joi, 25 iunie 2015

Alexandre Jacovleff (25 iunie 1887 – 12 mai 1938), pictor si desenator neoclasic rus

Alexandre Jacovleff - Portrait of Anna Pavlova in Spanish costume

Alexandre Jacovleff - Portrait of Anna Pavlova 
Alexandre Jacovleff - Anna Pavlova
Alexandre Jacovleff - Andronikova and Melikova (sketch)

Alexandre Jacovleff - Andronikova and Melikova 
Alexandre Jacovleff - Arturo Lopez-Willshaw

Alexandre Jacovleff - Boris Grigoriev
Alexandre Jacovleff - Portrait of Anita Lopez
Alexandre Jacovleff - Pierrot and Arlecine
Alexandre Jacovleff - Sisters
Alexandre Jacovleff - Two Elderly Women Talking, Capri
Alexandre Jacovleff - Feodor Chaliapin as Don Quichotte, 1916
Alexandre Jacovleff - Box at Theater
Alexandre Yakovleff - Opera in Peking
Alexandre Jacovleff - La Danse of Kuli - Kuta (Niamey)
Alexandre Jacovleff - Titi and Naranghe, daughters of chief Eki Bondo
Alexandre Jacovleff - Chief of the Targui, Madaoua Chad
Alexandre Jacovleff - Afghans
Alexandre Jacovleff - The Western Horizon
Alexandre Jacovleff - Kirghiz women
Alexandre Jacovleff - Kabuki Dancer
Alexandre Jacovleff - Group of lamas
Alexandre Jacovleff - Visit of Lama
Alexandre Jacovleff - Caravan in Sahara

Alexandre Yevgenievich Jacovleff (Iacovleff ori Yakovlev, in rusa: Александр Евгеньевич Яковлев; 25 iunie 1887 - 12 mai 1938) a fost un pictor rus neoclasic, desenator, designer si grafician.
Alexandre a fost fiul unui ofiter naval din Saint Petersburg, unde s-a si nascut. Intre 1905 si 1913 a studiat la Academia Imperiala de Arte sub indrumarea lui Kardovsky. In perioada studentiei ii placea sa deseneze si lucra pentru revistele de arta Apollon, Satiricon, Niva, New Satiricon. Dupa 1912, Jacovleff a devenit membru al miscarii Mir Iskusstva. Portretul de grup a lui Jacovleff "On Academic Dacha" a fost expus la Expozitia Baltica din Malmö in 1912 si a  fost primit foarte bine de catre criticii prezenti, inclusiv de catre Alexandre Benois. In timpul studentiei s-a imprietenit cu alt student al academiei, Vladimir Shukhaev. Ei erau aproape nedespartiti si au fost porecliti Gemenii.
In 1913, Jackovleff a primit titlul de Artist si o bursa sa studieze in strainatate. A plecat in Italia si Spnia impreuna cu Shukhaev. Acolo cei doi au pictat dublul autoportret, "Harlequin and Pierrot". In acea perioada, Jacovleff a incercat sa integreze arta Renasterii cu cea a Primitivismului, in particular, Russian Lubok.
In 1915, Jacovleff s-a reintors in Petrograd. In acelasi an si-a prezentat lucrarile la expozitia Mir Iskusstva ceea ce a dus la diferite reactii. In timp ce unii critici ii apreciau lucrarile, Academia de Arte le-a respins.
In vara lui 1917, Jacovleff a primit o bursa sa studieze in Estul Indepartat. A calatorit in Mongolia, China si Japonia (1917–1919). In acelasi timp s-a stabilit in Paris si a obtinut cetatenia franceza. Intre 1924 si 1925 a luat parte intro expeditie in desertul Sahara si Africa Ecuatoriala, organizata de Citroën (Croisi-24re Noire). Picturile lui africane au avut un mare succes si au avut ca rezultat obtinerea medaliei Legiunii de Onoare din partea guvernului francez in 1926. In 1928, Jacovleff a organizat o mare expozitie personala in Moscova.
Intre 1931 si 1932, el a fost consilierul artistic al altei expeditii Citroën, de data aceasta de-a lungul Asiei. A calatorit prin Siria, Iran, Afghanistan, Mongolia si China si a creat numeroase picturi exotice.
Din 1934 pana in 1937, Jackovleff a fost directorul Departamentului de Pictura al  School of the Museum of Fine Arts, Boston, Massachusetts. Si-a petrecut ultimele luni din viata in Paris si Capri. A murit in Paris in 1938, dupa o operatie nereusita.
Alexandre Jacovleff (25 iunie 1887 - 12 mai 1938), pictor si desenator neoclasic rus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...