vineri, 13 ianuarie 2017

Chaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943), pictor rus(II)

Chaim Soutine - Girl at Fence.
Chaim Soutine - Young Girl at the Fence
Chaim Soutine - The Siesta
Chaim Soutine - Boy in Blue
Chaim Soutine - Boy with Yellow Hat
Chaim Soutine - Girl in Green c1928
Chaim Soutine - Child with a Toy 
Chaim Soutine - Grandmother and Child 
Chaim Soutine - Seated Child in Blue 
Chaim Soutine - Child in Red 
Chaim Soutine - Girl in Red, 1919
Chaim Soutine - Femme a la robe bleue
Chaim Soutine - Butcher Boy 
Chaim Soutine - Cook of Cagnes 
Chaim Soutine - The Pastry Cook 
Chaim Soutine - Hotel Manager
Chaim Soutine - Le Garcon
Chaim Soutine - Page Boy at Maxim's 

Chaim Soutine - Page Boy at Maxim's 
Chaim Soutine - Servant Girl in Blue.
Chaim Soutine - Portrait of Madame X (also known as Pink Portrait) 
Chaim Soutine - Man with a Pipe 

Chaim Soutine - Man with Red Scarf 

Chaim Soutine - Moïse Kisling 
Chaim Soutine - Polish Woman
Chaim Soutine - Portrait of a Woman against Blue Background

Chaim Soutine - Portrait of a Woman against Blue Background

Chaim Soutine - Portrait of a Young Girl 
Chaim Soutine - Portrait of Madeleine Castaing

Chaim Soutine - Portrait of Madeleine Castaing
Chaim Soutine - Portrait of Paulette 

Chaim Soutine - Portrait of Sculptor Miestchaninoff

Chaim Soutine - Reclining Woman 
Chaim Soutine - The Mad Woman.
Chaim Soutine - The Old Actress
Chaim Soutine - The Fiancee 
Chaim Soutine - Woman Knitting
Chaim Soutine - Woman Reading.
Chaim Soutine - Woman with Umbrella 
Chaim Soutine - Self-Portrait by a Curtain

Chaim Soutine - Self-Portrait with Beard 
Chaim Soutine - Self Portrait, 1918
Chaim Soutine - Bouquet of Flowers 
Chaim Soutine - Bouquet of Flowers on a Balcony
Chaim Soutine - Gladiolas 
Chaim Soutine - Still Life with Fish, Eggs and Lemons 
Chaim Soutine - Still Life with Herrings and Onions
Chaim Soutine - Poissons et Tomates
Chaim Soutine - Hanging Turkey 
Chaim Soutine - Still Life with Chicken
Chaim Soutine - Still Life with Ray
Chaim Soutine - Still Life with Violin, Bread and Fish
Chaim Soutine - Carcass of Beef

Chaim Soutine - Carcass of BeefChaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943) a fost un pictor rus de origine evreu belarus. Soutine a adus o contributie majora la miscarea expresionista in timp ce traia in Paris.
Inspirat de pictura clasica in traditia europeana, exemplificata de lucrarile lui Rembrandt, Chardin si Courbet, Soutine a dezvoltat un stil individual mai mult in ceea ce priveste formele, culoarea si textura decat reprezentarea, care a servit ca punte intre abordari mai traditionale si dezvoltarea formei expresionism abstract. Soutine s-a nascut ca Chaim Sutin, in Smilavichy langa Minsk, (actualmente) Belarus (atunci parte a Imperiului Rus). A fost al zecelea din 11 copii. Din 1910 pana in 1913 a studiat in Vilnius la Academia de Arte Frumoase Vilna. In 1913, cu prietenii sai Pinchus Kremegne (1890–1981) si Michel Kikoine (1892–1968), a emigrat in Paris, unde a studiat la École des Beaux-Arts sub indrumarea lui Fernand Cormon. Curand a dezvoltat o viziune si tehnica de pictura personala.
Pentru o perioada, el si prietenii lui au locuit la La Ruche, o resedinta pentru artisti in Montparnasse unde s-a imprietenit cu Amedeo Modigliani (1884–1920). Modigliani a pictat de cateva ori portretul lui Soutine, cel mai cunoscut in 1917, in usa unui apartament care apartinea lui Léopold Zborowski (1889–1932), cel care era dealerul lor de arta. Zborowski l-a sprijinit pe Soutine toata perioada Primului Razboi Mondial, luandu-l pe artist cu el la Nice pentru a scapa de invazia germana din Paris.
Dupa razboi, Paul Guillaume, un influent dealer de arta, a inceput sa sustina opera lui Soutine. In 1923, intro prezentare aranjata de Guillaume, proeminentul colectionar american Albert C. Barnes (1872–1951), a cumparat pe loc 60 din lucrarile lui Soutine. Soutine, care era tot timpul fara bani in perioada de cand traia in Paris, imediat a luat banii, a alergat in strada, a oprit un taxi si i-a cerut soferului sa-l duca la Nice, pe riviera franceza, la o distanta de peste 400 mile.
Odata Soutine si-a ingrozit vecinii tinand in atelierul lui o carcasa de animal ca sa o picteze (Carcass of Beef). Duhoarea i-a facut sa anunte politia. Exista o poveste cum Marc Chagall a vazut sangele curgand din carcasa pe coridorul de langa camera lui Soutine, ceea ce l-a facut sa strige ingrozit, 'cineva l-a ucis pe Soutine.' Soutine a pictat 10 lucrari in aceasta serie, care au devenit de atunci cele mai renumite lucrari ale lui. Aceste picturi cu carcasa au fost inspirate de natura statica a lui Rembrandt cu acelasi subiect, pe care a descoperit-o in timp ce studia vechii maestri in muzeul Luvru. Soutine a produs majoritatea lucrarilor lui intre 1920 si 1929. Din 1930 pana in 1935, designerul de interioare Madeleine Castaing si sotul ei l-au primit in casa lor de vara, conacul din Lèves, devenind protectorii lui, astfel ca Soutine si-a putut tine prima sa expozitie din Chicago in 1935. Rareori si-a prezentat lucrarile, insa aa luat parte la importanta expozitie 'The Origins and Development of International Independent Art' tinuta la Galerie nationale du Jeu de Paume in 1937 in Paris, unde a fost recunoscut in cele din urma ca un mare pictor. Curand dupa aceea, Franta a fost invadata de trupele germane. Ca evreu, Soutine a trebuit sa fuga din capitala Frantei si sa se ascunda pentru a evita arestarea lui de catre Gestapo. S-a mutat dintrun loc in altul, iar uneori a fost fortat sa-si caute adapost in paduri si sa doarma afara. Suferind de ulcer la stomac cu hemoragie puternica, el a plecat din ascunatoarea sigura la Paris in scopul de a se opera de urgenta, insa viata nu i-a fost salvata. In 9 august 1943, Chaim Soutine a murit de ulcer perforat. A fost inmormantat in Cimetière du Montparnasse, Paris.
Chaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943), pictor rus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...