joi, 16 octombrie 2014

Andrea del Sarto (1486/87 – 1530/1531), pictor italian


Andrea del Sarto - Annunciation 
Andrea del Sarto - The Annunciation
Andrea del Sarto - Journey of the Magi
Andrea del Sarto - Madonna in Glory and Saints
Andrea del Sarto - Madonna della Scala
Andrea del Sarto - Madonna of the Harpies
Andrea del Sarto - Madonna and Child with Saints Catherine, Elisabeth, and John the Baptist
Andrea del Sarto - Madonna and Child with St Elisabeth, the Infant St John, and Two Angels
Andrea del Sarto - Madonna and Child with St. John the Baptist
Andrea del Sarto - Madonna And Child With The Infant Saint John In A Landscape
Andrea del Sarto - Holy Family (Barberini)

Andrea del Sarto - Holy Family 
Andrea del Sarto - The Holy Family with the Infant Saint John the Baptist, ca. 1530
Andrea del Sarto - Assumption of the Virgin (Poppi Altarpiece)

Andrea del Sarto - Assumption of the Virgin
Andrea del Sarto - Disputation over the Trinity
Andrea del Sarto - The Archangel Raphael with Tobias, St. Leonard and the Donor, Leonardo di Lorenzo Morelli
Andrea del Sarto - The Last Supper

Andrea del Sarto - The Last Supper - detail
Andrea del Sarto - Lamentation of Christ
Andrea del Sarto - Pietà with Saints
Andrea del Sarto - Lamentation of Christ
Andrea del Sarto - Stories of Joseph

Andrea del Sarto - Stories of Joseph
Andrea del Sarto - St John the Baptist

Andrea del Sarto - St John the Baptist
Andrea del Sarto - Head of the Madonna
Andrea del Sarto - Portrait of a Woman with a Basket of Spindles
Andrea del Sarto - Lady with a book of Petrarch's rhyme
Andrea del Sarto - Portrait of Baccio Bandinelli
Andrea del Sarto - Portrait of the Artist's Wife
Andrea del Sarto - selfportrait

Andrea del Sarto a fost un pictor italian din Florenţa, a cărui carieră a înflorit în timpul Renaşterii şi începutul Manierismului. Deşi foarte apreciat în timpul vieţii sale ca un artist “fără erori”, renumele său a fost eclipsat dupa moartea sa prematură de cel al contemporanilor săi, Leonardo da Vinci, Michelangelo şi Raphael. Andrea d’Agnolo di Francesco di Luca di Paolo del Migliore s-a născut în Gualfonda, aproape de Florenţa, la 16 iulie, fie în 1486 sau 1487, unul din cei patru copii ai familie. Deoarece tatăl său, Agnolo, era croitor (Sarto), el a devenit cunoscut ca “del Sarto” (“fiul croitorului). Prin 1494 Andrea a fost ucenic la un aurar şi apoi la un gravorul in lemn şi pictorul Gian Barile, la care a ramas pana in 1498. Potrivit lui Vasari, el a mai fost si ucenicul lui Piero di Cosimo si Raffaellino del Garbo (Carli). Andrea şi prietenul sau mai vechi, Franciabigio, au decis să deschidă un studio comun în Piazza del Grano. Primul produs al parteneriatului lor ar putea fi "Baptism of Christ for the Florentine Compagnia dello Scalzo", începutul unor serii de fresce monocrome. Până la momentul în care parteneriatul a fost dizolvat, stilul lui Sarto purta ştampila de individualitate. Prin 1514, Andrea a terminat ultimele sale două fresce, inclusiv capodopera sa, "Birth of the Virgin", care îmbină influenţa lui Leonardo, Ghirlandaio şi Fra Bartolomeo.
Potrivit lui Giorgio Vasari, elevul şi biograful lui Andrea, Lucrezia i-a scris lui Andrea şi i-a cerut sa revina in Italia. Regele încuviinţă, insa doar pe înţelegerea faptului că absenţa lui din Franţa să fie scurta. El i-a încredinţat apoi lui Andrea o sumă de bani care urmau să fie cheltuiti pentru achiziţionarea unor lucrări de artă pentru Curtea franceză. In contul lui Vasari, Andrea a luat banii şi i-a folosit pentru a-si cumpăra lui însuşi o casă în Florenţa, distrugandu-si astfel reputaţia şi împiedicandu-l a se intoarce vreodată in Franta. Povestea l-a inspirat pe Robert Browning in poemul -monolog “Andrea del Sarto Called the ‘Faultless Painter”(1855. În 1520 el si-a reluat activitatea in Florenţa şi a executat "Faith and Charity" în mănăstirea din Scalzo. Acestea au fost urmate de "Dance of the Daughter of Herodias", "Beheading of the Baptist", "Presentation of his head to Herod", o alegorie a "Hope", “Apparition of the Angel to Zacharias” (1523), şi monocromul "Visitation". Acest monocrom a fost pictat în toamna anului 1524, după ce s-a întors de la Andrea Luco la Mugello, unde un focar de ciuma bubonica din Florenţa l-au alungat pe el şi familia lui. În 1525 s-a întors pentru a picta "Madonna del Sacco" în mănăstirea Annunziata.
Lucrarea finală a lui Andrea lui la Scalzo a fost "Birth of the Baptist" (1526). În anul următor el a terminat pictura ultima sa lucrare importanta, "Last Supper" in S. Salvi, lângă Florenţa, în care toate personajele par a fi portrete.
Un număr dintre picturile sale au fost considerate a fi auto-portrete. Andrea s-a căsătorit cu Lucrezia (del Fede), văduva unui pălărier numit Carlo, de Recanati, pe 26 decembrie 1512. Lucrezia apare în multe dintre picturile sale, adesea ca o Madonna. Cu toate acestea, Vasari o descrie ca “necredincioasa, geloasa şi certareata cu ucenicii.”Ea este la fel caracterizata în poemul lui Robert Browning.
Andrea a murit în Florenţa, la 43 de ani în timpul unei pandemii de ciuma bubonica, fie în 1530 sau 1531. El a fost îngropat în biserica Servites.
Andrea del Sarto (1486/87 – 1530/1531), pictor italian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...