duminică, 11 mai 2014

Alfred Stevens(11 mai 1823 – 24 august 1906), pictor belgian

Alfred Stevens - Symphonie en vert
Alfred Stevens - La Parisienne japonaise
Alfred Stevens - Femme pensive près d'une fenêtre

Alfred Stevens - Lady with a Japanese Doll
Alfred Stevens - Woman with a Fan
Alfred Stevens - Ready for the Ball
Alfred Stevens - After the Ball
Alfred Stevens - Pleasant Letter
Alfred Stevens - Chez soi
Alfred Stevens - Die glückliche Mutter
Alfred Stevens - Mrs Elizabeth Young Mitchell and her Baby
Alfred Stevens - All Happiness
Alfred Stevens - Hesitation (Madame Morteaux)
Alfred Stevens - In the Country

Alfred Stevens - In the Garden
Alfred Stevens - In the Painter's Drawing Room.
Alfred Stevens - Mon Atelier
Alfred Stevens - The Painter and His Model
Alfred Stevens - Young Woman Reading, 1856
Alfred Stevens - La myope (The short-sighted woman)
Alfred Stevens - Indecision

Alfred Stevens - India in Paris - The Exotic Curio
Alfred Stevens - A Woman Seated in Oriental Dress
Alfred Stevens - Lady at a Window Feeding Birds
Alfred Stevens - Lady with a Harp
Alfred Stevens - Lovelorn
Alfred Stevens - Palm Sunday
Alfred Stevens - Porcelain Collector
Alfred Stevens - Portrait of a Woman

Alfred Stevens - Portrait of a Young Woman
Alfred Stevens - Reveil

Alfred Stevens - The Japanese Mask

Alfred Stevens - The Japanese 
Alfred Stevens - William Blundell Spence
Alfred Stevens - The Parisian Sphinx
Alfred Stevens - The Baroness von Munchhausen
Alfred Stevens - Woman Wearing a Bracelet
Alfred Stevens - The Bath
Alfred Stevens - Still Life wit Potted Geraniums
Alfred Stevens - Elegant at Billiards

Alfred Stevens - Reverie
Alfred Stevens - The blue ribbon
Alfred Stevens - La Boule De Verre
Alfred Stevens - Little girl with ducks
Alfred Stevens - Mere et Ses Enfants
Alfred Stevens - Femme assise sur la plage
Alfred Stevens - Femme Elegante Voyant Filer Un Vapeur
Alfred Stevens - Jeune femme a l'ombrelle rouge au bord de la mer
Alfred Stevens - Junge Dame am Strand
Alfred Stevens - Looking Out to Sea
Alfred Stevens - Maria Magdalena
Alfred Stevens - Miss Emma Pegler
Alfred Stevens - Painter to the beach
Alfred Stevens - Promenade au Pied d'une Falaise en Normandie
Alfred Stevens - Quai Aux Fleurs
Alfred Stevens - Sailboats and Steamships
Alfred Stevens - Moonlit seascape
Alfred Stevens - Seascape.
Alfred Stevens - Storm at Honfleur
Alfred Stevens - A Stormy Night
Alfred Stevens - The Milky Way
Alfred Stevens - Woman with Cherries
Alfred Stevens - Allegory of the Night
Alfred Stevens - The widow
Alfred Stevens - In Memoriam

Alfred Stevens - In Memoriam
Alfred Stevens - Self-Portrait at the Age of 14
Alfred Stevens - Ophelia
Alfred Stevens - What is Called Vagrancy or, The Hunters of Vincennes
Alfred Stevens - Wandering minstrels

