marți, 31 martie 2015

Kristian Zahrtmann(31 martie 1843 - 22 iunie 1917), pictor danez

Kristian Zahrtmann - Leonora Christina in the garden of Frederiksborg Palace, 1887
Kristian Zahrtmann - Queen Christina in the Palazzo Corsini (1908)
Kristian Zahrtmann - The Death of Queen Sophie Amalie - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - Death of Queen Sophie Amalie - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - Leonora Christina in prison - Google Art Project

Kristian Zahrtmann - Leonora Christina stripped and seached by the servants of Queen Sofie Amalie - Google Art Project

Kristian Zahrtmann - Leonora Christina in the Convent of Maribo
Kristian Zahrtmann - Sabine woman seated, Lovisa from Saracinesco
Kristian Zahrtmann - Juliet and the wet-nurse
Kristian Zahrtmann - Leonora Christina in Blaataarn. The woman is cooking porridge. - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - Students leave to defend Copenhagen in 1658 - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - Italian game with foals
Kristian Zahrtmann - Interior from the artist's Villa Casa d'Antino with the Bible on a table
Kristian Zahrtmann - A young woman in a white dress reading at her dressing table
Kristian Zahrtmann - A Sabine Woman and her Child
Kristian Zahrtmann - A game. Interior from Casa Cerroni i Civita d'Antino (1911)
Kristian Zahrtmann - Young women transporting lime. Civiitá d' Antino - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - Girls carrying lemons. Ravello
Kristian Zahrtmann - A House in Summer 
Kristian Zahrtmann - A bust of Empress Friedrich
Kristian Zahrtmann - Adam
Kristian Zahrtmann - Jubal and family - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - Die Heilige Katharina von Sienna (1914)
Kristian Zahrtmann - A path in a pinewood in Bornholm
Kristian Zahrtmann - View of Dyrehaven
Kristian Zahrtmann - Grandmother's Garden - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - The artist's studio, Copenhagen
Kristian Zahrtmann - Scene from the court of Christian VII - Google Art Project
Kristian Zahrtmann - Portrait of Vilhelmine Erichsen - Google Art Project.
Kristian Zahrtmann - Self-portrait
Johannes Vilhjem - Kristian Zahrtmann maler i Civita d'Antino

