vineri, 11 decembrie 2015

Felix Nussbaum(11 decembrie 1904 – 2 august 1944), pictor suprarealist german

Felix Nussbaum - Grief (Widow at the window)
Felix Nussbaum - The Pearls
Felix Nussbaum - Durée; 1 h 30
Felix Nussbaum - Im Lager (Gefangenenlager)
Felix Nussbaum - The Damned
Felix Nussbaum - Sargträger
Felix Nussbaum - The Storm
Felix Nussbaum - Death Triumphant or The Dance of the Skeletons
Felix Nussbaum - Self Portrait with Jewish Identity Card
Felix Nussbaum - Self-Portrait
Felix Nussbaum - Selbstbildnis mit Papierhut und blauem Schal
Felix Nussbaum - Self Portrait with Key
Felix Nussbaum - My Father
Felix Nussbaum - Mummenschans
Felix Nussbaum - Jaqui in the Street
Felix Nussbaum - Talea
Felix Nussbaum - Fishing-Net Makers
Felix Nussbaum - Scissors-Grinder
Felix Nussbaum - Comic Concert
Felix Nussbaum - Fairground
Felix Nussbaum - Narcissus
Felix Nussbaum - Group Portrait
Felix Nussbaum - the secret
Felix Nussbaum - Threesome
Felix Nussbaum - Organ-Grinder
Felix Nussbaum - The Two Jews
Felix Nussbaum - Jointed Puppet or Manikins
Felix Nussbaum - Maler im Atelier
Felix Nussbaum - Haus Neubau und Erweiterung
Felix Nussbaum - Refugee
Felix Nussbaum - Lovers
Felix Nussbaum - Study of Skeleton Playing a Clarinet for the Painting Death Triumphant

Felix Nussbaum - Study of Skeleton Playing a Clarinet for the Painting Death Triumphant

Felix Nussbaum (11 decembrie 1904 – 2 august 1944)a fost un pictor german suprarealist. Nussbaum s-a născut în Osnabrück, Provincia Hanovra, fiul lui Rahel si Philipp Nussbaum. Philipp era un veteran al Primului Război Mondial si patriot german inainte de aparitia nazismului. Era un pictor amator in tinerete, insa a fost fortat sa gaseasca alte mijloace de-a castiga bani. Si-a incurajat fiul sa picteze cu pasiune.
Nussbaum a avut o indelungata studentie, incepandu-si studiile in 1920 in Hamburg si Berlin si continuind cand i-a permis situatia politicala. In primele sale lucrari, Felix a fost influentat de Vincent Van Gogh si Henri Rousseau si de Giorgio de Chirico si Carlo Carrà. Pictura expresionista a lui Carl Hofer a avut o influenta in ceea ce priveste culorile.
In 1933, Nussbaum studia cu o bursa din Roma la  Academia de Arte a Berlinului cand nazistii au castigat controlul Germaniei. Adolf Hitler si-a trimis ministrul propagandei la Roma sa explice elitelor artistice cum "artistul nazist trebuie sa lucreze", ceea ce insemnapromovarea eroismului si a rasei ariene. Nussbaum a inceput sa inteleaga ca un artist evreu nu mai putea ramane la academie. Nussbaum a inceput sa se teama si asta s-a vazut in lucrarile lui. In 1934 a cerut-o in casatorie pe Felka Platek, o pictorita pe care a cunoscut-o cand studia in Berlin si s-au casatorit in timpul exilului lor din Bruxelles in 1937, pentru a-si intalni parintii in Elvetia. Parintii lui Felix sufereau de dorul  Germaniei si cu toata impotrivirea  fiului lor s-au reintors acasa in Germania. Aceea a fost ultima data cand Felix si-a vazut parintii, sursa lui spirituala si financiara. Felix si Felka si-au petrecut urmatorii zece ani in exil, mai ales in Belgia.Felix a inceput atunci sa se izoleze emotional si artistic.
Dupa ce Belgia a fost atacata de Germania nazista in 1940, Nussbaum a fost arestat de politia belgiana sub acuzatia de german "strain ostil"  si a fost dus in lagarul  Saint-Cyprien din Franta.Impresionat pana la disperare de viata din lagar, ceea ce a reflectat in picturile lui din acea perioada, a semnat o cerere catre autoritatile lagarului ca vrea sa se reintoarca in Germania. A reusit sa scape din trenul spre Germania si a mers in Bruxelles la sotia sa Felka. Acolo au inceput o viata de fugari.Fara acte de rezidenta, Nussbaum nu avea nici o forma de venit, insa prietenii lui i-au asigurat adapost si materiale pentru pictat astfel ca a putut continua sa picteze.Urmatorii patru ani au fost cei mai intunecati din viata sa,  aexprimand in lucrarile sale realitatea dureroasa din exilul sau.
1944 a marcat implinirea planurilor ucigase ale masinii naziste pentru familia Nussbaum. Philipp si Rahel Nussbaum au fost ucisi la Auschwitz in februarie. In iulie, Felix au fost gasiti de catre fortele armate naziste ascunzandu-se intro mansarda. Au fost arestti si li s-au dat  numerele XXVI/284 si XXVI/285. Pe 2 august au ajuns la in Auschwitz, iar o saptamana mai tarziu temerile lui Felix au devenit realitate.A fost ucis la varsta de 39 de ani. Pe 3 septembrie, fratele lui Nussbaum a fost trimis la Auschwitz. Pe 6 septembrie, cumnata si nepoata sa au fost ucise la Auschwitz. In decembrie, fratele sau – ultimul membru al familiei – a murit de epuizare in lagarul de la Stutthof. Dintro singura lovitura, familia Nussbaum a fost oficial si complet exterminata.
Lucrarile lui Felix Nussbaum ne-au lasat o rara imagine a esentei individuale din inauntrul victimelor Holocaustului. Timp de un deceniu, Nussbaum stia ca viata sa a a juns la sfarsit. Patrunderea in realitatea nterna a lui Nussbaum face aceste emotii mai reale. Intelegem ca Holocaustul nu a fost un simplu genocid. Moartea nu a fost o crima simpla si rapida. Moartea a fost un lung si tumultos proces napastuit cu teama si fuga si speranta si pierderea sperantei – un adevarat proces  introspectiv si un cosmar  absolut.
The Felix Nussbaum Haus in Osnabrück, Germany. A museum, designed by architect Daniel Libeskind

In 1998 si-a deschis portile Felix Nussbaum Haus din Osnabrück, in care sunt expuse lucrarile lui Nussbaum.
Felix Nussbaum(11 decembrie 1904 – 2 august 1944), pictor german suprarealist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...