vineri, 13 ianuarie 2017

Chaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943), pictor rus(I)

Chaim Soutine - Landscape with Reclining Figure, Champigny
Chaim Soutine - Landscape with Reclining Figure, Champigny
Chaim Soutine - Alley of Trees
Chaim Soutine - Trees at Auxerre 
Chaim Soutine - The Tree
Chaim Soutine - Tree of Vence
Chaim Soutine - Village Square, Vence 
Chaim Soutine - Children Playing at Chimpigny
Chaim Soutine - Landscape at Champigny 

Chaim Soutine - Landscape at Champigny 
Chaim Soutine - Poplars, Civry.
Chaim Soutine - Large Poplars at Civry 
Chaim Soutine - Hill at Céret

Chaim Soutine - Hill at Céret
Chaim Soutine - Céret Landscape

Chaim Soutine - Céret Landscape

Chaim Soutine - Céret Landscape

Chaim Soutine - Village Square, Céret 
Chaim Soutine - Cagnes Landscape with Tree c.1925-6
Chaim Soutine - Landscape at Cagnes (La Gaude)

Chaim Soutine - Landscape at Cagnes (La Gaude)

Chaim Soutine - Houses at Cagnes 
Chaim Soutine - Landscape at Cagnes 

Chaim Soutine - Landscape of Cagnes 

Chaim Soutine - Landscape of Cagnes 

Chaim Soutine - Landscape of Cagnes 
Chaim Soutine - Landscape at Cagnes
Chaim Soutine - Céret Landscape
Chaim Soutine - The Artist's Studio, Cité Falguière
Chaim Soutine - Old House near Chartres 
Chaim Soutine - The Old Mill
Chaim Soutine - Group of Trees 
Chaim Soutine - Landscape at Cagnes 
Chaim Soutine - Landscape of Southern France
Chaim Soutine - Landscape with Ascending Road at Cagnes.

Chaim Soutine - Landscape with Ascending Road 

Chaim Soutine - Landscape with Ascending Road
Chaim Soutine - Landscape with Figure 
Chaim Soutine - Landscape with Flight of Stairs
Chaim Soutine - Landscape with Horse 
Chaim Soutine - Landscape with Red Donkey
Chaim Soutine - Landscape with Red Roofs 
Chaim Soutine - L'escalier rouge à Cagnes.
Chaim Soutine - Maison aux environs de Paris
Chaim Soutine - Red Viaduct
Chaim Soutine - Tree of Vence 

Chaim Soutine - Tree of Vence 
Chaim Soutine - Landscape at Montmartre 
Chaim Soutine - Two Children on a Road .

Chaim Soutine - Road from School, Civry
Chaim Soutine - Village Church Chaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943) a fost un pictor rus de origine evreu belarus. Soutine a adus o contributie majora la miscarea expresionista in timp ce traia in Paris.
Inspirat de pictura clasica in traditia europeana, exemplificata de lucrarile lui Rembrandt, Chardin si Courbet, Soutine a dezvoltat un stil individual mai mult in ceea ce priveste formele, culoarea si textura decat reprezentarea, care a servit ca punte intre abordari mai traditionale si dezvoltarea formei expresionism abstract. Soutine s-a nascut ca Chaim Sutin, in Smilavichy langa Minsk, (actualmente) Belarus (atunci parte a Imperiului Rus). A fost al zecelea din 11 copii. Din 1910 pana in 1913 a studiat in Vilnius la Academia de Arte Frumoase Vilna. In 1913, cu prietenii sai Pinchus Kremegne (1890–1981) si Michel Kikoine (1892–1968), a emigrat in Paris, unde a studiat la École des Beaux-Arts sub indrumarea lui Fernand Cormon. Curand a dezvoltat o viziune si tehnica de pictura personala.
Pentru o perioada, el si prietenii lui au locuit la La Ruche, o resedinta pentru artisti in Montparnasse unde s-a imprietenit cu Amedeo Modigliani (1884–1920). Modigliani a pictat de cateva ori portretul lui Soutine, cel mai cunoscut in 1917, in usa unui apartament care apartinea lui Léopold Zborowski (1889–1932), cel care era dealerul lor de arta. Zborowski l-a sprijinit pe Soutine toata perioada Primului Razboi Mondial, luandu-l pe artist cu el la Nice pentru a scapa de invazia germana din Paris.
Dupa razboi, Paul Guillaume, un influent dealer de arta, a inceput sa sustina opera lui Soutine. In 1923, intro prezentare aranjata de Guillaume, proeminentul colectionar american Albert C. Barnes (1872–1951), a cumparat pe loc 60 din lucrarile lui Soutine. Soutine, care era tot timpul fara bani in perioada de cand traia in Paris, imediat a luat banii, a alergat in strada, a oprit un taxi si i-a cerut soferului sa-l duca la Nice, pe riviera franceza, la o distanta de peste 400 mile.
Odata Soutine si-a ingrozit vecinii tinand in atelierul lui o carcasa de animal ca sa o picteze (Carcass of Beef). Duhoarea i-a facut sa anunte politia. Exista o poveste cum Marc Chagall a vazut sangele curgand din carcasa pe coridorul de langa camera lui Soutine, ceea ce l-a facut sa strige ingrozit, 'cineva l-a ucis pe Soutine.' Soutine a pictat 10 lucrari in aceasta serie, care au devenit de atunci cele mai renumite lucrari ale lui. Aceste picturi cu carcasa au fost inspirate de natura statica a lui Rembrandt cu acelasi subiect, pe care a descoperit-o in timp ce studia vechii maestri in muzeul Luvru. Soutine a produs majoritatea lucrarilor lui intre 1920 si 1929. Din 1930 pana in 1935, designerul de interioare Madeleine Castaing si sotul ei l-au primit in casa lor de vara, conacul din Lèves, devenind protectorii lui, astfel ca Soutine si-a putut tine prima sa expozitie din Chicago in 1935. Rareori si-a prezentat lucrarile, insa aa luat parte la importanta expozitie 'The Origins and Development of International Independent Art' tinuta la Galerie nationale du Jeu de Paume in 1937 in Paris, unde a fost recunoscut in cele din urma ca un mare pictor. Curand dupa aceea, Franta a fost invadata de trupele germane. Ca evreu, Soutine a trebuit sa fuga din capitala Frantei si sa se ascunda pentru a evita arestarea lui de catre Gestapo. S-a mutat dintrun loc in altul, iar uneori a fost fortat sa-si caute adapost in paduri si sa doarma afara. Suferind de ulcer la stomac cu hemoragie puternica, el a plecat din ascunatoarea sigura la Paris in scopul de a se opera de urgenta, insa viata nu i-a fost salvata. In 9 august 1943, Chaim Soutine a murit de ulcer perforat. A fost inmormantat in Cimetière du Montparnasse, Paris.
Chaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943), pictor rus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...