vineri, 23 noiembrie 2012

Théo van Rysselberghe(23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926), pictor neo-impresionist belgian(I)

Theo van Rysselberghe - Banks of the Argens at Saint-Aygulf
Theo van Rysselberghe - Eucalyptus, at Saint-Tropez
Theo van Rysselberghe - Olive Trees near Nice
Theo van Rysselberghe - Il Mediterraneo Presso le Lavandou
Theo van Rysselberghe - Pointe-Saint-Pierre, Saint-Tropez
Theo van Rysselberghe - The Dunes at La Faviere, 1919
Theo van Rysselberghe - The Pin of Fossette, 1919
Theo van Rysselberghe - In the Shade of the Pines (study)

 Theo van Rysselberghe - In the Shade of the Pines 
Theo van Rysselberghe - Large Tree near the Sea
Theo van Rysselberghe - Sunset
Theo van Rysselberghe - Pines at Pointe Layet
Theo van Rysselberghe - Pine at La Fossette, Sunset
Theo van Rysselberghe - Pines and Eucalyptus at Cavelieri
Theo van Rysselberghe - Pine by the Mediterranean Sea
Theo van Rysselberghe - Midi Landscape
Theo van Rysselberghe - La Pointe du Rossignol

Theo van Rysselberghe - La Pointe du Rossignol
Theo van Rysselberghe - East Wind
Theo van Rysselberghe - Red Rocks at Le Trayes
Theo van Rysselberghe - Cap Bénat

Theo van Rysselberghe - Channel Coast

Theo van Rysselberghe - Coastal Scene
Theo van Rysselberghe - Fishing Boats Setting Sail
Theo van Rysselberghe - Fishing Boats in Boulogne
Theo van Rysselberghe - Beach at Low Tide. Evening
Theo van Rysselberghe - Jersey 1907, Moonlight
Theo van Rysselberghe - Opel Coast
Theo van Rysselberghe - Sunset at Ambletsuse, Pas-de-Calais
Theo van Rysselberghe - The Beach at Ambleteuse at Low Tide
Theo van Rysselberghe - The Bay of Saint Clair
Theo van Rysselberghe - The Cap Gris Nez, Foggy Weather
Theo van Rysselberghe - Sunset at Ambleteuse
Theo van Rysselberghe - Big Clouds, 1893  
Theo van Rysselberghe - Beach at Sunset
Theo van Rysselberghe - Port Entrance at Volendam
Theo van Rysselberghe - Entrance to Volendam Harbour
Theo van Rysselberghe - L'homme a la barre, 1892.
Theo van Rysselberghe - Near the Rocks of Per Kiridec, Roscoff
Theo van Rysselberghe - Moonlight Night in Boulogne
Theo van Rysselberghe - The Rocks


Théo van Rysselberghe(23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926), pictor neo-impresionist belgian(II)
 Théo van Rysselberghe(23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926), pictor neo-impresionist belgian(III)


