marți, 31 octombrie 2017

Jan Vermeer(31 octombrie 1632 -15 decembrie 1675), pictor olandez

Johannes Vermeer - The Girl with a Pearl Earring
Johannes Vermeer - The lacemaker
Johannes Vermeer - The Milkmaid  - Google Art Project
Johannes Vermeer - Lady with Her Maidservant Holding a Letter
Johannes Vermeer - Lady Writing a Letter with Her Maid
Johannes Vermeer - A lady writing
Johannes Vermeer - Girl Reading a Letter by an Open Window - Google Art Project
Johannes Vermeer - The Love Letter
Johannes Vermeer - Woman in Blue Reading a Letter
Johannes Vermeer - Young Woman with a Pearl Necklace - Google Art Project
Johannes Vermeer - A young Woman seated at the Virginal

Johannes Vermeer - A young Woman seated at the Virginals
Johannes Vermeer - Woman Holding a Balance
Johannes Vermeer - Woman with a Lute near a window 
Johannes Vermeer - Young woman playing a guitar
Johannes Vermeer - Young Woman with a Water Pitcher  .
Johannes Vermeer - A Woman Asleep at Table
Johannes Vermeer - Girl with a flute
Johannes Vermeer - Girl with a Red Hat
Johannes Vermeer - Girl interrupted at her music
Johannes Vermeer - Lady at the Virginal with a Gentleman, 'The Music Lesson' - Google Art Project
Johannes Vermeer - Lady Standing at a Virginal
Johannes Vermeer - The Concert
Johannes Vermeer - The Art of Painting
Johannes Vermeer - The Astronomer, 1688
Johannes Vermeer - The Geographer - Google Art Project
Johannes Vermeer - Portrait of a Young Woman
Johannes Vermeer - Diana and her Companions .

Johannes Vermeer - The Allegory of the Faith
Johannes Vermeer - Christ in the House of Martha and Mary - Google Art Project
Johannes Vermeer - Saint Praxedis
Johannes Vermeer - A Lady and Two Gentlemen with a Glass of Wine
Johannes Vermeer - Officer and a Laughing Girl
Johannes Vermeer - The Glass of Wine - Google Art Project
Johannes Vermeer - The Procuress
Johannes Vermeer - View of Delft
Johannes Vermeer - View of houses in Delft, known as ‘The little street’. - Google Art Project

Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, Ţările de Jos, d. 15 decembrie 1675, Delft, Ţările de Jos) care a fost un pictor olandez, unul din cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai stilului baroc. În timp reputaţia lui Vermeer a crescut tot mai mult, astăzi el fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai vârstei de aur, fiind cunoscut mai cu seamă ca un maestru al folosirii luminii în lucrările sale. Întrega sa operă, considerată autentică, cuprinde 37 de tablouri. Cele mai multe reprezintă scene de fiecare zi sau alegorii.

Se cunosc puține amănunte din viața sa sau despre înfățișărea sa, Vermeer nu a pictat nici un autoportret. Fără a se ști exact data nașterii, este fapt documentat că a fost botezat pe 31 octombrie 1632 în Nieuwe Kerk ("Biserica Nouă") din Delft. După ce frecventează cursurile academiei conduse de pictorul catolic Rietwijk și atelierul lui Leonaert Bramer, Vermeer este primit pe 29 decembrie 1653 în breasla pictorilor Sint-Lukasgilde. O influență asupra stilului lui Vermeer a exercitat-o cu siguranță și Pieter de Hoch, el însuși autor al unor fine tablouri cu scene din viața zilnică. Vermeer se întoarce la Delft și în primăvara anului 1659 se căsătorește cu Catharina Bolnes, o tânără provenind dintr-o familie catolică, după ce pictorul - care era protestant - trece la catolicism. În repetate rânduri, în anii 1662, 1663, 1669 și 1670 va fi staroste al breslei pictorilor din Delft. Va fi o prezență obișnuită în cercurile sculptorilor, negustorilor, pictorilor de faianță, editorilor-tipografi și țesătorilor. Vermeer picta puțin - în medie două tablouri pe an - rezultă însă că era bine plătit, pentru a putea face față necesităților familiei sale, care în 1675 (anul morții pictorului) număra 11 copii. Ține mult la independența sa, fapt care-i conferă o deplină libertate artistică, dar - cu timpul - și inevitabile greutăți materiale. Cei mai cunoscuți clienți ai lui erau brutarul Hendrick van Buyten și tipograful Jacob Dissius, acesta din urmă fiind în posesia a 19 tablouri. Vermeer lucra și ca expert în verificarea autenticității unor tablouri, devenind consilierul colecționarilor de artă. În ultimii ani ai vieții, situația lui financiară se înrăutățeșe, fiind obligat să facă multe împrumuturi și să vândă din tablourile sale cu un preț sub valoarea lor reală. O lovitură cruntă pentru artist este războiul, invazia armatelo/r regelui Franței, Ludovic al XIV-lea, atrăgând după sine declinul economiei olandeze. În anul 1675, Vermeer se îmbolnăvește brusc și moare în decurs de câteva zile. Pe 15 decembrie 1675 este înmormântat în cripta familiei din Oude Kerk ("Biserica Veche") din Delft.

Primele sale tablouri — în comparație cu operele de mai târziu — au un format mai mare și reprezintă scene religioase sau istorice. Vermeer pictează și două tablouri cu vederi din orașul său natal: Vedere din Delft (1660) și Străduța (1657-1658). O altă categorie o reprezintă tablourile pe teme așa zise moralizatoare: Proxeneta (1656) și Fată dormind (1657), probabil după consumul unei cantități exagerate de vin. Cele mai multe tablouri cu fete tinere sau femei mature au un caracter narativ, în relație cu instrumente muzicale sau obiecte casnice. Unele dintre ele au caracterul unui portret, cum ar fi Femeie citind o scrisoare la fereastră (1657) sau Fata cu un cercel de perlă (1665), unul din cele mai cunoscute și mai populare tablouri ale lui Vermeer. Forța de expresie a acestei picturi, armonia culorilor, lumina magică corelată cu o anumită subtilitate caracteristică sculpturilor, chipul radiant al modelului cu privire întrebătoare dovedesc măiestria absolută a pictorului. Pe lângă tablourile sale realiste, Vermeer pictează și două tablouri alegorice, în care personifică teme abstracte prin simboluri: Alegoria credinței (1671) și Alegoria picturii (sau În atelier, 1673). În „Alegoria picturii” este reprezentat un atelier, pe masă se află o carte — simbol al înțelepciunii — și o mască — ca simbol al sculpturii. Personajul principal este un pictor în timpul lucrului, văzut din spate, păstrându-și astfel anonimitatea. Ca model servește o femeie tânără, într-o rochie albă, cu o coroană de frunze pe cap, reprezentând probabil muza Clio, protectoarea istoriei. Jan Vermeer a fost la timpul său un precursor al principiilor compozițiilor configurative. Structura geometrică a tablourilor joacă un rol important. Folosirea efectelor de lumină dau impresia unor scene în aer liber, nefolosind niciodată tonuri închise în redarea umbrelor. Mult timp ignorat, Vermeer se bucură astăzi de mare popularitate, expoziția retrospectivă din Haga (1995-1996) având 460.000 de vizitatori în 14 săptămâni.
Johannes Vermeer(31 octombrie 1632 -15 decembrie 1675), pictor landez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...