marți, 27 ianuarie 2015

Samuel Palmer (27 ianuarie 1805 – 24 mai 1881), pictor peisagist englez

Samuel Palmer - Garden in Shoreham.
Samuel Palmer - Pear Tree in a Walled Garden
Samuel Palmer - Early Morning
Samuel Palmer - A Poet
Samuel Palmer - After the Evening Service
Samuel Palmer - Cornfield in Moonlight
Samuel Palmer - The Magic Apple Tree
Samuel Palmer - The Patriach of the Orchard
Samuel Palmer - The Prospect

Samuel Palmer - The Rest on the Flight into Egypt

Samuel Palmer - The Sleeping Shepherd
Samuel Palmer - Harvest in the Vineyard 
Samuel Palmer - The Bright Cloud
Samuel Palmer - Moonlight, a Landscape with Sheep
Samuel Palmer - The Harvest Moon

Samuel Palmer - The Lonely Tower
Samuel Palmer - Self Portrait, ca. 1824

Samuel Palmer (27 ianuarie 1805 – 24 mai 1881)  a fost un pictor peisagist, desenator si gravor englez. A fost, de asemenea si  scriitor prolific. Palmer a fost o figura cheie a romantismului englez care a realizat numeroase picturi pastorale fanteziste.
Palmer, nascut in Newington, Londra, fiul unui vanzator de carti si  pastor baptist a fost crescut de o doica evlavioasa. A inceput sa picteze biserici de la varsta de 12 ani si a expus pentru prima oara la Academia Regala, la varsta de 14 ani, lucrari inspirate din opera lui Turne.
Prin John Linnell, Palmer l-a cunoscut pe  William Blake in 1824. Influenta lui Blake se poate observa in lucrarile pe care le-a produs in urmatorii zece ani de la intalnirea cu Blake si sunt considerate cele mai importante pe care le-a realizat. Si-a cumparat o cabana paraginita pe care a numit-o  "Rat Abbey" si in care a locuit din 1826 pana in 1835, descriind zona ca un semi-paradis, misterios si vizionar. Acolo s-a asociat grupului de artisti influentati de Blake, "The Ancients" (din care faceau parte George Richmond si Edward Calvert).
Samuel Palmer a fost uitat dupa moartea sa. In 1909, o mare parte dintre lucrarile lui de la Shoreham au fost distruse de fiul sau Alfred Herbert Palmer(un fiu a murit la varsta de 19 ani), care a ars "o cantitate mare din lucrul de mana al tatalui meu ... stiu ca nimeni nu va pricepe nimic din aceste lucrari pe care le-am ars; am vrut sa le salvez de la o soarta mai umilitoare". A ars caietele de schite, carnetele, lucrari originale... In 1926, Palmer a fost redescoperit de custodele Martin Hardie care a organizat o expozitie cu lucrarile discipolilor lui Blake la Victoria & Albert Museum.Insa doar in anii  1950 si-a recastigat reputatia cu adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...