luni, 23 septembrie 2013

František Kupka(23 septembrie 1871 – 24 iunie 1957), pictor si artist grafic ceh

František Kupka - Cosmic Spring I
František Kupka - Origins of Life--Nenuphars
František Kupka - Way of Silence
František Kupka - Irregular Forms, Creation
František Kupka - Arrangement of Verticals
František Kupka - Hindu Motif, Red Gradations
Frantisek Kupka - Babylon 1906

František Kupka - Ruban Bleu, 1910
František Kupka - Autumn Sun, Three Goddesses
František Kupka - Prometheus in Red and Blue


František Kupka - Cabaret Actress, Gallien's Taste
František Kupka - Self Portrait with Wife, 1908
František Kupka - Self Portrait at the Easel, 1905-6
František Kupka - In the Bois de Boulogne.
František Kupka(23 septembrie 1871 - 24 iunie 1957) a fost un pictor si artist grafic ceh. El a fost un pionier si co-fondator din etapa timpurie a miscarii artistice abstracte si a orfismului. Lucrarile abstracte ale lui Kupka au avut  ca baza realismul, insa ulterior au evoluat intro arta   abstracta  pura.
František Kupka s-a nascut in Opočno, Bohemia de est (acum Republica Cehă) in 1871. Din 1889 pana in 1892 a studiat la Academia de Arte din Praga. In acea perioada a pictat teme istorice si patriotice.S-a concentrat pe subiecte simbolice si alegorice. A expus la Kunstverein, Viena, in 1894. Implicarea lui in teozofia si filozofia estica dateaza din acea perioada. In primavara lui 1894, Kupka s-a stabilit in Paris; acolo a urmat studii la Académie Julian unde a studiat cu Jean-Pierre Laurens la Ecole des Beaux-Arts.
In 1931 a fost unul dintre membri fondatori ai asociatiei Abstraction-Création. In 1936, lucrarile lui au fost incluse in expozitia de Arta Cubista si Abstracta la Museum of Modern Art din New York City, precum si intro expozitie importanta impreuna cu alt artist ceh excelent, Alphonse Mucha la Jeu de Paume in Paris. In acelasi timp, Kupka a participat la Salon des Réalités Nouvelles, unde a continuat sa expuna in mod regulat pana la moartea sa. La inceputul anilor 1950 a castigat o recunoastere generala si a avut cateva expuneri solo in New York.
Intre 1919 si 1938 Kupka a fost sprijinit financiar de bunul sau prieten, colectionarul de arta si industriasul Jindřich Waldes care a acumulat o  substantiala colectie din arta lui. Kupka a murit in 1957 la Puteaux, Franta.
Lucrarile lui au avut influenta asupra unor artisti ca de exemplu, Robert Delaunay.
František Kupka(23 septembrie 1871 - 24 iunie 1957), pictor si artist grafic ceh

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...