luni, 1 mai 2017

Jules Breton (1 mai 1827 – 5 iulie 1906), pictor realist francez

Jules Breton - Young Women Going to a Procession
Jules Breton - The Communicants
Jules Breton - Breton calvaire
Jules Breton - A Pardon in Kergoat (Brittany)
Jules Breton - The Vintage at the Chateau Lagrange
Jules Breton - La femme a l'ombrelle
Jules Breton - Evening in the Hamlet of Finistere
Jules Breton - A Party for Grandfather
Jules Breton - Young Woman Knitting
Jules Breton - Woman with a Taper
Jules Breton - Breton Peasant Woman Holding a Taper
Jules Breton - Cowheard
Jules Breton - The Departure for the Fields
Jules Breton - The Reapers
Jules Breton - A Peasant Girl Knitting
Jules Breton - The Rest of the Haymakers
Jules Breton - Young Woman in a Field
Jules Breton - The Potato Harvest
Jules Breton - The Grape Harvest at the Chateau-Lagrange
Jules Breton - Mise En Tas Des Oeillettes
Jules Breton - Summer
Jules Breton - Girl Guarding the Cows
Jules Breton - Study for the Snack, 1885
Jules Breton - A Rest in the Fields

Jules Breton - Asleep In The Woods
Jules Breton - At the Fountain
Jules Breton - The Water Carrier
Jules Breton - Water Carriers
Jules Breton - Souvenir de dour Amenez
Jules Breton - Breton Laundresses at Douarnenez
Jules Breton - Washerwoman in Brittany 1865
Jules Breton - Mending the Nets
Jules Breton - The Wounded Sea Gull
Jules Breton - In the Fields, Evening
Jules Breton - The Song of the Lark
Jules Breton - The Recall of the Gleaners
Jules Breton - The Last Gleanings
Jules Breton - Returning from the Fields
Jules Breton - Setting out for the Fields
Jules Breton - Evening Call
Jules Breton - The Weeders
Jules Breton - The End of the Working Day, 1886-87
Jules Breton - The Close of Day
Jules Breton - Les Corbeaux, Soir D`Orage.jpg

Jules Adolphe Aimé Louis Breton (1 mai 1827 – 5 iulie 1906) a fost un pictor francez realist din secolul al XIX-lea. Picturile lui au fost mult influentate de regiunile rurale franceze, iar absorbirea metodelor traditionale de pictura  au facut din Jules Breton unul dintre primii transmitatori ai frumusetii si privelistii idilice din mediul rural. Jules Adolphe Aimé Louis Breton s-a nascut pe 1 mai 1827 in Courrières, un mic orasel din Pas-de-Calais. Tatal lui, Marie-Louis Breton, supraveghea pamanturilor unui proprietar bogat. Mama lui Jules a murit cand el avea 4 ani si   a fost crescut de tatal lui. In aceeasi casa locuiau si alti membri ai familiei, bunica materna si unchiul Boniface Breton. Respectul pentru traditie, dragostea pentru pamant si regiunea natala au ramas principale in arta lui pe toata durata vietii sale si au fost surse de inspiratie pentru lucrarile cu care a participat la Salonul din Paris. Primele lectii artistice le-a invatat la Colegiul St. Bertin de langa Saint-Omer. L-a cunoscut pe pictorul Félix de Vigne in 1842 care, impresionat de talentul tanarului, i-a convins familia sa-l lase sa studieze arta. Breton a plecat la  Ghent in 1843 unde a continuat sa studieze arta la Academia de Arte Frumoase cu Félix de Vigne si cu pictorul Hendrik Van der Haert. In 1846, Breton s-a mutat la Antwerp unde a luat lectii cu Baron Gustaf Wappers si  a facut copii dupa lucrarile maestrilor flamanzi. In 1847 a plecat la Paris sa-si perfectioneze pragatirea artistic la Ecole des Beaux-Arts.
In Paris a studiat in atelierul lui Michel Martin Drolling. A cunoscut si s-a imprietenit cu cativa pictori realisti, ca François Bonvin si Gustave Brion, iar primele lui participari la   Salonul din Paris  au reflectat influenta lor. Primele lui incercari au avut subiecte istorice: "Saint Piat preaching in Gaul" sub influenta revolutiei din 1848, in care a reprezentat Suferinta si Disperarea. Dupa succesul din Bruxelles si Ghent, Breton s-a mutat in Belgia unde a cunoscut-o pe Elodie, viitoarea lui sotie. Elodie era fiica primului sau profesor Félix de Vigne. In 1852, Breton s-a reintors in Franta si a inteles ca nu s-a nascut sa fie pictor istoric si s-a reintors la natura si viata la tara care l-au impresionat in tinerete. In 1853 a expus "Return of the Reapers", prima din numeroasele scene rurale influentate de lucrarile pictorului elvetian  Léopold Robert. De atunci, interesul lui Breton in imagini cu tarani a ramas bine stabilit de atunci.
Breton s-a casatorit cu Elodie de Vigne in 1858. A continut sa expuna in anii 1870, iar in anii 1880 si 1890, reputatia lui a crescut.A fost foarte popular in vremea lui si a expus numeroase lucrari la  Salonul din Paris. A fost unul dintre cei mai cunoscuti pictori din acea perioada atat in Franta natala, cat si in Anglia si Statele Unite. In 1880 Vincent van Gogh a strabatut 85 de mile pana la Courrières pentru a-l vizita pe  Breton, pe care l-a admirat mult, insa s-a intors din cauza zidului de superioritate din fata lui Breton.
In 1886, Breton a fost ales membru al Institut de France in urma mortii lui  Baudry. In 1889 a fost facut comandant al Legiunii de Onoare, iar in 1899 a fost ales membru in Royal Academy din Londra.
Jules Breton (1 mai 1827 – 5 iulie 1906), pictor francez realist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...