sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Jack Levine (3 ianuarie 1915 – 8 noiembrie 2010), pictor si grafician american

Jack Levine - Opening Night, Woman with a Fan
Jack Levine - The Green Cloche
Jack Levine - Burlesque Dancer
Jack Levine - Carnival at Sunset

Jack Levine - Fetes Galante
Jack Levine - Finger of Newt

Jack Levine - Flowers
Jack Levine - Man with the Stained Glass Eye
Jack Levine - Modern Napoleon
Jack Levine - Self Portrait with Muse
Jack Levine - The Last Waltz
Jack Levine - The Patriarch of Moscow on a Visit to Jerusalem

Jack Levine - The Syndicate 
Jack Levine - The arms brokers
Jack Levine - Volpone at San Marco

Jack Levine - The Art Lover 
Jack Levine - The great society
Jack Levine - Welcome Home

Jack Levine (3 ianuarie 1915 – 8 noiembrie 2010) a fost un pictor si grafician social realist american  renumit pentru satira sa despre viata moderna, coruptia politica si subiectele biblice. Nascut din parinti lituanieni evrei, Levine a crescut in  South End din Boston, unde a observat o viata a strazii compusa din imigranti europeni si o prevalenta a saraciei si bolilor  societatii, subiecte care ii vor folosi pentru lucrarile sale. La inceput a studiat desenul cu Harold K. Zimmerman intre 1924-1931. La Harvard University intre 1929 si 1933, Levine si colegul sau Hyman Bloom au studiat cu Denman Ross. Inca din adolescenta, Levine era deja pe cont propriu ca excelent desenator. In 1932 Ross a inclus desenele lui Levine intro expozitie la Fogg Art Museum din Harvard, iar trei ani mai tarziu a lasat prin testament douazeci de desene de-a lui Levine in colectia muzeului. Primele lucrari ale lui Levine au fost influentate de Bloom, Chaim Soutine, Georges Rouault si Oskar Kokoschka. Impreuna cu Bloom si Karl Zerbe au fost asociati stilului cunoscut ca  expresionism de Boston.
Din 1942 pana in 1945 Levine a servit in armata. Dupa ce s-a eliberat din serviciul militar a pictat "Welcome Home", un pamflet  despre aroganta puterii militare.In 1946 s-a casatorit cu pictorita Ruth Gikow si s-au mutat la New York City.
Cu o donatie Fulbright a calatorit prin Europa in 1951 si a fost foarte impresionat de lucrarile vechilor maestri, in particular de manierismul lui El Greco, care l-a inspirat sa  denatureze si sa  exagereze  formele  figurilor sale in scopuri expresive. Dupa reintoarcerea sa a continuat sa picteze subiecte biblice si din viata americana, precum si o serie de portrete de o mare sensibilitate ale sotiei si fiicei sale. In anii 1960, Levine a pictat lucrari cu subiecte politice americane, dar si subiecte internationale. Dupa moartea sotiei sale in 1980 a devenit interesat de  ebraism si a pictat teme din Vechiul Testament.
Lucrarile lui Levine se afla in colectii publice la Art Institute of Chicago, Museum of Modern Art,  Metropolitan Museum of Art,  National Museum of American Art,  Hirshhorn Museum si Sculpture Garden,  Brooklyn Museum,  Phillips Collection,  Whitney Museum of American Art,  Fogg Art Museum si National Gallery of Art. In 1973, Vaticanul a cumparat lucrarea "Cain and Abel" (1961), spre  satisfactia Papei Paul VI.
Levine a fost subiectul unui film documentar in 1989,  film intitulat "Feast of Pure Reason".
Levine a murit in casa lui d in Manhattan pe  8 noiembrie 2010 la varsta de 95 de ani.
Jack Levine (3 ianuarie 1915 – 8 noiembrie 2010), pictor si grafician american

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...