duminică, 19 aprilie 2015

Paolo Veronese (1528 - 19 aprilie 1588), pictor italian(II)

Paolo Veronese - Allegory of love, Happy Union
Paolo Veronese - Allegory of Love, I. Infidelity

Paolo Veronese - Allegory of Love, II. Scorn

Paolo Veronese - Allegory of Love, III. Respect

Paolo Veronese - The Rape of Europa
Paolo Veronese - Allegory of Painting
Paolo Veronese - Apollo e Dafne
Paolo Veronese - Hyman, Juno, and Venus
Paolo Veronese - Good Government - Google Art Project
Paolo Veronese - Fortune
Paolo Veronese - Figures behind the Parapet
Paolo Veronese - Bacchus and Ceres
Paolo Veronese - Girl in the Doorway
Paolo Veronese - Ceiling of the Sala dell'Olimpo
Paolo Veronese - Chance Crowning a Sleeping Man
Paolo Veronese - Illusory Door

Paolo Veronese - Muse with Lyre
Paolo Veronese - Nemesis

Paolo Veronese - Nobleman in Hunting Attire
Paolo Veronese - Bacchus, Vertumnus and Saturn
Paolo Veronese - Prudence and Manly Virtue
Paolo Veronese - Saturn (Time) and Historia
Paolo Veronese - Leda and the Swan
Paolo Veronese - Mars and Neptune.
Paolo Veronese - The Triumph of Virtue over Vice
Paolo Veronese - Three Archers

Paolo Veronese - Venetia between Justitia and Pax

Paolo Veronese - Venus and Adonis - c. 1562

Paolo Veronese - Venus and Adonis
Paolo Veronese - Venus and Mars with Cupid and a Horse

Paolo Veronese - Venus Disarming Cupid

Paolo Veronese - Venus with a mirror


Paolo Veronese - Vulcan and Venus
Paolo Veronese - Youth between Virtue and Vice
Paolo Veronese (n. 1528, Verona - d. 19 aprilie 1588, San Angelo) a fost un pictor italian din perioada târzie a Renașterii, marcând trecerea spre Manierism. Pe numele adevărat Paolo Caliari sau Cagliari, artistul a căpătat cu timpul numele de Veronese, după orașul în care s-a născut. Stabilit de tânăr la Veneția, Veronese este - alături de Tițian și Tintoretto - unul din cei mai remarcabili reprezentanți ai școlii venețiene de pictură a secolului al XVI-lea.
Paolo Caliari (zis Veronese) s-a născut în anul 1528 la Verona. De la tatăl său, Gabriele Caliari - un pietrar cu solide cunoștințe de sculptură și arhitectură - a învățat să modeleze argila și a deprins extraordinarul simț al formei de care va profita în creația sa. În 1541 intră ca ucenic în atelierul lui Antonio Badile, un pictor renumit în Verona, reprezentant al curentului tradițional. Începând cu anul 1535 va lucra cu celebrul arhitect Michele Sanmicheli, care în anul 1551 îi încredințează decorarea vilei pe care o construise pentru familia Soranzo în Treville, nu departe de Castelfranco. În anul 1552 câștigă concursul pentru decorarea altarului catedralei din Mantova, și un an mai târziu pleacă la Veneția. Aici artistul primește o importantă comandă: decorarea a trei săli ale "Consiliului celor Zece" din Palatul Dogilor.
Veronese este primit în Veneția ca un artist recunoscut, el se stabilește în 1555 în acest oraș, unde va trăi și va lucra până la sfârșitul vieții, devenind unul din cei mai de seamă reprezentanți ai școlii venețiene de pictură.
În anul 1560, Veronese pleacă la Roma. Aici descoperă operele lui Rafael și Michelangelo, a căror artă produce asupra lui o impresie profundă. În același an, după întoarcerea la Veneția, primește comanda de a decora vila pe care Marcantonio Barbaro o construise la Masèr după proiectul vestitului arhitect Andrea Palladio. În scurtă vreme, pictorul va realiza fresce de o frumusețe indescriptibilă, care îi vor aduce gloria. Din acel moment va fi considerat unul dintre marii pictori venețieni, alături de Tițian și Tintoretto.
În 27 aprilie 1566 se căsătorește cu Elena Badile, fiica primului său maestru, și se mută cu locuința în cartierul Sf. Samuel, în apropierea palatului San Stefano.
În anii optzeci, Veronese, acum în vârstă de peste cincizeci de ani, simte din ce în ce mai des nevoia de a se odihni. La lucru îl ajută deja cei doi fii mai mari, Gabriele și Carletto. În anul 1583 își cumpără în localitatea San Angelo o proprietate, unde se retrage din Veneția. Acolo, Veronese moare în ziua de 19 aprilie 1588. Este înmormântat în mausoleul de la biserica San Sebastiano din Veneția, în atmosfera minunată a picturilor pe care le-a executat.
Paolo Veronese (1528 - 19 aprilie 1588), pictor italian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...