marți, 1 mai 2018

Cecilia Beaux (1 mai 1855 – 7 septembrie 1942), pictorita americana

Cecilia Beaux - Sita and Sarita
Cecilia Beaux - A Little Girl (Fanny Travis Cochran), 1887
Cecilia Beaux - Cynthia Sherwood
Cecilia Beaux - Dorothea and Francesca
Cecilia Beaux - Ernesta (Child with Nurse),1894
Cecilia Beaux - Gertrude and Elizabeth Henry
Cecilia Beaux - Les Derniers jours d'enfance (The Last Days of Infancy), 1883-5
Cecilia Beaux - Mrs. Theodore Roosevelt and Daughter Ethel.
Cecilia Beaux - Sister and Brother
Cecilia Beaux - Dressing Dolls
Cecilia Beaux - Helen Biddle Griscom
Cecilia Beaux - Lady George Darwin
Cecilia Beaux - A Country Woman
Cecilia Beaux - Dorothea in the Woods 1897
Cecilia Beaux - Little Lamerche
Cecilia Beaux - Mother and Daughter (Mrs. Clement Acton Griscom and Frances C. Griscom), 1898
Cecilia Beaux - Mr and Mrs Anson Phelps Stokes
Cecilia Beaux - Mrs Larz Anderson
Cecilia Beaux - Mrs. Clement B. Newbold
Cecilia Beaux - New England Woman (Mrs. Jedediah H. Richards), 1895
Cecilia Beaux - Portrait of Mrs. Addison C. Harris

Cecilia Beaux - Portrait of Mrs. Henry LaBarre Jayne, c. 1895

Cecilia Beaux - Portrait of Mrs. John Wheeler Leavitt knitting
Cecilia Beaux - Alexander Harrison
Cecilia Beaux - Captain John Paul Jones, Continental Navy
Cecilia Beaux - The Reverend Matthew Blackburne Grier
Cecilia Beaux - After the Meeting.
Cecilia Beaux - The Dreamer
Cecilia Beaux - The Silver Box
Cecilia Beaux - Twilight confidences, 1888
Cecilia Beaux - Self-Portrait, 1884

Cecilia Beaux - Self-Portrait, ca.1885

Cecilia Beaux - Self-Portrait

Cecilia Beaux(1 mai 1855 – 7 septembrie 1942) a fost o portretista a societatii americane, in stilul lui John Singer Sargent. Ea a fost aproape contemporana cu bine cunoscuta artista americana Mary Cassatt si, de asemenea si-a facut pregatirea in Philadelphia si Franta. Redarea cu duiosie a clasei conducatoare americane a facut din ea cea unul dintre cei mai de succes artisti portretisti americani ai acelor vremuri.
Cecilia Beaux s-a nascut in Philadelphia, Pennsylvania, cea mai mica fiica a unui producator francez de matase, Jean Adolphe Beaux si a profesoarei Cecilia Kent Leavitt, fiica unui  proeminent om de afaceri din New York City.  Cecilia Kent Leavitt a murit de febra puerperala dupa 12 zile de la nastere, la varsta de 33 de ani. Cecilia “Leilie” Beaux si sora ei Etta au fost crescute de bunica maternala si de matusi, in Philadelphia.Tatal ei, neputand suporta durerea dupa moartea sotiei lui si simtindu-se in deriva intro tara straina, s-a reintors in Franta natala, facand doar o vizita inapoi in Philadelphia.S-a reintors cand Cecilia avea doi ani, insa a plecat dupa patru ani cand afacerea lui a dat faliment.Cecilia a marturisit mai tarziu: “Noi nu l-am iubit pe tata foarte mult, el era asa de strain. Noi credeam ca e ciudat”. Tatal ei avea o aptitudine naturala pentru desen, iar surorile erau fermecate de schitele lui bizare ale animalelor. Mai tarziu, Beaux va descoperi ca mostenirea ei franceza ii va servi foarte bine bine in timpul pelerinajului ei si a formarii ei   in Franta.
In Philadelphia, matusa lui Beaux, Emily, s-a casatorit cu inginerul minier William Foster Biddle, pe care-l va descrie mai tarziu ca fiind omul cu cea mai puternica si binefacatoare influenta din viata ei dupa bunica ei.” Dupa razboiul civil, Beaux a inceput sa-si petreaca ceva timp in gospodaria lui “Willie” si Emily, ambii muzicieni  competenti. Beaux a invatat sa cante la pian, insa prefera sa cante din gura. Atmosfera muzicala s-a dovedit a fi un avantaj pentru ambitiile ei artistice. In anii adolescentei, ea a avut prima sa expozitie de arta la Academy of the Fine Arts din   Pennsylvania.
La varsta de 16 ani a luat lectii de arta cu o ruda, Catharine Ann Drinker, care avea deja propriul studio si clientela. Apoi a studiat timp de doi ani cu pictorul Francis Adolf Van der Wielen. La 18 ani, Beaux a fost numita profesoara de desen la scoala Miss Sanford. A dat si lectii particulare de arta si a pictat arta decorativa si mici portrete.A invatat si litografia si a facut ilustratii pentru reviste si pentru volumele lui Edward D. Cope, sponsorizate de U.S. Geological Survey.
Beaux  a intrat la Academy of the Fine Arts din Pennsylvania in 1876, aflata sub puternica influenta a lui Thomas Eakins.
Dupa ce a plecat de la Academie, la 24 de ani, Beaux s-a hotarat sa incerce pictura pe portelan.Apoi a studiat in particular cu William Sartain, un prieten a lui Eakins si un artist din New York invitat in Philadelphia sa predea unui grup de studenti la arta, in 1881.
Dupa doi ani de cursuri cu Sartain, Beaux a inchiriat primul ei studio pe care l-a impartit cu un grup de artiste care au angajat un model si au continuat sa lucreze fara profesor. Dupa ce grupul s-a destramat, Beaux a inceput sa lucreze serios pentru a demonstra abilitatile sale artistice. Ea a pictat o panza mare in 1875, "Les Derniers Jours d'enfance", un portret al surorii si nepotului, o compozitie in stilul lui James McNeill Whistler al carui subiect a fost asemanator cu picturile mama si copil ale artistei Mary Cassatt. In anii 1880 a primit comenzi de la notabilitatile din Philadelphian si castiga 500 $ pe portret.Cand prietena ei Margaret Bush-Brown a insistat ca "Les Derniers" era destul  de bun  pentru a fi expus la  Salonul din  Paris Salon, Beaux s-a hotarat sa trimita lucrarea la expozitie in grija prietenei ei. La 32 de ani, in ciuda succesului ei din Philadelphia, Beaux a decis ca are nevoie sa invete mai mult. A plecat la Paris cu verisoara ei May Whitlock, refuzand cativa petitori si trecand peste obiectiile familiei. Acolo a studiat la Académie Julian si la Académie Colarossi, primind saptamanal aprecieri de la maestri Tony Robert-Fleury si William-Adolphe Bouguereau.
Intoarsa in America in 1889, Beaux a inceput sa picteze portrete intro maniera distinsa, avand ca subiecte membri din familia surorii ei, precum si elita din Philadelphia. In luarea deciziei de a fi devotata artei, ea s-a gandit ca cel mai bine era sa nu se marite, iar barbatii care o acompaniau nu trebuiau sa-i ameninte cariera.
In 1895 Beaux a devenit prima femeie care a avut un post normal de predare la Academy of the Fine Arts din Pennsylvania, predand desenul de portrete si pictura timp de douazeci de ani.
Cecilia Beaux(1 mai 1855 – 7 septembrie 1942), pictorita americana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...