joi, 19 noiembrie 2015

Sir David Wilkie (18 noiembrie 1785 – 1 iunie 1841), pictor scotian

Sir David Wilkie - The Pedlar - Google Art Project
Sir David Wilkie - Der erste Ohrring
Sir David Wilkie - Josephine and the Fortune-Teller 1837
Sir David Wilkie - The Letter of Introduction - Google Art Project
Sir David Wilkie - George IV in kilt
Sir David Wilkie - King William IV
Sir David Wilkie - The First Council of Queen Victoria
Sir David Wilkie - The Entrance of George IV at the Palace of Holyroodhouse - Google Art Project
Sir David Wilkie - Preaching of Knox before the Lords of the Congregation
Sir David Wilkie - Sketch for 'The Reading of a Will' - Google Art Project
Sir David Wilkie - Reading the Will
Sir David Wilkie - Distraining for Rent - Google Art Project
Sir David Wilkie - Chelsea Pensioners Reading the Waterloo Dispatch
Sir David Wilkie - Chelsea Pensioners Receiving the Gazette Announcing the Battle of Waterloo - Google Art Project
Sir David Wilkie - Pitlessie Fair - Google Art Project
Sir David Wilkie - The Defence of Saragossa
Sir David Wilkie - Mohammed Ali
Sir David Wilkie - Sultan Abdülmecid I
Sir David Wilkie - Abraham Raimbach
Sir David Wilkie - Self-Portrait

Sir David Wilkie - Self-Portrait - Google Art Project

Sir David Wilkie - Self-Portrait 

Sir David Wilkie (18 noiembrie 1785 – 1 iunie 1841) a fost un pictor scotian. Wilkie a fost fiul ministrului Cultelor din Fife. A aratat pasiune pentru arta de la o varsta frageda. In 1799, dupa ce a urmat scoala la Pitlessie, Kettle si Cupar, tatal lui a acceptat cu greu sa devina pictor. Prin influenta contelui de Leven Wilkie a fost admis la Trustees' Academy din Edinburgh, unde a inceput sa studieze arta sub indrumarea lui John Graham. In primavara anului 1805 a plecat din Scotia la Londra si a inceput sa studieze la Royal Academy. In noiembrie 1809 a fost ales membru asociat al Royal Academy, iar in februarie 1811 a devenit academician. In 1812 si-a expus lucrarile intro expozitie, insa acest experiment n-a avut succes, ceea ce i-a adus importante pierderi financiare. In 1822 Wilkie a vizitat orasul Edinburgh, in scopul de a alege un subiect pentru o pictura cu vizita regelui George IV al Scotiei. A ales in cele din urma "The Reception of the King at the Entrance of Holyrood Palace" , iar in anul urmator, cand dupa moartea lui Raeburn a fost numit Royal Limner(pictor de curte) al Scotiei, a a tinut cateva sedinte de pictura cu monarhul si a inceput sa picteze subiectul pe care si l-a propus. S-au scurs cativa ani pana a completat lucrarea;aceasta lucrare descriind o ceremonie l-a stresat foarte mult, iar pictorul nu a putut face fata consumului nervos. Sanatatea lui a fost zdruncinata si s-a agravat foarte mult. In 1825 a cautat o alinare calatorind in strainatate: dupa ce a vizitat Parisul, a mers in Italia unde, la Roma, a primit vesti proaste despre dezastrul in urma falimentului editorilor sai. Vara lui 1827 si-a petrecut-o in Geneva, in octombrie a plecat in Spania, de unde s-a reintors in Anglia in iunie 1828.
Este imposil sa se estimeze influenta asupra artei lui Wilkie din calatoria lui de trei ani. Inainte de plecarea din Anglia a fost influentat de pictorii olandezi pe care i-a studiat cu atentie. Teniers, in special, pare sa fi fost maestrul lui.Insa acum se cunoaste ca a fost influentat de maestrii italieni, precum si de Diego Velázquez si marii artisti spanioli.Wilkie a fost intradevar cel mai mare pictor de compozitie.
La inceputul anului 1830 Wilkie a fost numit succesor al lui Sir Thomas  Lawrence la curtea regelui , iar in 1836 a fost innobilat. Si-a petrecut mult timp cu portretele, multe dintre comenzi le-a primit de la casa regala.
In toamna lui 1840 Wilkie a reusit sa faca o calatorie in Orient. A trecut prin Olanda si germania si a ajuns la Constantinople, unde a pictat portretul tanarului sultan. La reintoarcerea spre casa a suferit un atac al bolii de care suferea si a murit pe mare la Gibraltar in dimineata zilei de 1 iunie 1841.
Sir David Wilkie (18 noiembrie 1785 – 1 iunie 1841), pictor scotian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...