duminică, 7 aprilie 2013

Frederick Carl Frieseke (7 aprilie 1874 – 24 august 1939), pictor impresionist american

Frederick Carl Frieseke - Hollyhocks, ca. 1912–1913

Frederick Carl Frieseke - In the Garden, Giverny
Frederick Carl Frieseke - Girl in Blue Arranging Flowers
Frederick Carl Frieseke - The Blue Gown
Frederick Carl Frieseke - Peace, 1917
Frederick Carl Frieseke - Blue Interior
Frederick Carl Frieseke - The Artist's Daughter
Frederick Carl Frieseke - Portrait of Madame Gely (On the Couch)
Frederick Carl Frieseke - The House in Giverny, ca. 1912
Frederick Carl Frieseke - Breakfast in the Garden,ca. 1911
Frederick Carl Frieseke - The Garden Parasol, ca. 1910
Frederick Carl Frieseke - Lilies
Frederick Carl Frieseke - Sunbath
Frederick Carl Frieseke - Lady with a Parasol
Frederick Carl Frieseke - Ladies in the Garden in June
Frederick Carl Frieseke - Rose Garden, Giverny
Frederick Carl Frieseke - The Flower Garden, 1912
Frederick Carl Frieseke - Summer Reading
Frederick Carl Frieseke - Sewing in the Garden
Frederick Carl Frieseke - The Garden Umbrella
Frederick Carl Frieseke - Hollyhocks
Frederick Carl Frieseke - Mrs. Frieseke at the Kitchen Window, 1912
Frederick Carl Frieseke - Afternoon – Yellow Room, 1910
Frederick Carl Frieseke - By the Cradle
Frederick Carl Frieseke - The Open Window
Frederick Carl Frieseke - The Kitchen Door
Frederick Carl Frieseke - Yellow Tulips
Frederick Carl Frieseke - Woman before a Mirror
Frederick Carl Frieseke - Woman at a Dressing Table
Frederick Carl Frieseke - Lingerie
Frederick Carl Frieseke - Lady Trying On a Hat
Frederick Carl Frieseke - Coral Earrings
Frederick Carl Frieseke - Girl in a blue dress with a fan 
Frederick Carl Frieseke - Before Her Appearance La Toilette, 1913
Frederick Carl Frieseke - Before the Mirror
Frederick Carl Frieseke - Woman Tying Her Shoe
Frederick Carl Frieseke - Afternoon tea on the Terrace
Frederick Carl Frieseke - Tea in the Garden
Frederick Carl Frieseke - The Green Chair
Frederick Carl Frieseke - The Parasol
Frederick Carl Frieseke - Sunspots
Frederick Carl Frieseke - Two Women on the Grass
Frederick Carl Frieseke - Two Young Women in a Garden
Frederick Carl Frieseke - Under the Willows
Frederick Carl Frieseke - On the River
Frederick Carl Frieseke - Grey Day on the River 
Frederick Carl Frieseke - Autumn
Frederick Carl Frieseke - The Balcony
Frederick Carl Frieseke - Luxembourg Gardens
Frederick Carl Frieseke - People in the Park
Frederick Carl Frieseke - Self-Portrait, by 1938


