duminică, 8 decembrie 2013

Camille Claudel (8 decembrie 1864 – 19 octombrie 1943), sculptorita si graficiana franceza

Camille Claudel - Abandon

Camille Claudel - Abandon
Camille Claudel - Danae

Camille Claudel - La spirale
Camille Claudel - Vertumne et Pomone 1905
Camille Claudel - La Petite Châtelaine, 1895
Camille Claudel - La petite châtelaine, version à la natte courbe
Camille Claudel - Thought
Camille Claudel - The Implorer, 1899
Camille Claudel - The Wave 1897
Camille Claudel - La joueuse de flûte ou la sirène
Camille Claudel - Le dieu envolé
Camille Claudel - Les causeuses sans paravent
Camille Claudel - Les Valseurs

Camille Claudel - Les Valseurs
Camille Claudel - L'homme pench
Camille Claudel - The Flute Player
Camille Claudel - The Age of Maturity, 1899
Camille Claudel - Auguste Rodin, ca.1900
Camille Claudel - Buste de Paul Claudel à 37 ans
Auguste Rodin - Head of Camille Claudel
Camille Claudel in atelier
Camille Claudel 
Camille Claudel 
Camille Claudel 

Camille Claudel (8 decembrie 1864 – 19 octombrie 1943) a fost sculptorita si graficiana franceza, sora mai mare a poetului si diplomatului Paul Claudel. Camille Claudel s-a nascut in Fère-en-Tardenois, Aisne, in nordul Frantei, al doilea copil al unei familii de fermieri din randul micii nobilimi. Familia s-a mutat la Villeneuve-sur-Fère pe cand Camille era inca bebelus. Fratele ei mai mic, Paul Claudel s-a nascut acolo in 1868.Ulterior s-au mutat la Bar-le-Duc (1870), Nogent-sur-Seine (1876) si Wassy-sur-Blaise (1879), desi au continuat sa-si petreaca verile in Villeneuve-sur-Fère, peisajul desavarsit al acelei regiuni lasand o puternica impresie asupra copiilor. Camille s-a mutat cu mama, fratele si sora mai mica in Montparnasse, Paris in 1881, tatal ei ramanand sa lucreze pentru a-i sprijini. Fascinata de pietre si sol pe cand era copil, mai tarziu a studiat la Académie Colarossi cu sculptorul Alfred Boucher.In 1882, Claudel a inchiriat un atelier impreuna cu alte tinere femei, in special, englezoaice, printre care si Jessie Lipscomb. In 1883 l-a cunoscut pe Auguste Rodin, care le-a predat sculptura tinerei Claudel si prietenelor sale.
În jurul anului 1884, ea a inceput sa lucreze in atelierul lui Rodin. Claudel a devenit sursa lui de inspiratie,  modelul lui, his confidenta si iubita lui. Ea n-a locuit niciodata cu Rodin, care nu vroia sa renunte la relatia lui de 20 de ani cu Rose Beuret. In 1892, dupa un avort nedorit, Claudel a incheiat relatiile intime cu Rodin, insa au continuat sa se vada regulat pana in 1898.
Incepand cu 1903, ea si-a expus lucrarile le Salon des Artistes français si la Salon d'Automne. Dupa 1905 Claudel a inceput sa aiba probleme mentale. Ea si-a distrus multe statui, disparea pentru lungi perioade de timp si prezenta semne de paranoia fiind diagnosticata cu schizofrenie.Ea l-a acuzat pe Rodin ca i-ar fura ideile si de conspiratie ca s-o ucida. Dupa nunta fratelui ei (care a protejat-o pana atunci) in 1906 si intoarcerea lui China, ea a trait retrasa in atelierul ei. Tatal ei a incercat s-o ajute si a sprijinit-o financiar. Cand a murit pe 2 martie 1913, Claudel nu a fost informata de moartea lui. Pe 10 martie 1913 la initiativa fratelui ei, ea s-a internat la spitalul de psihiatrie Ville-Évrard din Neuilly-sur-Marne. Chiar si cand avea crize mari, Claudel isi pastra luciditatea cand lucra.  Doctorii au incercat sa-i convinga familia ca nu trebuia sa mai ramana in spital, insa ei au lasat-o acolo.
Camille Claudel (1988) cu Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Laurent Grévill.
Camille Claudel (8 decembrie 1864 – 19 octombrie 1943), sculptorita si graficiana franceza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...