duminică, 11 ianuarie 2015

Domenico Ghirlandaio (1449 – 11 ianuarie 1494), pictor italian renascentist

Domenico Ghirlandaio - Visitation
Domenico Ghirlandaio - The Nativity
Domenico Ghirlandaio - Adoration of the Shepherds of the Sassetti Chapel 
Domenico Ghirlandaio - Cappella Tornabuoni - Adoration of the Magi of the Spedale degli Innocenti
Domenico Ghirlandaio - Madonna and Child enthroned between Angels and Saint 

Domenico Ghirlandaio - Madonna and Child enthroned with Saint

Domenico Ghirlandaio - Madonna and Child 

Domenico Ghirlandaio - Madonna in Glory with Saints
Domenico Ghirlandaio - Coronation of the Virgin

Domenico Ghirlandaio - Coronation of the Virgin
Domenico Ghirlandaio - St John the Evangelist on the Island of Patmos
Domenico Ghirlandaio - St Jerome in his Study
Domenico Ghirlandaio - Santi Jacopo, Stefano, e Pietro
Domenico Ghirlandaio - St. Barbara Crushing Her Infidel Father
Domenico Ghirlandaio - St Catherine of Siena and St Lawrence
Domenico Ghirlandaio - An Old Man and His Grandson 
Domenico Ghirlandaio - Piero de Medici
Domenico Ghirlandaio - Portrait of a Lady, ca. 1490
Domenico Ghirlandaio - Portrait of Giovanna Tornabuoni (1488)
Domenico Ghirlandaio - Portrait of woman
Domenico Ghirlandaio - Supposed self-portrait, from Adoration of the Magi, 1488


Domenico Ghirlandaio (n. 1449 la Florența – d. 11 ianuarie 1494 la Florența) a fost un pictor italian renascentist, reprezentant al Școlii florentine (a aparținut celei de-a treia generații a acestei școli).
A fost contemporan cu Botticelli, Verrocchio și Filippino Lippi și a avut ca discipol pe Michelangelo. Doi dintre frații săi Benedetto Ghirlandaio (1458 - 1497), David Ghirlandaio (1452 - 1525), ca și nepotul, Ridolfo del Ghirlandaio (1483 - 1561) au fost de asemenea pictori. Cele mai multe informații despre viața marelui pictor provin din lucrarea "Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre" a lui Giorgio Vasari. S-a născut în 1449 la Florența, numele său complet fiind Domenico di Tommaso di Currado di Doffo Bigordi. Tatăl, Tommaso Bigordi, era negustor de mătăsuri și mărunțișuri. Ghirlandaio a fost cel mai mare din cei șase copii din prima căsătorie a tatălui. O soră de-a sa, din cea de-a doua căsătorie a tatălui, a fost soția pictorului Sebastiano Mainardi.
Domenico deprinde încă din copilărie meseria de orfevrar, pe care o avea și tatăl său, care inventase un tip de bijuterie sub formă de ghirlandă, de unde și numele Ghirlandaio. În magazinul-atelier al tatălui, Domenico mai executa și portrete ale trecătorilor, iar de la Alesso Baldovinetti învață arta picturii și mozaicului. În 1472, Girlandaio se înscrie la Compagna di San Luca (astăzi devenită Accademia di belle arti di Firenze), unde își desăvârșește pregătirea artistică.
Prima sa lucrare este o frescă ce decorează bazilica Pieve di Sant'Andrea din orășelul Sesto Fiorentino din provincia Florența și intitulată Sfinții Girolamo, Barbara și abatele Antonio ("Santi Girolamo, Barbara e Antonio Abate"). Pictura decorează o nișă semicirculară. Cei trei sunt reprezentați prin culori vii, frumos armonizate, amintind de stilul lui Domenico Veneziano. Sf. Girolamo atrage atenția prin anatomia reprezentării ce evocă forța plastică a lui Andrea del Castagno. Nu sunt neglijate nici detaliile de fond ale lucrării, care prin modul de aranjare creează iluzia spațialității. Prima sa mare lucrare în care își manifestă cu adevărat personalitatea a fost decorarea capelei dedicată sfintei Fina, patroană spirituală a orășelului San Gimingnano. Au fost cooptați artiști florentini de valoare ca: arhitectul Giuliano da Maiano, fratele său, sculptorul Benedettoo, iar partea de pictură revenind lui Ghirlandaio.
Domenico Ghirlandaio (1449 – 11 ianuarie 1494), pictor italian renascentist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...