duminică, 28 mai 2017

Dimitrie Berea (1908 – 1975), pictor românAdăugați o legendă
Dimitrie Berea s-a nascut in 1908 la Bacau. A studiat la Academia de Arhitectura din Bucuresti.
In 1934 a expus la Salonul Oficial si a primit premiul Salonului pentru lucrarea L.S. (Lizeta Soarec), acesta fiind si momentul afirmarii sale.
In 1937 pleaca la Roma cu o bursa de studii si se inscrie la Academia Regala de Arte Frumoase. Doi ani mai tarziu calatoreste la Paris. Aici ii cunoaste pe Bonnard, Vuillard, Matisse. In 1942 a absolvit Academia Regala din Roma si in 1943 revine in tara si candideaza pentru postul de curator al Muzeului Aman.
Din 1946 expune in diferite orase ale lumii : Paris, Cannes, Venetia.
La inceputul anilor '60 calatoreste in SUA si Anglia unde se afirma ca portretist. In acest timp realizeaza si ciclul Londra si tripticul Omagiu Parisului.
In ceea ce priveste viata personala, Dimitrie Berea si-a cunoscut prima sotie la San Francisco cand participa la o expozitie la Muzeul De Young. Dimitrie Berea s-a casatorit si a doua oara, in 1972, de data aceasta cu Alice Gurielli, nepoata ultimului rege al Georgiei. Aceasta a ajuns in Romania dupa ce guvernul comunist i-a confiscat toata averea. In 1966 a plecat si s-a stabilit in SUA. In America a lucrat ca sofer de taxi, avea statul de refugiat roman si locuia in Harlem. S-a angajat si ca menajera si secretara in casa pictorului. Au fost casatoriti timp de trei ani pana cand pictorul a incetat din viata.
Sotia a mostenit intreaga avere si lucrarile sale. A vandut o buna parte din tablouri si a aflat dintr-un ziar ca in statul Kentucky exista un orasel numit Berea. Aici, candva, pictorul realizase cateva portrete ce erau deja expuse in galeria colegiului. Printesa Alice a facut o donatie si a fondat cea mare colectie din lume a pictorului roman. In 2003 a fost inaugurat un muzeu modern, Muzeul Dimitrie Berea Gallery-Berea College-Berea (KY)-USA.
artline.ro artmark.ro rogallery.com e-galerie.ro artindex.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...