sâmbătă, 14 septembrie 2013

Horia Bernea (14 septembrie 1938 – 4 decembrie 2000), pictor român

Horia Bernea - Turle la Văratec
Horia Bernea - Clopotniță

Horia Bernea - Clopotniță la Văratec
Horia Bernea - Turlă la Văratic
Horia Bernea - Coloană în pridvor

Horia Bernea - Coloană 

Horia Bernea - Coloana
Horia Bernea - Coloane la Văratec
Horia Bernea - Iconostas (Tâmplă de biserică)
Horia Bernea - Lumină în întuneric
Horia Bernea - Porţi împărăteşti

Horia Bernea - Porţi împărăteşti

Horia Bernea - Porţi împărăteşti
Horia Bernea - Prapor
Horia Bernea - Prapor alb
Horia Bernea - Prapor IV, 1976
Horia Bernea - Praporele florilor
Horia Bernea - Tâmplă

Horia Bernea - Tâmplă
Horia Bernea - Coloane năruite
Horia Bernea - Heruvim
Horia Bernea - Hrană
Horia Bernea - Paine
Horia Bernea - Vechi oraş românesc
Horia Bernea - Deal la Văratec
Horia Bernea - Poiana Mărului
Horia Bernea - Casă din Poiana Mărului
Horia Bernea - Deal
Horia Bernea - Case la Poiana Mărului
Horia Bernea - Curte la Poiana Mărului
Horia Bernea - Peisaj in Poiana Mărului.
Horia Bernea - Poiana Mărului.
Horia Bernea - Căpițe
Horia Bernea - Deal la Poiana Mărului
Horia Bernea - Dealuri
Horia Bernea - Peisaj

Horia Bernea - Peisaj
Horia Bernea - Zi de iulie
Horia Bernea - Crizanteme
Horia Bernea - AutoportretHoria Bernea (n. 14 septembrie 1938, București; d. 4 decembrie 2000, Paris) a fost un pictor român, fiul sociologului și etnologului Ernest Bernea. El a deținut între anii 1990-2000 funcția de director general al Muzeului Țăranului Român.
Horia Bernea s-a născut la data de 14 septembrie 1938 în București, fiind fiul cunoscutului sociolog și etnolog Ernest Bernea (1905-1990). Între anii 1957 și 1959 Horia Bernea a urmat cursurile Facultății de Matematică și Fizică a Universității București, între anii 1959 și 1965 – Școala Tehnică de Arhitectură și între anii 1962-1965 Institutul Pedagogic (secția Desen).
A debutat public ca pictor în anul 1965 la Cenaclul Tineretului al Uniunii Artiștilor Plastici.
A fost membru al grupului de la Poiana Mărului, membru al grupului "Prolog", a lucrat în taberele de creație de la Văratec și Tescani, apoi la Paris și în sudul Franței, în Provence.
În anul 1990 Andrei Pleșu, ministrul Culturii de atunci, l-a numit pe pictorul Horia Bernea în funcția de director general al Muzeului Țăranului Român, funcție pe care a deținut-o până la moartea sa. În prealabil, el a fost consultat asupra denumirii muzeului, oprindu-se asupra celei de Muzeu al Țăranului Român.
După o serie de expoziții temporare, abia în primăvara anului 1993, Muzeul a fost deschis cu o primă parte a expunerii permanente, pusă sub semnul generos al Crucii. A urmat deschiderea sălilor cu icoane în anul 1994, iar în anul 1996 inaugurarea etajului Muzeului, sub titlul semnificativ "Triumf".
Directoratul a reprezentat o mare împlinire a activității de maturitate a lui Horia Bernea. El a ctitorit cel mai important așezământ de cultură tradițională din România, organizat după toate exigențele muzeisticii contemporane. În anul 1994, omului de cultură Horia Bernea i s-a decernat, de către Fundația Culturală Română, Premiul pentru contribuția adusă la recuperarea tradițiilor spirituale ale civilizației țărănești, la care se adaugă Marele Premiu "George Apostu".
În anul 1996 muzeul a fost răsplătit cu înalta distincție "European Museum of the Year", premiul pentru cel mai bun muzeu european al anului pentru prima dată acordat unui muzeu aparținând unei țări din estul Europei .
Horia Bernea a decedat în seara zilei de 4 decembrie 2000, la Paris, după ce suferise o dificilă intervenție chirurgicală pe cord deschis. Corpul său a fost adus în țară și înmormântat la Biserica Mavrogheni, în apropiere de Muzeul Țăranului Român.
Surse poze:
Wikipaintings, Artmark, Artindex, Google

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...