marți, 8 ianuarie 2013

Sir Lawrence Alma-Tadema(8 ianuarie 1836 - 25 iunie 1912), pictor englez

Lawrence Alma-Tadema - A coin of vantage
Lawrence Alma-Tadema - Silver Favourites
Lawrence Alma-Tadema - Courtship 
Lawrence Alma-Tadema - The Year's at the Spring, All's Right with the World
Lawrence Alma-Tadema - At Aphrodite's Cradle
Lawrence Alma-Tadema - Courtship - The Proposal
Lawrence Alma-Tadema - An eloquent silence 
Lawrence Alma-Tadema - Promise of Spring, 1890
Lawrence Alma-Tadema - A Difference of Opinion
Lawrence Alma-Tadema - A Silent Greeting 1889
Lawrence Alma-Tadema - God Speed!
Lawrence Alma-Tadema - Hopeful
Lawrence Alma-Tadema - Hero
Lawrence Alma-Tadema - Resting
Lawrence Alma-Tadema - The Poet Gallus Dreaming
Lawrence Alma-Tadema - A Foregone Conclusion 1885
Lawrence Alma-Tadema - Whispering Noon - 1896
Lawrence Alma-Tadema - Xanthe and Phaon
Lawrence Alma-Tadema - Love's Jewelled Fetter
Lawrence Alma-Tadema - Thou Rose of All Roses
Lawrence Alma-Tadema - 'Her eyes are with her thoughts and they are far away'
Lawrence Alma-Tadema - Ask Me No More, 1906
Lawrence Alma-Tadema - Pleading.
Lawrence Alma-Tadema - Expectations 
Lawrence Alma-Tadema - Sappho and Alcaeus, 1881
Lawrence Alma-Tadema - A Kiss
Lawrence Alma-Tadema - On the Steps of the Capitol 
Lawrence Alma-Tadema - The Finding of Moses
Lawrence Alma-Tadema - Women of Amfiss
Lawrence Alma-Tadema - Favourite Poet
Lawrence Alma-Tadema - Gallo-Roman Women
Lawrence Alma-Tadema - In a Rose Garden
Lawrence Alma-Tadema - The Roses of Heliogabalus
Lawrence Alma-Tadema - Caracalla and Geta - 1909
Lawrence Alma-Tadema - Summer Offering
Lawrence Alma-Tadema - When Flowers Return
Lawrence Alma-Tadema - Spring Flowers
Lawrence Alma-Tadema - Flora - Spring in the Gardens of the Villa Borghese, 1877
Lawrence Alma-Tadema - Gathering Pansies
Lawrence Alma-Tadema - Spring detail, 1894

Lawrence Alma-Tadema - Spring, 1894
Lawrence Alma-Tadema - Pandora
Lawrence Alma-Tadema - A Priestess of Apollo
Lawrence Alma-Tadema - Tarquinius Superbus (1867)
Lawrence Alma-Tadema - The Departure
Lawrence Alma-Tadema - In My Studio
Lawrence Alma-Tadema - Drawing Room, Holland Park
Lawrence Alma-Tadema - A Collection of Pictures at the Time of Augustus
Lawrence Alma-Tadema - A Picture Gallery
Lawrence Alma-Tadema - A Visit to the Studio
Lawrence Alma-Tadema - Self-Portrait.


