sâmbătă, 10 martie 2018

Marie Spartali Stillman(10 martie 1844 – 6 martie 1927), pictorita pre-rafaelita britanica de origine greaca

Marie Spartali Stillman - Madonna Pietra degli Scrovigni
Marie Spartali Stillman - Love's Messenger
Marie Spartali Stillman - A Rose from Armida's Garden
Marie Spartali Stillman - Convent Lily
Marie Spartali Stillman - La Pensierosa
Marie Spartali Stillman - Portrait of Effie Holding a Lily and a Posy of Roses in a Garden
Marie Spartali Stillman - Self Portrait

Marie Spartali Stillman - Self Portrait
Marie Spartali Stillman - Jolie Coeur
Marie Spartali Stillman - Woman with a Lute
Marie Spartali Stillman - Beatrice
Marie Spartali Stillman - Mariana
Marie Spartali Stillman - Love Sonnets
Marie Spartali Stillman - The Lady Prays - Desire
Marie Spartali Stillman - A Florentine Lily
Marie Spartali Stillman - The Childhood of Saint Cecily
Marie Spartali Stillman - St George
Marie Spartali Stillman - By a clear well, within a little field
Marie Spartali Stillman - Kelmscott Manor
Marie Spartali Stillman - Feeding The Doves At Kelmscott Manor, Oxfordshire
Marie Spartali Stillman - The Long Walk At Kelmscott Manor, Oxfordshire
Marie Spartali Stillman - The Pilgrim Folk
Marie Spartali Stillman - Farm Scene
Marie Spartali Stillman - Dante and Beatrice

Marie Spartali Stillman - Dante at Verona
Marie Spartali Stillman - Sir Tristram and Queen Yseult
Marie Spartali Stillman - The Enchanted Garden of Messer Ansaldo
Marie Spartali Stillman - Fiammetta Singing
Marie Spartali Stillman - Antigone from 'Antigone' by Sophocles
Marie Spartali Stillman by Rossetti
Marie Spartali Stillman in 1868.Photograph by Julia Margaret Cameron
Hypatia. Model is Marie Spartali by Julia Margaret Cameron

Marie Euphrosyne Spartali, mai tarziu Stillman (10 martie 1844 – 6 martie 1927), a fost o pictorita pre-rafaelita britanica de origine greaca, cea mai importanta artista femeie a miscarii pre-rafaelite. In timpul celor saizeci se ani de cariera a produs peste 100 de lucrari, contribuind in mod regulat la expozitiile din marea Britanie si Statele Unite.
Maria Spartali a fost cea mai mica fiica a lui Michael Spartali (1818–1914), un comerciant prosper si consul al Greciei in Londra.
Familia a locuit in casa lor cu gradina mare si vedere spre Tamisa si Chelsea. In lunile de vara mergeau la casa lor de pe insula Wight unde aveau o cultura de  de vita de vie. In Londra, tatal ei era pasionat de petrecerile de gradina unde invita tineri scriitori si artisti ai zilei. Marie Spartali si verisoarele ei Maria Zambaco si Aglaia Coronio erau cunoscute printre prieteni ca "Cele trei Graţii", deoarece toate trei erau frumoase. In casa omului de afaceri grec A.C. Ionides (1810–1890) de la Tulse Hill, in sudul Londrei, Marie si sora ei Christine (1846–1884) i-au intalnit pentru prima oara pe Whistler si Swinburne. Ele erau imbracate in alb cu esarfe din panglici albastre. Swinburne a fost asa de coplesit de frumusetea fetei incat a spus: "E asa de frumoasa ca-mi vine sa plang".Marie era o figura impunatoare, inalta de aproximativ 1.9 metri,  iar in ultima perioada a vietii, imbracata in vesminte lungi si largi cu o gluga de dantela, atragand atentia tot timpul vietii.
Spartali a studiat sub indrumarea lui Ford Madox Brown timp de cativa ani, alaturi de copiii lui, Lucy, Catherine si Oliver. Rossetti, afland ca ea e eleva lui Madox Brown, i-a scris acestuia (pe 24 aprilie 1864): "Tocmai am auzit ca Miss Spartali va fi eleva ta. Am auzit si ca ea e una si aceeasi frumusete minunata despre care am auzit vorbindu-se foarte mult. Asa ca pune-o intro cutie si nu-i lasa pe colegii ei s-o vada, adica vreau sa vad prima sfiiciune a ei in modul in care pozeaza." Ea a pozat pentru el in 1867.
Marie a fost model pentru: Brown; Burne-Jones (The Mill); Julia Margaret Cameron; Rossetti (A Vision of Fiammetta, Dante's Dream, The Bower Meadow); Spencer Stanhope si Whistler (La Princesse du Pays de la Porcelaine). In 1871, impotriva vointei parintilor ei, s-a casatorit cu jurnalistul si pictorul american William J. Stillman.
A avut trei copii. Cel mai mare a fost Michael; acesta s-a mutat in America si a lucrat ca arhitect, a murit in 1966. Cel mai mic fiu al ei a murit cand era foarte mic.Fiica lui Spartali, Sonja Zuckerman a devenit mostenitoarea familiei cunoscuta pentru activitatea filantropica si in organizatii caritabile.
Marie Spartali a murit in martie 1927 in Ashburn Place, comitatul Middlesex (South Kensington). A fost incinerata la cimitirul Brookwood si inmormantata in cavoul tatalui ei din cimitirul ortodox grec din West Norwood Cemetery, sudul Londrei. Ultima ei dorinta si Testamentul contine o scrisoare in care  Marie a scris: "Pare destul de absurd sa-ti faci un testament cand nu ai nici un avut si nici bani de lasat".
Marie Spartali Stillman(10 martie 1844 – 6 martie 1927), pictorita pre-rafaelita britanica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...