duminică, 17 iulie 2016

Hendrick van Balen I (1574 ori 1575 – 17 iulie 1632), pictor flamand baroc

Hendrick van Balen - Madonna and Child in a floral garland
Hendrick van Balen - Assumption of Mary
Hendrick van Balen - The Holy Family in a Garden
Hendrick van Balen - Holy Trinity
Hendrick van Balen - Virgin and Child with the Infant St John, Surrounded by Animals.
Hendrick van Balen - The Judgement of Paris .
Hendrick van Balen - Diana Turns Actaeon into a Stag
Hendrick van Balen - Diana Resting after the Hunt
Hendrick van Balen - Diana and Her Nymphs Asleep, Spied Upon by Satyrs (1620)
Hendrick van Balen - Bacchus and Diana
Hendrick van Balen - Diana and Actaeon
Hendrick van Balen - Feast of the Gods
Hendrick van Balen - God's Provision of Manna from the Sky
Hendrick van Balen - Minerva and the Nine Muses
Hendrick van Balen - Odysseus as a Guest of the Nymph Calypso
Hendrick van Balen - Vertumnus und Pomona
Hendrick van Balen and  Jan Brueghel the Elder -  Feast of the Gods
Hendrick van Balen and  Jan Brueghel the Elder - A Bacchanal
Hendrick van Balen and  Jan Brueghel the Elder - Abundance
Hendrick van Balen and  Jan Brueghel the Elder - Nymphs bathing
Hendrick van Balen and  Jan Brueghel the Elder - Pan pursuing Syrinx
Hendrick van Balen and  Jan Brueghel the Elder - Pluto and Persephone
Hendrik van Balen and Jan Brueghel the Elder - Allegory of a Virtuous Life

Hendrick van Balen ori Hendrick van Balen I (1574 or 1575 in Antwerp – 17 iulie 1632 in Antwerp) a fost un pictor flamand baroc si desenator de vitralii. A avut un important rol in renasterea picturii flamande de la inceputul secolului al XVII-lea si a fost unul dintre profesorii lui Anthony van Dyck. Van Balen a fost elevul lui Adam van Noort si posibil sa fi fost si elevul lui Marten de Vos. A devenit membru al breslei Saint Luke din Antwerp in 1592-1593, la varsta de 17 ani. In 1608-1609 a fost al doilea decan al breslei, iar in in 1609-1610, primul ei decan.
Din 1595 pana in 1602 a studiat arta in timpul unei calatorii in Italia. Cu toate ca nu exista nici o inregistrare oficiala a calatoriei lui in Italia, la reintoarcerea sa in Antwerp a devenit membru al breslei Romanistilor. Exista conditia ca membrii acestei bresle sa fi vizitat Roma. In anul 1613 a fost ales decanul breslei.
In 1605 Hendrick van Balen s-a casatorit cu Margriet Briers (or 'de Brier') in Antwerp. Au avut 11 copii, iar trei dintre fiii lor au devenit pictori: Jan van Balen, Gaspard van Balen si Hendrick van Balen the Younger. Fiica lor Maria s-a casatorit cu pictorul Theodoor van Thulden. In 1613 i-a insotit pe Rubens si Jan intro misiune diplomatica in Republica Olandeza. Acolo i-au cunoscut pe Hendrick Goltzius si alti artisti din Haarlem.
Van Balen a condus timp de peste 30 de ani un atelier de succes si a avut multi elevi. A fost profesorul fiului sau Jan van Balen, al lui Anthony van Dyck si Frans Snyders. De asemenea a fost contemporan cu multi alti artisti flamanzi renumiti, ca de exemplu cei din familia Brueghel, Jan si Pieter. La inceputul carierei sale van Balen a creat cateva altare  in care se observa influenta profesorului sau Adam van Noort. Ultimele lui altare, cu paleta lor bogata si subtila, par sa fie pictate dupa sosirea lui van Dyck in studioul sau. Hendrick van Balen a pictat si scene mitologice sau biblice pe placi din cupru.
Van Balen a colaborat cu alti artisti ca de exemplu Joos de Momper, Gaspar de Witte, Jan Brueghel cel Bătrân si Jan Brueghel cel Tânăr, precum si cu Rubens.
Anthony van Dyck a pictat un portret al profesorului sau van Balen in 1627/1630. Pictura se afla in colectia de la J. Paul Getty Museum. Hendrick van Balen a avut un rol in dezvoltarea genului de pictura in ghirlanda, care prezinta o ghirlanda de flori care inconjura o imagine devotionala sau portret. Impreuna cu  Jan Brueghel cel Bătrân, a pictat prima ghirlanda cunoscuta in jurul anilor 1607-1608 pentru cardinalul italian Federico Borromeo, un pasionat colectionar de arta si reformator catolic.
Hendrick van Balen I (1574 ori 1575 – 17 iulie 1632), pictor flamand baroc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...