marți, 18 noiembrie 2014

Anton Graff (18 noiembrie 1736 – 22 iunie 1813), pictor portretist elvetian

Anton Graff - Friedrich Schiller, 1785
Anton Graff - Gertrud Elisabeth Mara
Anton Graff - Portrait of Judith Gessner, wife of Solomon Gessner
Anton Graff - Portrait of Elisa von der Recke
Anton Graff - Johanna Margarete Christine Gräfin von Brühl
Anton Graff - Julie Friederike Henriette Clodius
Anton Graff - Portrait of Juliane Wilhelmine Bause
Anton Graff - Portrait of Henriette Herz 1792
Anton Graff - Elisabeth Sophie Auguste Graff
Anton Graff - Portrait of Isabella von Broizem
Anton Graff - Portrait of Elisabeth Sulzer
Anton Graff - Queen Elisabeth Christine in Widow's Weeds
Anton Graff - Esther Charlotte Brandes as Ariadne in Naxos (Copy)
Anton Graff - Anna Marie Jacobine Körner
Anton Graff - Wilhelmine Henry, known as Minette
Anton Graff - Portrait of Konstancja Rzewuska
Anton Graff - Henriette Herz
Anton Graff - Auguste Graff, Ehefrau von Anton Graff
Anton Graff - Portrait of Anna Dorothea von Medem, duchess of Courland
Anton Graff - Töchter des Johann Julius von Vieth und Golssenau
Anton Graff - Portrait of Adrian Zingg
Anton Graff - Portrait of Frederick Augustus I of Saxony
Anton Graff - Prinz Heinrich von Preussen
Anton Graff - Portrait of Joseph Friedrich von Racknitz
Anton Graff - Karl Ludwig Kaaz
Anton Graff - Carl Friedrich Demiani
Anton Graff - Gotthold Ephraim Lessing
Anton Graff - Heinrich von Kleist
Anton Graff - Johann Jacob Engel
Anton Graff - Portrait of Count Jan Nepomucen Potocki
Anton Graff - Portrait of Salomon Gessner
Anton Graff - Portrait of a Man
Anton Graff - The Artist's family before the portrait of Johann Georg Sulzer
Anton Graff - Selbstbildnis mit Augenschirm - Google Art Project
Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff - Self-Portrait 

Anton Graff (18 noiembrie 1736 – 22 iunie 1813) a fost un eminent pictor portretist elvetian. Printre portretele faimoase pictate de el se numara cele ale lui Friedrich Schiller, Christoph Willibald Gluck, Heinrich von Kleist, Frederick the Great, Johann Gottfried Herder si Christian Felix Weisse. Printre elevii lui s-au numarat Emma Körner, Philipp Otto Runge si Karl Ludwig Kaaz. Anton Graff a fost al saptelea copil al mestesugarului Ulrich Graff si al Barbarei Graff nascuta Koller. In 1753 Graff a inceput sa studieze picturala scoala de arta a lui Johann Ulrich Schellenberg din Winterthur.Dupa trei ani a plecat din Winterthur la Augsburg. Acolo a lucrat cu desenatorul Johann Jakob Haid. Dupa un an a fost fortat sa plece din Augsburg. Tanarul avea un mare succes, iar membrii breslei locale de pictori se temeau de competitia cu el. Cu o scrisoare de recomandare de la Johann Jakob Haid, el s-a mutat la Ansbach unde a primit un post impreuna cu Leonhard Schneider pana in 1759.Graff calatorea frecvent la München sa studieze picturile din diferite colectii. In 1765 a plecat la Winterthur si Zurich. Acolo a primit invitatia de la Christian Ludwig von Hagedorn, nou numitul director al nou infiintatei Academii de Arta din Dresda, sa aplice pentru un post la Academie. Graff a facut asa si ca sa dovedeasca ca e talentat i-a trimis un autoportret lui Hagedorn la Dresda. Autoportretul a ajuns pe 16 ianuarie, in Dresda. A fost asa de bine primit incat a doua zi Hagedorn a redactat contractul de angajare a lui Graff. Pe 7 aprilie, 1766, Graff a sosit in Dresda unde a fost numit pictor de curte si profesor de pictura portretistica la   Academia de Arta din Dresda. In 1788, ministrul prusac Friedrich Anton von Heynitz i-a facut lui Graff o oferta foarte atractiva pentru a lucra la Akademie der Künste din Berlin. Pe 7 mai 1789, Graff  l-a informat pe contele Camillo Marcolini, directorul  general  al Academiei de Arta din Dresda despre aceasta oferta.Marcolini a reactionat imediat. Pe 20 iunie 1789, Graff a fost numit profesor de pictura portretistica la Academia de Arta din Dresda.
Graff a pictat portretele a aproximativ 1.000 dintre contemporanii sai si a fost pictorul portretist cel mai important din Germania de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. Graff a fost si principalul pictor portretist al poetilor germani din perioda Iluminismului si inceputul Romantismului. Multi dintre ei i-au fost prieteni, ca de exemplu Johann Wolfgang von Goethe pe care l-a cunoscut la Dresda in 1768. Graff a fost si pictorul portretist favorit al nobilimii germane, ruse, poloneze si baltice.
Graff a fost popular si in randul micii nobilimi, a diplomatilor, muzicienilor si  carturarilor. Cand picta un portret, Graff se concentra intotdeauna pe lumina de pe fata persoanei. Graff a fost un maestru al luminii si umbrei.
Stia sa picteze si rochiile si draperiile din diferite materiale si culori intrun mod natural. Modelul lui in acest domeniua a fost pictorul de curte francez Hyacinthe Rigaud.
In ultimii sai ani, Graff a inceput sa picteze peisaje pe care lke-a realizat intro maniera care a anticipat Impresionismul. Philipp Otto Runge si Caspar David Friedrich s-au influentat din lucrarile lui.
Graff a fost o persoana sociabila. S-a imprietenit cu multi dintre cei care i-au pozat, cu parteneri de afaceri si colegi
Graff a calatorit destul de des la Berlin. Socrul lui, Johann Georg Sulzer, l-a introdus la membrii curtii prusace. a devenit foarte popular in randul nobilimii prusace care i-au devenit clienti foarte buni.
Pe 16 octombrie 1771, Anton Graff s-a casatorit cu Elisabetha Sophie Augusta Sulzer si au avut patru copii. Prima lor fiica, Johanna Catharina Henrietta, a murit foarte mica, apoi a murit cel de-al doilea fiu, Georg, in 1801. In 1803 Graff s-a operat de cataracta.In 1812 a murit sotia lui. Graff a murit de febra tifoida pe 22 iunie 1813, in jurul orei 8 seara in Dresden. Avea 76 dea ani. Graff a fost inmormantat in Dresda. Mormantul lui nu mai exista.
Anton Graff (18 noiembrie 1736 – 22 iunie 1813), pictor portretist elvetian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...