sâmbătă, 27 decembrie 2014

Ivan Argunov (1727–1802), pictor rus portretist

Ivan Argunov - Portrait of an unknown peasant, 1784
Ivan Argunov - Portrait of Princess Ekaterina Alexandrovna Lobanova-Rostovskaya, 1754
Ivan Argunov - Portrait of Empress Elizabeth
Ivan Argunov - Portrait of Grand Duchess Ekaterina Alexeyevna
Ivan Argunov - Portrait of Catherine II of Russia

Ivan Argunov - Portrait of Catherine II of Russia
Ivan Argunov - Portrait of a Woman in a Blue Dress
Ivan Argunov - Portrait of Varvara Sheremetev
Ivan Argunov - Portrait of Catherine Melgunov Aleksandrovny 1777
Ivan Argunov - Portrait of Anna Lazareva Akimovna 1769
Ivan Argunov - Portrait of Countess Tolstoy, nee Lopukhina, 1768
Ivan Argunov - Portrait of Anna Petrovna Sheremeteva 
Ivan Argunov - Anna Petrovna Sheremeteva 
Ivan Argunov - Maria Cherkasskay
Ivan Argunov - Khripunova 1757
Ivan Argunov - Portrait of Kalmyk girl Annushka. 1767
Ivan Argunov - Portrait of Count NP Sheremetyeva in childhood. 1750
Ivan Argunov - Portrait of Boris Vladimirovich Sheremetevav Konnogvardeisky uniform in 1775
Ivan Argunov - Aleksey Mikhailovich Cherkasskiy
Ivan Argunov - Portrait of P.B. Sheremetev (artist's owner), 1760
Ivan Argunov - self portrait

Ivan Petrovich Argunov(in rusa: Иван Петрович Аргунов) (1727–1802) a fost un pictor rus, unul din fondatorii scolii rusesti de pictura portretistica.
El a fost un şerb care apartinea contelui Sheremetev si a crescut in familia unchiului sau, Semyon Mikhaylovich Argunov, care era stolnicul printesei Cherkassky si mai tarziu majordomul contelui Sheremetev. Timp de multi ani Semyon a administrat casa lui Sheremetev de pe strada Millionnaya din Saint-Petersburg, casa in care a crescut Ivan.
In 1746–1749 Ivan Argunov a studiat pictura cu un artist german pe nume Georg Grooth care in acea perioada era in slujba Imparatesei Elisabeta a Rusiei. Ivan a luat lectii si de la verisorii lui Fedor Leontyevich Argunov si Fedor Semenovich Argunov, pictori care lucrau in Saint-Petersburg la decorarea resedintei imperiale.
Primele lucrari ale lui Argunov au fost icoane pentru biserica palatului Tsarskoe Selo (1753) si pentru manastirea Noului Ierusalim (1749). In acelasi timp a pictat si singura lui pictura istorica "Dying Cleopatra". Primele lui portrete cunoscute au fost ale printului Ivan Ivanovich Lobanov-Rostovsky (1752) si printesei Ekaterina Alexandrovna Lobanova-Rostovskaya (1754). Se observa vechile traditii ale artei traditionale ruse Parsuna in combinatie cu influenta baroca.
In 1770 Argunov a devenit majordom al casei Sheremtev de pe strada  Millionnaya, apoi majordom al casei Moscova a familiei Sheremetev, apoi unul dintre stolnicii proprietatilor lor.A pictat mai putin in acea perioada, insa atunci (1784) a creat capodopera lui "The Portrait of an Unknown Peasant". Identitatea modelului ramane incerta, s-a sugerat ca era o roaba artista si cantareata a contilor  Sheremetevs, Anna Kovalyova-Zhemchugova, s-a mai presupus ca ar fi o doică din randul robilor familiei Seremetevs. Intre jumatatea anilor 1780 pana la moartea lui in 1802 Argunov nu a pictat, insa si-a petrecut timpul administrand diferite proiprietati si afaceri ale contilor Sheremetev.
Argunov a fost un important profesor de arta. A predat ore de pictura incepand din 1753 — inainte de deschiderea Academiei Imperiale de Arte din 1757. Printre studentii lui au fost Anton Losenko, Fyodor Rokotov, Golovachevsky si Sablukov — toti patru viitori profesori la Academie. Si fiii lui Argunov i-au fost elevi. Doi dintre ei: (Nikolay Argunov si Yakov Argunov) au devenit pictori, pe cand al treilea (Pavel Argunov) a devenit arhitect.
Ivan Argunov (1727–1802), pictor rus portretist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...