Alfred Émile Léopold Stevens(11 mai 1823 – 24 august 1906) a fost un pictor belgian.
Alfred Stevens s-a nascut in Bruxelles. A venit dintro familie de artisti:fratele mai mare, Joseph (1816-1892) si fiul sau Léopold (1866–1935) au fost pictori, alt frate de-al lui, Arthur (1825–99) a fost dealer de arta si critic. Tatal lui, care a luptat in razboaiele napoleonice in armata lui William I al Olandei, a fost un coectionar de arta care detinea cateva acuarele de Eugène Delacroix, printre altele. Parintii mamei lui aveau Café de l'Amitié din Bruxelles, un loc de intalnire pentru politicieni, scriitori si artisti.
Dupa moartea tatalui sau in 1837, Stevens a plecat sa studieze la Académie Royale des Beaux-Arts din Bruxelles, unde l-a cunoscut pe François Navez, pictor neo-clasic si studentul lui Jacques-Louis David care i-a fost director si un vechi prieten cu bunicul lui Stevens. In 1843, Stevens a plecat la Paris, langa fratele sau Joseph care se afla deja acolo. A fost admis la École des Beaux-Arts, cea mai importanta scoala de arta din Paris. Desi se spunea ca a devenit studentul directorului sau Jean Auguste Dominique Ingres, aceasta e prea putin probabil.La fel ca prietenul sau, pictorul belgian Florent Joseph Marie Willems (1823-1905) cu care a stat in Paris, Stevens a studiat cu atentie lucrarile unor pictori ca Gerard ter Borch si Gabriel Metsu.
Lucrarile lui Stevens au devenit cunoscute publicului pentru prima oara in 1851, cand trei dintre picturile lui au fost admise la Salonul din Bruxelles. A castigat premiul al treilea la Salonul din Paris in 1853 si premiul al doilea la Expozitia Universala din Paris in 1855. Lucrarea lui,  "Ce qu'on appelle le vagabondage [What is called vagrancy]" (Musée d'Orsay, Paris) a a tras atentia lui Napoleon III care, dupa ce a vazut scena din pictura, a ordonat ca soldatii sa nu mai fie folositi la adunarea saracilor de pe strazi.  In 1857, Stevens a facut prima sa vanzare importanta la un colectionar privat, cand  "Consolation" a fost cumparata cu 6.000 de franci de catre colectionarul si dealerul de arta din Berlin, Ravéné. In acelasi timp, el si fratele lui deveneau parte a lumii artei din Paris, cunoscand oameni ca fratii Goncourt, Théophile Gautier si Alexandre Dumas la saloanele printesei Mathilde, precum si in popularele cafenele. In 1858, Stevens s-a casatorit cu Marie Blanc, care venea dintro familie bogata belgiana si vechi prieteni cu familia Stevens. Eugène Delacroix a fost martor la ceremonia de nunta. In 1863 a primit Legiunea de Onoare (Chevalier) de la guvernul belgian. In 1867 a castigat premiul intai la Expozitia Universala din Paris, unde el si Jan August Hendrik Leys au fost starurile sectiunii belgiene. Printre prietenii lui s-au numarat Édouard Manet, Edgar Degas, Charles Baudelaire, Berthe Morisot, James Abbott McNeill Whistler,  Frédéric Bazille si Puvis de Chavannes si era un obisnuit al grupului care se aduna la Café Guerbois din Paris.
Stevens a luptat pentru Franta in timpul asediului Parisului in razboiul franco-prusac, insa s-a reintors in Belgia cu sotia si familia sa inainte de Comuna din  Paris. S-au reintors dupa razboi, iar Stevens a continuat sa aiba succes. In 1875, el a cumparat o casa mare cu gradina in Paris pen rue des Martyrs, care a aparut in picturile lui cat si ale altor artisti, inclusiv in "The Croquet Party" (Städel Museum, Frankfurt am Main) a lui Edouard Manet din anul 1873.In 1878 a fost facut comandant al Legiunii de Onoare si a castigat  inca un premiu intai la Salon.
In ciuda unor considerabile castiguri in urma vanzarii picturilor sale, Stevens a constatat ca o combinatie proasta in investitii si cheltuieli excesive pot cauza mari dificultati financiare. Stevens a inceput sa ia studenti privati, inclusiv pe  Sarah Bernhardt, care i-a devenit o prietena foarte apropiata, precum si pe  William Merritt Chase.
Singura importanta lucrare pe care a pictat-o in a doua parte a carierei sale este monumentala Panorama du Siècle, 1789-1889, pe care a pictat-o impreuna cu Henri Gervex. Stevens a pictat femeile si detaliile, iar Gervex a pictat barbatii, cu ajutorul a 15 asistenti. Lucrarea a fost primita cu interes la Expozitia Internationala tinuta in Paris in 1889. In 1895 s-a deschis o mare expozitie cu lucrarile lui in Brussels. In 1900, Stevens a fost onorat de Ecole des Beaux-Arts din Paris cu prima expozitie retrospectiva data vreodata unui artist in viata. In 1905 a fost primul artist in viata caruia i s-a permis o expozitie retrospectiva de arta belgiana in Bruxelles. Cu toate aceste expozitii, nu a reusit sa vanda destule lucrari pentru a se descurca mai bine financiar. Ramanand fara frate si cei mai multi prieteni care au murit,  murit singur in Paris in 1906.
Alfred Stevens(11 mai 1823 – 24 august 1906), pictor belgian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...