Frederick Carl Frieseke (7 aprilie 1874 – 24 august 1939) a fost un pictor impresionist american care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii ca expatriat in Franta. Un influent membru in colonia de arta Giverny, picturile lui sunt concentrate pe diferite efecte ale petelor de lumina. E cunoscut in special pentru picturile cu femei, atat in interior, cat si in  aer liber. In 1858, bunicii lui Frederick Carl Frieseke, Frederick Frieseke si sotia lui, au emigrat din Pritzerbe (langa Brandenburg, Germania) impreuna cu fiii lor, incluzandu-l si pe Herman Carl. S-au stabilit in Michigan in oraselul Owosso. Herman a servit in Armata Unionala apoi s-a reintors la Owosso, unde si-a deschis o afacere cu caramizi. S-a casatorit cu Eva Graham, iar in 1871 s-a nascut fiica lor Edith. Fiul lor, Frederick Carl, s-a nascut in Owosso in 1874. Eva a murit in 1880 cand Frederick avea sase ani, iar in 1881 familia s-a mutat in Florida.Herman a pornit alta afacere cu caramizi in Jacksonville. Cei patru ani petrecuti in Florida au lasat impresii de durata asupra tanarului Frederick; ani mai tarziu, cand intentiona sa se intoarca in Statele Unite din Europa, se  concentra pe Florida.
Matusa lui Frederick a observat ca el era mai interesat de arta decat de sport. Bunica lui materna, Valetta Gould Graham, picta din placere si l-a incurajat pe Frederick in activitatile sale artistice.O vizita in 1893 la Expozitia Mondiala Columbiana din Chicago i-a stimulat dorinta de a deveni artist. In 1893, Frieseke a absolvit liceul Owosso High School, apoi si-a inceput pregatirea artistica la Art Institute of Chicago, unde a studiat cu Frederick Warren Freer si John Vanderpoel.Dupa ce s-a mutat la New York in 1895, si-a reluat educatia in arta la Art Students League in 1897. A lucrat ca ilustrator, vindea desenele pe care le executa pentru The New York Times, Puck si Truth. In urmatorul an s-a mutat in Franta, unde va ramane ca expatriat pana la sfarsitul vietii, exceptie micile calatorii in Statele Unite si in alte locuri.Si-a continuat educatia,  s-a inscris la Académie Julian din Paris, unde a studiat sub indrumarea lui Jean-Joseph Benjamin-Constant si Jean-Paul Laurens, si unde a primit critici de la Auguste-Joseph Delecluse.Studiile lui au inclus si o perioada de studii la Académie Carmen sub indrumarea lui James Abbott McNeill Whistler.Frieseke a vizitat Olanda, inclusiv coloniile de arta Katwijk si Laren, in vara lui 1898. In aceasta perioada a schitat si pictat in acuarele, ceea ce planificase initial sa fie specialitatea lui, insa a fost incurajat de profesorul  Frederick William MacMonnies de la Académie Carmen sa lucreze in ulei.
Frieseke a redus studiile rigide in arta, alegand sa fie autodidact; simtea ca a invatat mai mult din studiile sale independente ale operelor artistilor decat din studiile academice. Incepand cu 1899, la doar un an dupa venirea lui in Paris, Frieseke a expus la Salonul Société Nationale des Beaux-Arts.
Influenta lui Whistler este evidenta in lucrarile timpurii din perioada matura a lui Frieseke, cu tonalitati inchise.In lucrarile din 1900, paleta lui s-a dezvoltat spre cea a impresionistilor, devenind luminoasa si plina de culoare.
In vara lui 1905 a petrecut cel putin o luna in colonia artistica de la Giverny . In octombrie a aceluiasi an s-a casatorit cu Sarah Anne O'Bryan(stiuta ca Sadie), pe care o cunoscuse cu sapte ani inainte. Frieseke si sotia lui (iar mai tarziu, fiica lor) si-au petrecut fiecare vara din 1906 pana in 1919 in Giverny. Friesekes avea un apartament si atelier in Paris si isi petrecea iernile acolo.Casa lor din Giverny, anterior resedinta lui Theodore Robinson, era langa casa lui Claude Monet. In ciuda vecinatatii lor, Frieseke nu a devenit prieten apropiat cu Monet, nici nu a fost influentat artistic de Monet. Dupa ce a petrecut o perioada in colonia de la Giverny, stilul sau unica iesit in  evidenta si influent in colonie. Cu toate ca era renumit ca impresionist, unele dintre lucrarile lui, cu "culorile lor intense, aproape arbitrare", demonstreaza  influenta post-impresionista a artistilor Paul Gauguin si Pierre Bonnard. Termenul " Impresionism Decorativ" a fost inventat de un critic de arta cu referire la stilul lui Frieseke. Stilul lui combina stilul decorativ al Les Nabis, folosind culori si desene expresive, cu Impresionismul clasic in atmosfera si lumina soarelui.
El era foarte intersat de redarea pe panza a subiectelor luminate de soare, spunand, "Lumina soarelui, flori in lumina soarelui; fete in lumina soarelui; nudul in lumina soarelui, e ceea ce ma intereseaza in special. Daca as putea s-o reproduc exact cum o vad, as fi satisfacut."
Influenta artistica a lui Frieseke s-a simtit foarte mult asupra artistilor americani de la Giverny, multi dintre ei fiind cunoscuiti din Vestul mijlociu al Statelor Unite ale Americii si cu studii de arta in Chicago. Printre acesti artisti s-au numarat Louis Ritman, Karl Anderson, Lawton Parker si Karl Buehr.
Frieseke a preferat mentalitatile din Franta fata de cele din  Statele Unite : "Sunt mai liber si aici nu exista restrictii puritane care predomina in America – aici pot picta nudul in aer liber." A constatat ca mentalitatile americane sunt frustrante, insa ocazional puteau fi o sursa de amuzament. In timpul primei sale vizite acasa la Owosso in 1902, Frieseke scria, "Am o deosebita placere in socarea   cu nuduri a oamenilor buni din biserica".
Singurul copil al lui Friesekesd, fiica Frances, s-a nascut in 1914. In 1920 Frieseke si familia sa s-au mutat la o ferma in Le Mesnil-sur-Blangy, Normandia. Arta lui din aceasta perioada a fost concentrata pe figuri feminine, in particular nuduri.
In 1923 a plecat de la Salonul de la Société Nationale des Beaux-Arts si a co-fondat, impreuna cu alti artisti, Salonul de la Tuileries.
Frieseke a castigat o excelenta reputatie in cariera. A fost  "unul din cei mai proeminenti membri ai americanilor auto-exilati."A murit in casa lui din Normandia pe 24 august 1939,   din cauza unui anevrism.
Frederick Carl Frieseke (7 aprilie 1874 – 24 august 1939), pictor impresionist american

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...