joi, 13 aprilie 2017

Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886 - 26 februarie 1940), pictor român

tonitza19233
Nicolae Tonitza
mama si copil
Nicolae Tonitza-Mama si copil
Nicolae Tonitza - Portret de fetita

Nicolae Tonitza - Fetiţa pădurarului
Nicolae Tonitza - Fetita
Nicolae Tonitza - Portret de copil
Nicolae Tonitza - Irina
Nicolae Tonitza - Galaction
Nicolae Tonitza - Nud culcat
Nicolae Tonitza - Case la Mangalia
Nicolae Tonitza - Curte
Nicolae Tonitza - Poartă brâncovenească
Nicolae Tonitza - Case sub zăpadă
Nicolae Tonitza - Crizanteme albe
Nicolae Tonitza - Flori de camp
Nicolae Tonitza - Gutuie şi struguri

Nicolae Tonitza - Natură statică cu legume

Nicolae Tonitza - Două surori
Nicolae Tonitza - Ulcică cu flori de câmp
Nicolae Tonitza - Afizé
Nicolae Tonitza - Portretul Ecaterinei (soția artistului)Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886, Bârlad - 26 februarie 1940, Bucureşti) a fost un pictor şi grafician român, interpret al "tristeţelor luxuriant colorate" şi al unor sincere simţăminte de revoltă mocnită şi îndelung resemnată.
La fel ca şi în cazul altor artişti, viaţa lui Tonitza se împleteşte cu creaţia sa. S-a născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad, primul dintre cinci copii ai Anastasiei şi ai lui Neculai Toniţă. În 1902 părăseşte Bârladul pentru a se înscrie la Şcoala naţională de Belle-Arte din Iaşi, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici şi Emanoil Bardasare (dar nu va putea să îşi ia diploma de absolvire deoarece participă în ultimul an la o grevă a studenţilor).


În 1903 cunoaşte Italia, în cadrul unei excursii a studenţilor de la Arheologie din Bucureşti, condusă de profesorul Grigore Tocilescu. Vacanţa următoare rămâne în ţară, unde, împreună cu alţi colegi, zugrăveşte biserica din sat.Pridvorul bisericii a fost pictat in 1835 de pictori amatori.
Manastirea Durau.Pronaosul, naosul si altarul au ramas nepictate pana in 1935, cand, prin stradania doctorului Paul Gotcu si cu sprijinul credinciosilor, interiorul va fi impodobit cu pictura in ceara, executata de studenti si absolventi ai Academiei de Arte Frumoase din Iasi - printre ei si Corneliu Baba - calauziti de dascalul lor, Nicolae Tonitza.


Sub indrumarea maestrului, pictorii umanizeaza foarte mult personajele, conferindu-le si cate ceva din specificul popular romanesc. In dreapta este ilustrata Nasterea Mantuitorului, in care se observa la Pruncul Iisus ochii de copil specifici picturii lui Tonitza.
Nicolae Tonitza(13 aprilie 1886 - 26 februarie 1940) , pictor român
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...