vineri, 7 noiembrie 2014

Michael Sittow(c.1469–1525), pictor flamand

Michel Sittow - Virgin and Child
Michel Sittow - The Virgin and Child - Google Art Project
Michel Sittow - Nativity
Michel Sittow - Coronation of the Virgin
Michel Sittow - Assumption of Mary 
Michel Sittow - Pietà
Michel Sittow - Portrait of Diego de Guevara - Google Art Project
Michel Sittow - Portrait of a princess(Infanta Catherine of Aragon or Mary Rose Tudor)
Michel Sittow - Isabella I. of Castile, Queen of Castile and León
Michel Sittow - Portrait of Henry VII of England (1457-1509)

Michel Sittow - Portrait of the Danish King Christian II - Google Art Project
Michel Sittow - Portrait of a Man in his Workshop 

Michel Sittow - Portrait of a Man

Michael Sittow, cunoscut si ca Master Michiel, Michel Sittow, Michiel, Miguel si multe alte variante (c.1469–1525) a fost un pictor din Reval (actualmente Tallinn, Estonia) care s-a pregatit in traditia picturii din Țările de Jos. Cea mai mare parte a vietii sale, Sittow a lucrat ca pictor portretist de curte, pentru Isabella de Castille,  Habsburgi si altii din Spania si Țările de Jos . A fost unul dintre cei mai importanti pictori flamanzi ai epocii.
Michael Sittow s-a nascut in 1468 ori 1469 in Reval intro familie instarita. tatal lui era cioplitor in lemn, Clawes (Claves, Claes) van der Sittow (Suttow, iar  mama lui  a fost Margarethe Molner.El era cel mai mare copil dintre cei trei frati.
La inceput Michel Sittow a studiat pictura si sculptura in atelierul tatalui sau, in acelasi timp mergea la scoala din oras sa invete latina, aritmetica si muzica. Dupa moartea tatalui sau in 1482, Michel si-a continuat studiile in Bruges intre 1484 si 1488. Probabil a fost ucenic in atelierul marelui maestru Hans Memling.
Michel Sittow a devenit maestru independent intre 1488 – 1491/92, cu toate ca nu facea parte din breasla locala din  Bruges. Lucrand ca pictor de portrete, el a calatorit in sudul Europei Europei, iar in lucrarile sale se observa trasaturi ale artei franceze si italiene.
Din 1492 Sittow a lucrat in Toledo, Spania pentru regina Isabella de Castille pictor de curte.Isabella adunase academicieni si pictori din cateva tari la curtea ei. Sittow era cunoscut la curte ca Melchior Alemán ("germanul"), desi scrisorile imparatului Maximilian si ale Margaretei de Austria vorbeau despre "Mychel Flamenco" ("Michael Flamandul"), care ar putea fi Michael Sittow.Sittow era cel mai bine platit pictor de la curte, salariul lui anual era de 50.000  maravedí.
Oficial Sittow a lucrat pentru Isabella pana la moartea ei in 1504, cu toate ca parasise Spania cu doi ani inainte pentru a picta in Flandra portretele habsurgilor Philip the Handsome, Philibert the Good, Duke of Savoy.
Cand regele Philip a murit in 1506, Sittow si-a pierdut din nou protectorul. S-a reintors la Reval unde tatal lui vitreg, sticlarul Diderick van Katwijk pusese mana pe casa parintilor lui, dupa moartea mamei lui Michael in 1501. Van Katwijk a venit la Brabant in 1501 si i-a oferit lui Sittow o propunere de proprietate, insa acesta a refuzat-o.In cele din urma a castigat casa, insa nu a inregistrat-o oficial ca proprietatea lui decat dupa moartea tatalui sau vitreg in 1518.
Michael Sittow a intrat in breasla Guild of Kanut (in germana: Kanutigilde, in estoniana: Kanuti gild),  in 1507 si s-a casatorit in 1508.
In 1523, Sittow a devenit Aldermann (maestrui) al breslei din Kanut. Michael Sittow a murit de ciuma in Revalin ianuarie 1526.E inmormantat in cimitirul de la azilul de binefacere al bisericii Holy Spirit (in estoniana: Pühavaimu kirik).
Michael Sittow(c.1469–1525), pictor flamand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...