 Peder Henrik Kristian Zahrtmann, cunoscut sub numele de Kristian Zahrtmann, (31 martie 1843 - 22 iunie 1917) a fost un pictor danez. El a facut parte din generatia de artisti danezi de la sfarsitul secolului al XIX-lea, alaturi de Peder Severin Krøyer si Theodor Esbern Philipsen, care au rupt-o cu strictetea academicismului traditional si mostenirea picturii daneze din epoca de aur, in favoarea naturalismului si realismului.
El a fost cunoscut in special pentru picturile cu subiecte istorice, mai ales cele care descriu evenimente importante, tragice, femei legendare din istoria daneza. A pictat si multe alte genuri, inclusiv peisaje, scene de strada, scene rurale si portrete.
A avut o mare influenta asupra dezvoltarii artei daneze sustinand stilul individual al studentilor sai in anii cat a predat, precum si prin folosirea de pionierat a culorii.S-a nascut in Rønne, Danemarca pe insula Bornholm, fiul doctorului sef al insulei, Carl Vilhelm Zahrtmann si al Laurei Pauline. El a fost cel mai mare copil dintre cei sapte frati si doua surori. Dupa ce a absolvit scoala Realskole din  Rønne la varsta de 17 ani, el a fost trimis la Sorø Academy, unde a studiat pictura cu peisagistul Johannes Georg Smith Harder (cunoscut si ca Hans Harder). Deseori era invitat in casa directorului Academiei, poetul Bernhard Severin Ingemann, unde a avut sansa sa socializeze cu profesorii scolii si alti invitati, ca de exemplu Hans Christian Andersen. A absolvit scoala in 1862, si a primit gradul de masterand in 1863. In aceasta perioada a locuit cu o familie a caror fiica era pictorita, ceea ce l-a inspirat sa-si incerce norocul ca artist.
Dupa absolvire a plecat la Copenhaga, unde in iarna 1863-1864 a studiat desenul la Institutul Technic sub indrumarea lui Christian Hetsch si a arhitectului Ferdinand Vilhelm. Jensen. In aceeasi perioada a luat si lectii private de la pictorul de compozitie Wenzel Ulrich Tornøe. In octombrie 1864 a inceput studiile la Academia Regala Daneza de Arte (Det Kongelige Danske Kunstakademi) unde a studiat cu Johan Adolph Kittendorff, Wilhelm Marstrand, Jørgen Roed, Niels Simonsen si Frederik Vermehren. Printre colegii lui de clasa s-au aflat August Jerndorff, Peder Severin Krøyer si Rasmus Frederik Hendriksen. A absolvit Academia in 1868, iar  in urmatorul an a expus o lucrare,  "En Konfirmandinde paa Bornholm" ("A Young Girl Being Confirmed on Bornholm"), pentru prima oara la Charlottenborg. Intre 1869-1891 a expus in mod regulat la Charlottenborg, dupa aceea in mod sporadic.
S-a imprietenit cu pictorii Otto Carl Bentzon Haslund si Pietro Købke Krohn, cu care a impartit un studio. Deja devenise interesat de istoria eroinei din secolul al XVII-lea, Leonora Christina Ulfeldt (cunoscuta si ca Eleanor Christine), fiica unui rege danez,  inainte de publicarea postuma din 1869 a autobiografiei din 1674, Jammers Minde ("Remembrance of Misery"), pe care a primit-o in dar de la Haslund si Krohn.
Contesa Leonora Christina de Schleswig-Holstein, fiica regelui Christian IV in urma unei casatorii morganatice din dragoste cu o nobila fecioara daneza, a cazut din gratii din cauza inaltei tradari a sotului ei, Corfits Ulfeldt. De aceea a fost intemnitata timp de 22 de ani in Turnul Albastru (Blåtårn) din castelul Copenhaga si si-a trait ultimii ani de viata in singuratatea manastirii din Maribo.
Zahrtmann a comemorat povestea ei intro serie de 18 picturi de dimensiuni mari. Prima dintre aceste picturi a fost facuta publica in 1871, "Slotsfogden skjæmter med Kvinderne i den nylig fængslede Kongedatters Kammer paa Blaataarn" ("Castle Keeper Banters with Women in the Chamber of the King's Daughter in the Blue Tower"). Pictura care i-a adus premiul Neuhausen (Neuhausenske Præmie’), a fost vanduta  Uniunii de Arta(Kunstforeningen) a influentului critic si istoric de arta Niels Laurits Høyen si a fost urmata de o serie de picturi pe aceeasi tema. Aceste picturi i-au stabilit reputatia de unul dintr cei mai importanti pictori ai vremii sale.
In decembrie 1875 a plecat in Italia cu finantare de la tatal sau, inainte de a primi o bursa de la Academie. Intre 1875-1878 a locuit in Italia (Roma, Siena, Amalfi si Saracinesco), unde a produs numeroase picturi. dupa aceea a calatorit de mai multe ori in Italia, inclusiv in 1882-1884 cu o bursa Ancher Fund, impreuna cu artistii Joakim Frederik Skovgaard, Theodor Esbern Philipsen si Viggo Pedersen. El a fost fascinat de viata de acolo, de puternicul soare italian, de stralucirea culorilor, precum si de exotismul ritualurilor bisericii catolice pe care le-a descris in multe picturi.
In iunie 1883 a calatorit pentru prima oara in oraselul de munte Civita d'Antino, oras pe care a inceput sa-l considere a dua lui casa. Intre 1890-1911 si-a petrecut fiecare vara in Civita d'Antino, unde a locuit cu familia Cerroni si unde a adunat prieteni si studenti intro colonie anuala de artisti. A fost numit cetatean de onoare al orasului in 1902.
De asemenea a calatorit de cateva ori in Grecia, precum si in Franta si Portugalia.
A expus la Expoziţia Mondială din Paris in 1878, 1889, 1900 si la Chicago in 1893. Scoala Kunstnernes Frie Studieskoler (Artists Studio School) s-a infiintat in iarna 1882-1883 ca un protest fata de politicile Academiei de Arta, precum si ca o alternativa la programul sau educational. A fost condusa de  Laurits Tuxen si l-a avut pe Peder Severin Krøyer printre profesori. Zahrtmann a predat la scoala intre 1885-1908.
Kristian Zahrtmann(31 martie 1843 - 22 iunie 1917), pictor danez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...