusiv Claude Monet, Pierre-Auguste RenoirAlfred Sisley si James Abbott McNeill Whistler.
Tatal si mama lui au murit cand el avea 8 sau 9 ani; iar unchiul lui l-a dus in Lyon, Franta, unde l-a trimis la scoala industriala din acel oras.
Mergand la Paris mai tarziu, el a facut studii intense artistice. Urmatorii patru ani, Gleyre i-a petrecut in Italia, unde a cunoscut arta lui Horace Vernet si Louis-Leopold Robert; apoi a calatorit timp de sase ani prin Grecia, Egipt, Nubia si Siria. La Cairo a facut o inflamatie la ochi, iar in Liban a fost doborat de febra tifoida. S-a reintors in Lyon cu sanatatea subreda.
Dupa ce s-a refacut a plecat la Paris si si-a amenajat un atelier modest pe rue de Université, unde a inceput sa-si puna in practica ideile pe care le avea in minte. De mentionat sunt cele doua panouri decorative, "Diana leaving the Bath" si "Young Nubian", insa aceste prime lucrari ale lui nu au atras atentia decat mult mai tarziu, iar pictura ce i-a marcat practic, cariera artistica a fost "Apocalyptic Vision of St John", trimisa la Salon in 1840. A urmat in 1843, "Evening", care a fost premiata cu medalia de argint si care a devenit foarte populara sub titlul "Lost Illusions". Lucrarea descrie un poet care sta pe malul unui rau, cu capul cazut, intro postura de om obosit, lasandu-si lira sa lunece din manaa molesita si cu o privire trista spre niste fete frumoase al caror cantec se aude din ce in ce mai slab pe masura ce barca lor se indeparteaza.
In ciuda succeselor sale cu aceste lucrari, Gleyre s-a retras din competitiile publice si si-a petrecut restul vietii devotat idealurilor sale artistice. Dupa 1845, cand a expus "Separation of the Apostles", nu a mai contribuit cu nimic la Salon, exceptie facand "Dance of the Bacchantes" in 1849.
Charles Gleyre (2 mai 1806 - 5 mai 1874), pictor elvetian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...