duminică, 8 martie 2020

Ignat Bednarik(8 martie 1882 – 11 martie 1963), pictor si desenator român

Ignat Bednarik - A venit primăvara
Ignat Bednarik - Idilă
Ignat Bednarik - Ciobănaș cu turma de oi
Ignat Bednarik - Idilă în pădurea de fagi
Ignat Bednarik - Sărutul
Ignat Bednarik - La fântână
Ignat Bednarik - La umbră
Ignat Bednarik - Drumul spre casă
Ignat Bednarik - Rugăciunea de seară
Ignat Bednarik - La focul vetrei
Ignat Bednarik - La troita
Ignat Bednarik - Călători în faţa troiţei
Ignat Bednarik - 'Capra'
Ignat Bednarik - 1917!


Ignat Bednarik (8 martie 1882, Orşova – 11 martie 1963, Bucureşti) a fost un pictor, desenator şi artist decorator român recunoscut mai ales pentru acuarelele sale. A studiat la Şcoala Naţională de Artă din Bucureşti între 1898- 1900 ; Absolvă Academia de Arte din Paris în 1906. Opera sa artistică include lucrări de pictură, acuarelă, desen şi ilustraţie de carte. Împreună cu soţia sa, Elena Alexandra Barabaş Bednarik, a participat la seratele Cenaclului Idealist. A fost, printre altele, membru fondator al Sindicatului Artelor Frumoase din România, adept al curentului Art Nouveau şi ilustrator al cărţilor Reginei Maria a României.
Pictorul Ignat Bednarik s-a născut la 8 martie 1882 la Orşova. Părinţi săi, Adalbert Bednarik (originar din Moravia) şi Genoveva Hauschka erau cehi, la a doua lor căsătorie, având şi două surori, Genoveva şi Maria . Pe când era elev la Şcoala Superioară Traian, din Drobeta Turnu-Severin, Ignat Bednarik a câştigat primul premiu pentru lucrările sale de desen la Societatea "Tinerimea Română".
Între anii 1898 - 1900 studiază la Academia de Arte din Bucureşti sculptura şi pictura, sub îndrumarea maestrului Ion Georgescu, avându-i colegi, pe Jean Alexandru Steriadi, Teodorescu-Sion şi Constantin Brâncuşi. După absolvirea Academiei de Arte din Bucureşti pleacă pentru o scurtă perioadă de timp la Viena pentru a asista la cursurile Academiei de Arte Frumoase.
În anul 1909 s-a căsătorit cu Elena Alexandra Barabaş, care absolvise de asemenea Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Împreună au plecat la München pentru a studia la Academia Regală de Arte din capitala Bavariei.
Familia Bednarik şi-a făcut debutul artistic în 1910, la Paris, la Salonul de Toamnă organizat la Palatul Grand Palais.Spre sfârsitul anului 1910 soţii Bednarik se întorc în Bucureşti, pentru ca în 1913 Ignat Bednarik să expună pentru prima dată în România, în cadrul Asociaţiei Artistice Arta.După câteva prezenţe notabile în cadrul Saloanelor Oficiale, Ignat Bednarik deschide în 1915 prima sa expoziţie personală la Bucureşti.
Lucrările sale din perioada de maturitate au adus influenţa simbolismului european în România, aşa cum Alexandru Macedonski a explorat idei similare în poezie.
Official homepage about Ignat Bednarik, a Romanian Painter.

http://www.dailymotion.com/video/xxxgij_ignat-bednarik-pictor-roman_creation
Ignat Bednarik(8 martie 1882 – 11 martie 1963), pictor, desenator român

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...