luni, 1 februarie 2016

Ştefan Luchian (1 februarie 1868 - 28 iunie 1916), pictor român(portrete, peisaje)

Ștefan Luchian - Lica cu portocala

Ștefan Luchian - Lica profil
Ștefan Luchian - Lautul
Ștefan Luchian - Ţărancuţă cu broboadă galbenă
Ștefan Luchian - Țărăncuță
Ştefan Luchian - Safta Florăreasa, 1901
Ştefan Luchian – Femeie torcând
Ştefan Luchian – Muncitoare
Ștefan Luchian - Florareasa
Ștefan Luchian - Profil (Lorica)
Ștefan Luchian - Scurteica verde
Ștefan Luchian - Mos Nicolae cobzarul

Ștefan Luchian - Mos Nicolae
Ștefan Luchian - Interior
Ștefan Luchian - Atelierul artistului
Ștefan Luchian - In atelier
Ștefan Luchian - Cap de copil
Ștefan Luchian - La fantana
Ştefan Luchian - Spălătoreasa
Ştefan Luchian - Cobzarul
Ștefan Luchian - După baie
Ștefan Luchian - Autoportret.Un zugrav
Ștefan Luchian - Autoportret

Ștefan Luchian - Autoportret
Ștefan Luchian - Autoportret
Ştefan Luchian – Copii de şcoală
Ștefan Luchian - La nămiezi (Tăietorul de lemne)
Ștefan Luchian - Pastorita
Stefan Luchian – Pădure toamna
Ştefan Luchian – Livadă
Ştefan Luchian - Curtea domnească de la Brebu
Ștefan Luchian - Casă oltenească
Ștefan Luchian - Moara de la poduri
Ștefan Luchian - Curtea lui Moș Gheorghe din Brebu
Ștefan Luchian - Fantana la Brebu
Ștefan Luchian - Claie de fan la Brebu
Ștefan Luchian - Casa din Brebu
Adăugaţi o legendă
Adăugaţi o legendă
Ștefan Luchian - Peisaj cu casa de tara
Ștefan Luchian - Biserica la sat
Ștefan Luchian - Bucatarie calugareasca
Ștefan Luchian - Birt fara musterii
Ştefan Luchian – Hanul părăsit (Scrânciobul)
Ștefan Luchian - Casa cu gard
Ștefan Luchian - Scara cu flori
Ștefan Luchian - Fantana de pe strada Clucerului
Ștefan Luchian - Colt din strada Povernei
Ștefan Luchian - Ghereta din Filantropia
Ștefan Luchian - Iarna la Bariera Filantropia
Ștefan Luchian - Peisaj de iarna
Ştefan Luchian – Cioban cu oi
Stefan Luchian – Peisaj cu boi
Ştefan Luchian – Clăi şi pomi
Ștefan Luchian - Crang la Brebu
Ștefan Luchian - Lunca de la Poduri
Ștefan Luchian - Dupa ploaie
Ștefan Luchian - Salciile de la Chiajna
Ștefan Luchian - Poteca spre cimitir
Ştefan Luchian (1 februarie 1868 - 28 iunie 1916), pictor român(flori) 

Ştefan Luchian (1 februarie 1868, Ştefăneşti, Botoşani - 28 iunie 1916, Bucureşti), pictor român, denumit poetul plastic al florilor.Ştefan Luchian s-a născut la 1 februarie 1868, la Ştefăneşti, un sat (azi oraş) din Botoşani, ca fiu al maiorului Dumitru Luchian şi al Elenei Chiriacescu. Vocaţia viitorului pictor se declară încă din copilărie. El rezistă cu încăpăţânare eforturilor mamei sale de a-l înscrie la şcoala militară. În 1873 familia se mută la Bucureşti. Ştefan Luchian se înscrie în 1885 la clasa de pictură a Şcolii Naţionale de Arte Frumoase, pe care o absolvă în 1889, obţinând medalia de bronz pentru un Cap de expresie şi un Studiu după natură. Maestru nedisputat i-a fost, în această perioadă de formare, Nicolae Grigorescu, la care Luchian găsi încurajarea, fără să-i împiedice libera dezvoltare a personalităţii. În toamna anului 1889 pleacă la München, unde studiază două semestre la Academia de arte frumoase şi execută copii după operele lui Correggio şi Rembrandt, aflate la Muzeul de artă. Revine în ţară în 1890 şi participă la prima expoziţie a societăţii de artă Cercul artistic. Pleacă în anul următor la Paris, unde studiază la Academia Julian şi cunoaşte, în muzee şi expoziţii, viaţa artistică pariziană, aflată în acea perioadă în plină efervescenţă impresionistă. Tabloul Ultima cursă de toamnă arată influenţa evidentă a lui Manet şi Degas, dar şi ecoul unor predilecţii mondene, pe care Luchian va continua să le aibă pentru o vreme şi la Bucureşti.
Revenit la Bucureşti, va fi în 1896 principalul iniţiator al "Expoziţiei artiştilor independenţi", care se va deschide chiar în faţa Salonului Oficial. Se înscrie la concursul pentru ocuparea catedrei de pictură a Şcolii de Belle-Arte din Iaşi, de la care se retrage însă, protestând împotriva maşinaţiunilor de culise. În 1900 participă cu două pasteluri la "Expoziţia Universală" de la Paris. În acelaşi an apar primele manifestări ale unei afecţiuni ale măduvei spinării, maladie cunoscută sub numele de Scleroză Multiplă, care, după ameliorări trecătoare alternând cu noi agravări, îl lasă infirm pentru tot restul vieţii. Soarta îi este potrivnică, boala şi sărăcia materială mergând mână în mână. Continuă totuşi să lucreze cu frenezie şi până în anul 1915 expune neîntrerupt la diverse expoziţii. Prezenţă eminentă în viaţa artistică a timpului, Luchian nu cunoaşte pentru multă vreme succesul. Astfel, la expoziţia sa din 1905, singurul cumpărător al unui tablou a fost pictorul Grigorescu. Un grup restrâns de admiratori şi prieteni îl aclamă, condiţia sa materială continuă însă să fie dintre cele mai precare.
Din 1909 până la sfârşitul vieţii va fi ţintuit în fotoliu. Fixase însă în memorie "splendorile scânteietoare" ale peisajului românesc, pe care îl va reda într-o serie întreagă de opere, adevărate miracole de simplitate şi de fineţe, de sinteză cromatică şi arhitecturală a formelor, de colorit strălucit şi delicat totodată. Tehnicii uleiului Luchian îi alătură, pentru peisaj şi pentru multe dintre naturile moarte cu flori, pastelul, cu care ajunge la o măiestrie neegalată. Fluiditatea contururilor, delicateţea catifelată a petalelor, le-a evocat cel mai bine prin intermediul pastelului. Luchian începuse să picteze flori mai dinainte, dar abia din 1908 el îşi concentrează în această direcţie toată energia creatoare, toată pasiunea pentru natură, toată dragostea pentru viaţă şi pentru frumos. Iată de ce "florile" lui Luchian au acea intensitate aproape dramatică a sentimentului, acea lumină interioară, acea simplitate gravă care fac din multe dintre ele - este de ajuns să menţionăm Anemonele - adevărate capodopere.
Luchian a murit la 28 iunie 1916. Către sfârşitul vieţii nu mai putea ţine penelul cu degetele paralizate. Punea pe cineva să i-l lege de încheietura mâinii. Astfel sfârşea, în flacăra unei inepuizabile pasiuni pentru arta sa, viaţa unui pictor.

Stefan Luchian(1 februarie 1868 - 28 iunie 1916), pictor român

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...