marți, 27 septembrie 2016

Karel Dujardin (27 septembrie 1622 – 20 noiembrie 1678), pictor olandez

Karel Dujardin - A Party of Charlatans in an Italian Landscape

Karel Dujardin - In Front of the Inn
Karel Dujardin - Italian Comedians

Karel Dujardin (27 septembrie 1622 – 20 noiembrie 1678) a fost un pictor si desenator olandez de animale si peisaje, nascut la Amsterdam in 1622.  Dujardin si-a petrecut ultimii ani in Italia, deşi stilul si subiectele picturilor si desenelor sale sugereaza ca a petrecut acolo multi ani in tinerete. A murit la Venetia in 1678.
Dupa ce s-a pregatit probabil cu Nicolaes Berchem, tanarul Dujardin a plecat in Italia si a devenit membru al Societatii Pictorilor sau Bentvueghels din Roma, printre care a fost cunoscut ca 'Barba di Becco' ori Bokkebaart.Acolo a inregistrat primelr sale succese artistice.
În conformitate cu Houbraken, in timp ce se afla in Lyon, el a contractat datorii uriase, iar ca sa scape de ele s-a casatorit cu o proprietara de pamant mai batrana. Impreuna au plecat la Amsterdam, unde picturile lui valorau preturi foarte mari. In 1675 s-a reintors in Roma, la invitatia prietenului sau Joan Reynst si a fost bine primit de vechii lui prieteni si admiratori. Renst si Dujardin au plecat intro calatorie prin toate orasele italiene, insa cand Reynst s-a intors la Amsterdam, Dujardin a ramas in Italia si i-a transmis un mesaj de la sotia lui ca trebuie s-o urmeze imediat. A plecat la Venetia insa a murit subit acolo in 1678. În conformitate cu prietenul sau Johannes Glauber, pe care il intalnise anterior in Roma, el picta pentru un negustor olandez in Venetia cand s-a imbolnavit subit. Deşi parea ca se face bine, a murit curand. Chiar daca era  reformat, a fost inmormantat dupa obiceiul catolic si a fost dus la mormant de prietenii sai Govert van der Leeuw si Glauber.
Printre elevii sai s-au numarat Jacob II, fiul lui Jacob van der Does, Martinus Laeckman si Erick van den Weerelt.
Karel Dujardin (27 septembrie 1622 – 20 noiembrie 1678), pictor olandez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...