Sir Lawrence Alma-Tadema (8 ianuarie 1836, Dronrijp, Olanda - 25 iunie 1912, Wiesbaden, Germania) este un pictor britanic de origine olandeză, neoclasic din perioada epocii victoriene, cunoscut pentru pânzele sale inspirate din lumea antică.
Nascut  in Dronrijp, Olanda, pregatit la  the Academia Regala din Antwerp, Belgia, artistul s-a stabilit in Anglia in anul  1870 si si-a petrecut tot restul vietii acolo.A devenit cunoscut datorita lucrarilor sale in care a descris luxul si decadenta Imperiului Roman, cu trupuri languroase in interioare cu marmura sau scene cu  albastrul cerului si al Marii Mediterane.
Desi admirat in timpul vietii pentru lucrarile inspirate din antichitatea clasica, opera lui a cazut in dizgratie dupa moartea sa, si numai din anii 1960 a fost re-evaluata pentru importanta asupra artei engleze din secolul al XIX-lea.
Lawrence Alma-Tadema s-a nascut ca Lourens Alma Tadema in 8 ianuarie 1836, in satul Dronrijp, din Friesland in nordul Olandei.A fost al saselea copil al lui Pieter Jiltes Tadema (1797–1840), notarul satului, care avea trei fii dintrun mariaj anterior, si al treilea copil al mamei sale, Hinke Dirks Brouwer (c. 1800–1863). Hinke Brouwer a fost sora mijlocie a primei sotii a lui Pieter Tadema.
Familia Tadema s-au mutat in 1838 in orasul Leeuwarden, unde pozitia lui Pieter ca notar era mai bine platita.Tatal lui a murit cand Laurens avea 4 ani, mama ramananc singura cu 5 copii: Laurens, sora lui, si cei trei baieti din prima casatorie a tatalui lui. Mama lui avea inclinatii artistice si considera ca lectiile de desen trebuie incorporate in educatia copiilor. El a primit primele lectii de arta de la un profesor de desen local angajat sa le predea ore baietilor.
S-a intentionat ca baiatul sa devina avocat; insa in 1851 la varsta de 15 ani a suferit o cadere fizica si mental a. Diagnostgat ca tuberculos; dandu-i-se doar putin timp de trait, i s-a permis sa-si petreaca ultimele zile facand ce-i placea, desen si pictura. Sia recapatat sanatatea si a decis sa inceapa o cariera de artist. In 1852 a intrat la Academia Regala din Antwerp unde a studiat arta timpurie olandeza si flamanda, sub indrumarea lui Egide Charles Gustave Wappers. In timpul celor patru ani de student, Alma-Tadema a castigat cateva premii importante.
Inainte de a pleca de la scoala, la sfarsitul anului 1855, el a devenit asistentul pictorului si profesorului Louis (Lodewijk) Jan de Taeye, ale carui cursuri in istorie si costume istorice au avut mare succes la Academie. Desi de Taeye nu a fost un pictor remarcabil, Alma-Tadema l-a respectat si a devenit asistentul lui din studio, lucrand cu el timp de trei ani. Alma-Tadema a plecat din studioul lui Taeye in noiembrie 1858 reintorcandu-se la Leeuwarden inainte de a se stabili in Antwerp, unde a inceput sa lucreze cu pictorul Baron Jan August Hendrik Leys, al carui studio era unul dintre cele mai bune din Belgia. Sub indrumarea lui Alma-Tadema a pictat prima lui lucrare importanta: "The Education of the children of Clovis" (1861). Aceasta pictura a creat o senzatie printre criticii si artistii cand a fost expusa in acel an la Congresul Artistic din Antwerp
Tema Merovingiana a fost subiectul favorit al artistului pana la mijlocul anilor 1860. Insa subiectele Merovingiene nu prezentau un interes international, astfel ca a trecut la subiecte din Egiptul antic care erau populare. In 1862 Alma-Tadema a plecat din studioul lui Leys si si-a inceput propria cariera, devenind un important artist european de subiecte clasice.
In 1863  pe 3 ianuarie a murit mama lui invalida, iar in 24 septembrie s-a casatorit, in primaria din Antwerp cu Marie-Pauline Gressin Dumoulin, fiica lui Eugene Gressin Dumoulin, un jurnalist francez care locuia la Bruxelles.
Alma-Tadema si sotia lui si-au petrcut luna de miere in Florenta, Roma, Neapole si Pompeii. Aceasta prima vizita a lui in Italia, i-a dezvoltat interesul in descrierea vietii Greciei si Romei antice, in special a fost inspirat de ruinele din Pompeii, care l-au fascinat si l-au inspirat in urmatorii ani.

In 28 mai 1869, dupa ani de boala, Pauline a murit la Schaerbeek, in Belgia, la varsta de 32 de ani, de variola. Moartea ei l-a lasat pe Tadema neconsolat si deprimat. S-a lasaat de pictat pentru aproape patru luni.
In timpul verii aceluiasi an Tadema a inceput sa sufere de probleme medicale al caror diagnostic doctorii din Brussels nu-l puteau stabili. A fost sfatuit saa plece in Anglia pentru o alta opinie medicala. Curand dupa sosirea lui in Londra in decembrie 1869, Alma-Tadema a fost invitat in casa pictorului Ford Madox Brown. Acolo a cunoscut-o pe Laura Theresa Epps, care avea 17 ani, si s-a indragostit de ea de la prima vedere.
Izbucnirea razboiului franco-prusac in iulie 1870 l-a obligat pe Alma-Tadema sa plece de pe continent si sa se mute in Londra. Dragostea lui nebuna pentru Laura Epps a avut un mare rol in mutarea lui in Anglia.
Cu fiicele lui si sora Atje, Alma-Tadema a sosit in Londra la inceputul lui septembrie 1870. Pictorul nu a pierdut timpul contactand-o pe Laura, a fost aranjat ca el sa-i predea lectii de desen. In timpul uneia dintre lectii, el a cerut-o in casatorie. Deoarece el avea 34 de ani, iar Laura doar 18 ani, initial tatal ei s-a opus acestei idei. In final Dr Epps a fost de acord cu conditia ca ei sa astepte pana se cunosc mai bine. S-au casatorit in iulie 1871.
Dupa venirea lui in Anglia, unde a ramas pentru tot restul vietii, cariera lui Alma-Tadema a fost de succes continuu. A devenit unul dintre cei mai faimosi si bine platit artist din acea vreme, recunoscut si recompensat. In 1871 a cunoscut si s-a imprietenit cu cei mai mari pictori pre-rafaeliti.


Sir Lawrence Alma-Tadema (8 ianuarie 1836 – 25 iunie 1912), pictor englez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...