joi, 10 noiembrie 2016

Théophile Alexandre Steinlen(10 noiembrie 1859 - 13 decembrie 1923), pictor si grafician francez

Théophile Alexandre Steinlen sau doar Steinlen (10 noiembrie 1859 - 13 decembrie 1923), a fost un pictor si grafician francez nascut in Elvetia apartinand genului Art Nouveau.
Nascut in Lausanne, Steinlen a studiat la Universitatea din Lausanne dupa care a lucrat ca designer stagiar la o filatura de textile din Mulhouse in estul Frantei. In primii douazeci de ani inca isi imbunatatea talentul de pictor cand a fost indemnat de sotia lui si de pictorul François Bocion sa se mute in comunitatea artistica in cartierul Montmartre din Paris. Odata ajuns acolo, Steinlen s-a imprietenit cu pictorul Adolphe Willette care l-a introdus in grupul de artisti de la Le Chat Noir unde a primit comenzi de postere de arta pentru proprietarul cabaretului, Aristide Bruant si alti oameni de afaceri.
In primii ani din 1890, peisajele rurale, florile si nudurile lui Steinlen au fost expuse la Salon des Indépendants. Litografia lui din 1895 intitulata "Les Chanteurs des Rues" a fost coperta lucrarii "Chansons de Montmartre" publicata de Éditions Flammarion. Caminul lui permanent, Montmartre si imprejurimile lui au fost subiectul favorit a lui Steinlen care a pictat scene cu aspecte ale vietii aspre de acolo. In afara de pictura si desen, el a si sculptat putin, cele mai frumoase figuri de pisici pe care le vedem in picturile sale .
Steinlen a contribuit si la reviste si alte publicatii cu ilustratii, u numar mare fiind semnate sub pseudonim pentru a evita problemele politice din cauza criticii lor la bolile societatii.
Théophile Steinlen a murit in 1923 la Paris si a fost inmormantat la Cimetière Saint-Vincent din Montmartre.
poze
Théophile Alexandre Steinlen(10 noiembrie 1859 – 13 decembrie 1923)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...