marți, 14 aprilie 2015

Victor Borisov-Musatov(14 aprilie 1870 - 26 octombrie 1905), pictor rus

Victor Borisov-Musatov - Self-portrait with his sister
Victor Borisov-Musatov - On the terrace
Victor Borisov-Musatov - The Pool - Sketch.

Victor Borisov-Musatov - The Pool 

Victor Borisov-Musatov - May Flowers.
Victor Borisov-Musatov - Spring
Victor Borisov-Musatov - The window
Victor Borisov-Musatov - Estate
Victor Borisov-Musatov - The Emerald Necklace, 1904
Victor Borisov-Musatov - Tapestry (detail)
Victor Borisov-Musatov - Summer Melody.
Victor Borisov-Musatov - Two Seated Women
Victor Borisov-Musatov - Young Girl on the Balcony
Victor Borisov-Musatov - Woman in rocking chair-1897

Victor Borisov-Musatov - Woman in Blue
Victor Borisov-Musatov - Lady in a Garden
Victor Borisov-Musatov - A girl wearing a necklace
Victor Borisov-Musatov - A Lady in Blue 1902
Victor Borisov-Musatov - Autumn Mood.
Victor Borisov-Musatov - Autumn song, 1905
Victor Borisov-Musatov - Reapers
Victor Borisov-Musatov - Cabbage Field with Willows
Victor Borisov-Musatov - Small Tree 
Victor Borisov-Musatov - Poppies in the Garden-1894
Victor Borisov-Musatov - Garlands of Cornflowers
Victor Borisov-Musatov - Portrait of Yelena
Victor Borisov-Musatov - Girl in the Sunlight
Victor Borisov-Musatov - Self Portrait


Victor Elpidiforovich Borisov-Musatov (in rusa: Виктор Эльпидифорович Борисов-Мусатов), (14 aprilie 1870 - 26 octombrie 1905) a fost un pictor rus, remarcabil pentru stilul  Post-Impresionistic unic, combinat cu  Simbolism, stilul pur decorativ si realism. Impreuna cu Mikhail Vrubel e considerat creatorul Simbolismului rusesc.Victor Musatov s-a nascut  in Saratov, Rusia. Tatal sau era un mic functionar la caile ferate, nascut şerb. In copilarie a suferit un accident care i-a afectat maduva spinarii, ceea ce l-a facut sa ramana cocosat pentru tot restul vietii.
A urmat Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova  in 1890, anul urmator transferandu-se la Academia Imperiala de Arte din  Saint-Petersburg, unde l-a avut ca profesor pe Pavel Chistyakov. Clima  din  Saint-Petersburg nu i-a facut bine si s-a reintors in Moscova unde s-a reinscris la   Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura. Primele lui lucrari ca "May flowers", 1894 au fost catalogate ca decadente de catre administratia scolii care care i-au adus critici severe  deoarece  nu facea distinctie intre fete si merii infloriti.In acelasi timp, aceleasi lucrari erau ridicate in slavi  de semenii lui care l-au considerat liderul noii miscari artistice.In 1895 a parasit din nou scoala din Moscova si s-a inscris la Scoala de Pictura a lui  Fernand Cormon din Paris. Victor a fost fascinat de arta contemporanilor sai francezi si,  in special, de picturile "Parintelui Simbolismului francez", Pierre Puvis de Chavannes precum  si de lucrarile lui Berthe Morisot.
In 1898 Borisov-Musatov s-a reintors in Rusia si aproape imediat a cazut in ceea ce se numeste   "fin de siècle nostalgia". A inceput sa aiba probleme cu banii care  s-au mai ameliorat in ultimii ani de viata cand colectionarii au inceput sa-i cumpere lucrarile. Raspunsul lui Musatov a constat in crearea de picturi care reprezentau  o lume  cvasi-iluzorie a nobilimii secolului al XIX-lea, cu parcurile si mosiile de la tara. Aceasta lume era partial bazata pe  modelul mosiilor printesei   Prozorvky-Galitzines Zubrilovka si partial  pe imaginatia artistului. Borisov-Musatov a a abandonat pictura in ulei pentru combinatii in  tempera, acuarela si tehnici de pastel pe care le-a gasit mai potrivite pentru efectele vizuale subtile pe care incerca sa le creeze.
Borisov-Musatov a fost membru al  Uniunii Artistilor din Rusia si unul din fondatorii Asociatiei Artistilor din Moscova.
In 1904 Borisov-Musatov a  avut o expozitie personala de succes in cateva orase din Germania, iar in primavara lui 1905 a expus alaturi de artistii Salonului  Societatii  Artistilor  Francezi, devenind membru al acestei societati.
Ultima lucrare terminata a lui  Borisov-Musatov a fost Requiem. Dedicata memoriei   Nadezhdei Staniukovich, o prietena apropiata a artistului, pictura arata evolutia lui Borisov-Musatov spre stilul Neo-classical.
Borisov-Musatov a murit de infarct in  26 octombrie 1905 si a fost inmormantat pe malul raului  Oka River de langa Tarusa. Pe mormantul lui  e sculptura unui baiat care doarme.
Victor Borisov-Musatov(14 aprilie 1870 - 26 octombrie 1905), pictor rus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...