Théo (Théophile) van Rysselberghe (23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926) a fost un pictor neo-impresionist belgian, care a jucat un rol esenţial in scena artei europene la trecerea intrun nou secol.
S-a nascut in Ghent intro familie burgheza vorbitoare de franceza, mai intai a studiat la Academia din Ghent sub indrumarea lui Theo Canneel, iar din 1879 la Académie Royale des Beaux-Arts din Bruxelles sub indrumarea lui Jean-François Portaels. Picturile cu subiecte nord africane ale lui Portaels au dat nastere unei mode orientale in Belgia. Impactul lor il va influenta puternic pe tanarul Théo van Rysselberghe. Intre 1882 si 1888 el a facut trei calatorii in Maroc, stand acolo in total un an si jumatate.
La varsta de 18 ani participase deja la Salonul din Ghent, unde a prezentat doua portrete. Imediat dupa aceea si-a dezvoltat propriul stil realistic apropiat de impresionism. In 1881 a expus pentru prima oara la Salonul din Bruxelles.
In urmatorul an a calatorit foarte mult in Spania si Maroc impreuna cu prietenul sau Frantz Charlet si pictorul asturian Dario de Regoyos. In mod special a admirat operele  'vechilor maestri' din Museo del Prado. In Sevillia  l-au cunoscut pe Constantin Meunier, iar cand a ajuns in Tanger la sfarsitul lui octombrie 1882, o noua lume s-a deschis pentru el: asa de aproape de Europa si totusi, complet diferita. A ramas acolo timp de patru luni, a desenat si a pictat scene pitoresti.
Inapoi in Belgia, a prezentat 30 lucrari cu scene din acele calatorii la "Cercle Artistique et Littéraire" din Ghent care au avut imediat succes.
In aprilie 1883 a expus aceste scene din viata de zi cu zi  de pe tarmul mediteranean  la salonul L'Essor din Bruxelles care au fost primite cu entuziasm de public.
In septembrie 1883 van Rysselberghe a plecat in Haarlem sa studieze lumina in lucrarile lui Frans Hals. Redarea cu acuratete a luminii va continua sa-i ocupe  mintea. Acolo l-a cunoscut pe pictorul american William Merritt Chase.
Théo Van Rysselberghe a fost un proeminent co-fondator al cercului artistic belgian  Les XX pe 28 octombrie 1883, un cerc de tineri artisti radicali, sub patronjul, ca secretar, al juristului si iubitorului de arta din Bruxelles,  Octave Maus (1856–1919). Ei se revoltau impotriva academismului iesit din moda din acea perioada si intaietatea standardelor artistice. Printre cei mai importanti membri s-au numarat James Ensor, Willy Finch, Fernand Khnopff, Félicien Rops, mai tarziu si Auguste Rodin si Paul Signac. Aceasta miscare l-a adus pe  van Rysselberghe in contact cu alti artisti radicali, ca de exemplu James Abbott McNeill Whistler, care a expus in Les XX in 1884. Influenta acestuia in pictura de portrete se poate observa in portretul lui Octave Maus ca dandy (1885).
In noiembrie 1883 a plecat din nou in Tanger  impreuna cu Frantz Charlet. Timp de un an cat a stat acolo, el a fost intro constanta corespondenta cu Octave Maus,  insistand sa accepte cateva nume noi pentru prima expozitie a cercului "Les XX": Constantin Meunier, Alfred Verwée, William Merritt Chase.  In aprilie 1884 a vizitat Andaluzia in compania pictorului american John Singer Sargent si a gentleman-pictorul Ralph Curtis.
La expozitia  Les XX din 1886 a vazut lucrarile impresionistilor Claude Monet si Auguste Renoir. A ramas foarte impresionat si apoi a experimentat aceasta tehnica.
Octave Maus l-a trimis la Paris sa caute noi talente pentru urmatoarele expozitii ale Les XX.
Acolo a descoperit tehnica pointilista dupa ce a vazut lucrarea lui Georges Seurat "La Grande Jatte" la a opta expozitie impresionista din Paris in 1886. Aceasta l-a socat cu totul. Impreuna cu Henry Van de Velde, Georges Lemmen, Xavier Mellery, Willy Schlobach si Alfred William Finch si Anna Boch a "importat" acest stil in Belgia. Seurat a fost invitat la urmatorul salon al Les XX din Bruxelles in 1887. Insa acolo, lucrarea sa "La Grande Jatte" a fost foarte criticata de criticii de arta fiind considerata "o bolboroseala de neinteles aplicata nobilei arte a picturii".
Théo van Rysselberghe a abandonat realismul si a devenit un adept al pointilismului. In vara lui 1887 a petrecut cateva saptamani cu Eugène Boch (fratele Annei Boch) in Batignolles, langa Paris, si acolo a cunoscut cativa pictori ai scenei pariziene ca Alfred Sisley, Signac,  Edgar Degas  si Henri de Toulouse-Lautrec.
S-a casatorit cu Marie Monnom in 1889 si si-au petrecut luna de miere in sudul Angliei, apoi in Brittany. Aceasta a avut ca rezultat un numar de picturi in stilul neo-impresionist. In Paris a avut o intalnire cu Theo Van Gogh si au reusit sa-l invite pe Vincent Van Gogh la urmatoarea expozitie din Bruxelles.
In the 1895 a facut calatorii lungi in Atena si Constantinopol, Ungaria, Romania, Moscova si Saint Petersburg in scopul de a face postere pentru "Compagnie des Wagons-lits".
In 1897, van Rysselberghe s-a mutat in Paris. Alaturi de Paul Signac, Maximilien Luce, Aristide Delannoy, Théophile Alexandre Steinlen, Camille Pissarro, Kees Van Dongen, George Willaume, etc., a contribuit la revista  anarhista Temps Nouveaux.
La sfarsitul anilor 1890, Théo van Rysselberghe a atins culmea tehnicii sale  neo-impresioniste. Incetul cu incetul a abandonat folosirea punctelor in portrete si peisaje.
Dupa atatia ani de descoperitor de talente pentru Octave Maus, van Rysselberghe a facut greseala vietii lui: nu a recunoscut talentul tanarului Pablo Picasso (care era in Perioada Albastra in acea perioada). El ii considera lucrarile ca "urate si neinteresante".
Dupa 1910 a abandonat complet tehnica pointilista. A devenit un maestru in aplicarea luminii si caldurii in picturile lui.
S-a retras la Côte d'Azur unde si-a construit o casa si a devenit din ce in ce mai detasat de scena artei din Bruxelles.

Théo van Rysselberghe(23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926), pictor neo-impresionist belgian(III)
Théo van Rysselberghe(23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926), pictor neo-impresionist belgian(II)
Théo van Rysselberghe(23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926), pictor neo-impresionist belgian(I)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...